2019. február 18. hétfőBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha hozzád még nem jutott el a tél, nézd meg, mi vár rád!

B. D. T. B. D. T. 2009. december 15. 17:31, utolsó frissítés: 2009. december 16. 07:42

Csikorgó hideg, sétasebességgel araszoló autók, hófelhőket kavaró szél. December 17-éig havazni fog az ország nagy részén. #b#[fotóriport]#/b#Háromszékre megérkezett a tél. Egész éjjel havazott, és nappal is apró hópihék hullanak hol gyérebben, hol sűrűbben, de feltartóztathatatlanul. Kézdivásárhely-Brassó között a nemzetközi út havas-jeges, de nem jobb a helyzet a sepsiszentgyörgyi bekötőúton sem. A megyeszékhelyen ugyanakkor nincs annyira hideg, információink szerint délben legalábbis még olvadozott a hó.

Kézdivásárhelyen azonban -7 Celsius-fok volt, fúj a Nemere, cukorszerű porfelhőket görgetve a fagyos, csúszós utakon. Kimerészkedtünk egy félórára; a fotós keze már az első két percben rágémberedett a fényképezőgépre.Most az összefogás sem melegítMost az összefogás sem melegít
Röpke félóra alatt láttunk úttakarító autót sárga villogóval, 15-20 km/órával döcögő, az útra meredten koncentráló sofőröket...

fogait csikorgató biciklist...fogait csikorgató biciklist...


...a kanyarban már-már eltörő kutyát,...a kanyarban már-már eltörő kutyát,


...rengeteg autóablakot kapargató embert,...rengeteg autóablakot kapargató embert,


...egy vészvillogókkal lépéssebességben Brassó felől érkező Daciát, néptelen vonatállomást.

A csikorgó hideg ellenére az emberek nem feledkeztek meg a karácsonyi bevásárlásról; a központban az üzletekben volt forgalom, csak a kis főtéri bódék voltak néptelenek. De néhány azok közül is kinyitott.Fellendülhet a használt síléc-keresletFellendülhet a használt síléc-kereslet


Akik örülnek a hónakAkik örülnek a hónak


Egyelőre nem úgy tűnik, hogy vége akarna szakadni a hóesésnek; a városban már néhány utat leszórtak csúszásgátlóval, elkezdtek dolgozni a hóekék, és remélhetőleg hamarosan Brassó és Csíkszereda felé is járható lesz az út. Jelenleg maximum 20 km/órás utazósebességgel mintegy két órába telne eljutni Kézdivásárhelyről Sepsiszentgyörgyre. A fékezés téli gumival ellátott autóban is nehézkes; ajánlott a hólánc, de még inkább az otthonülés.

Az angyal hóekén jár, traktorgumi-talppalAz angyal hóekén jár, traktorgumi-talppal


Az emberek tényleg nem másért dőlnek előre...Az emberek tényleg nem másért dőlnek előre...


...csak azért, hogy mielőbb szélcsendesebb övezetbe jussanak, s addig se kapja fel őket a szél...csak azért, hogy mielőbb szélcsendesebb övezetbe jussanak, s addig se kapja fel őket a szél


A Realitatea tévéadó időjárás-jelentése szerint az ország nagy részén december 17-éig havazni fog. Az országban sárga kód lépett érvénybe, havazás és hófúvás várható keddtől csütörtökig. A Mediafax szerint az egész országban fennakadások voltak a közúti forgalomban.

Északon és az ország középső részén már elkezdődött a havazás, nyugaton ma esővel és ónos esővel váltakozva hull, délkeleten pedig csak eső várható. Dél-nyugaton és délen felerősödik a szél, dél-keleten az 50 km/órás sebességet is elérheti. Az országban mért maximális hőmérsékleti értéknek a dobrudzsaiak örülhetnek: 5-6 Celsius-fokot jeleztek a térségben. Temesváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben 1-2 Celsius-fokot jósoltak.

A Bukarest-Pitesti autópályán egy teherautó kisodródott a csúszós úton; személyi áldozat nincs, csak anyagi kár keletkezett. Iaşi, Vâlcea, Argeş, Gorj és Giurgiu megyében szintén síkosak az utak, a hatóságok megkezdték a csúszásgátló anyagok leszórását. Az 5. és 6. országúton téli körülmények között lehet közlekedni. Az argeşi közúti rendőrség néhány óra leforgása alatt mintegy száz hótorlaszról értesítette az úttakarítókat. Brassóban reggel óta takarítják a havat, Bukarestben több mint 260 hóeke dolgozik, Vranceában és Prahovában útlezárások is voltak a több mint 30 centis hó miatt.

Mielőtt útnak indulunk bárhonnan bárhová, ajánlott érdeklődni az utak állapotáról, lecsekkolni a szállítási minisztérium honlapját az útlezárásokkal kapcsolatban, és ne felejtsék otthon a hóláncot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS