2020. április 10. péntekZsolt
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán-fotóval készül kampányolni Băsescu

2009. november 13. 18:25, utolsó frissítés: 2009. november 16. 09:49

A szórólapokat, melyen a román elnök mintha kezet fogna Orbánnal, Székelyföldön kezdik el terjeszteni. #b#[kommentekkel]#/b#


Magyar nyelvű szórólapot készül terjeszteni Hargita és Kovászna megyékben Traian Băsescu, melyen Orbán Viktorral együtt szerepel. A szórólap idézi a Fidesz-elnök idei, tusnádfürdői kijelentését, miszerint a második fordulóban Traian Băsescura szavazna, és mely felteszi a kérdést: miért kellene megvárni a második fordulót? A kampányanyag hátoldalán az a kijelentés is szerepel, miszerint Băsescu “az a politikus, aki a legjobban tudja mit jelent a helyi autonómia”.A szórólap több manipulatív elemet is tartalmaz: a fotót közelebbről szemügyre véve jól látszik, hogy Băsescu valójában nem Orbán Viktor kezét fogja, továbbá a Fidesz-elnök kijelentésének csupán a második felét idézik. Orbán Tusványoson azt mondta, első fordulóban Kelemen Hunorra szavazna. A szórólapon továbbá kiemelten szerepel az “autonómia” kifejezés, azonban az nem, hogy Székelyföld autonómiát kaphatna.Kovács Péter kampányfőnök a Transindexnek úgy nyilatkozott, a szóróanyagban több csúsztatás is van: az egyik az, hogy Băsescut az autonómia élharcosaként tünteti fel, noha az elnök több ízben is kijelentette, hogy Székelyföldnek nem lesz területi autonómiája. Kovács emlékeztetett, a helyi autonómia mellett kiálló Traian Băsescu pártja központosítva egyik napról a másikra sok száz magyar köztisztviselőt távolított el állásából.

Az RMDSZ álláspontja szerint a román pártoknak a magyar nyelvű kampányanyagai csak üres szólamok, hiszen a programjaikban nem nyújtanak valós, reális megoldást a kisebbségi kérdésre – így Kovács.

A kampányfőnök szerint egyelőre nem tudni, hány darab készült a szórólapból, mint ahogy arról sincsenek információik, hogy hányan fogják majd szórni ezeket Székelyföldön. A román pártok helyi szervezetei alacsony humán erőforrással működnek, de ha a központi kampánystáb úgy dönt, bármikor lemehet Székelyföldre egy kampánycsapat – így az RMDSZ kampányfőnöke, hozzátéve, egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy román önkéntesek érkeztek volna a székely megyékbe.

A Fidesz álláspontja itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS