2019. január 21. hétfőÁgnes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megtalálták a Ciorogârlán ellopott fegyvereket

K. M. K. M. 2009. december 28. 14:36, utolsó frissítés: 14:45

A katonai alakulattól közel egy éve eltűnt több mint 60 lőszer egy részének nyomára bukkant a rendőrség. 6 személyt helyeztek vád alá.A ciorogârlai katonai alakulattól idén január végén ellopott 62 fegyverből 47-nek nyomára bukkant a rendőrség, összesen 45 személyt hallgattak ki, 15 személyt tartóztattak le, közülük 6 személyt fegyverlopás miatt vád alá helyeztek.

Codruţ Olaru, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyésze szerint az ügy kivizsgálásának bizonyos részletei nem hozhatók nyilvánosságra, azonban azt elmondta, hogy egy fegyver-, illetve drogkereskedelemmel foglalkozó


szervezett bűnözőcsoport tagjai a lopás tettesei,


akiknek egy részét két gyilkosság kapcsán vizsgálják ki. Az első letartóztatási parancsot tegnap 16 órakor bocsátották ki: ez Sandu Chiriţă nevére szól, akit lopással illetve illegális fegyvertartással kapcsolatos bűnrészességgel, a lőfegyverekre és töltényekre vonatkozó törvény megszegésével vádolnak.

A hírhedt bűnöző banda vezetői, a Preda testvérek, Eugen és Adrian nevére is kiállította az ügyészség a letartóztatási parancsot.

forrás: román rendőrségforrás: román rendőrség

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) ügyészei több tucat Ilfov megyei lakásban és raktárban tartottak házkutatást. A fegyverek nagy része egy chiajnai falerakatból került elő, amelynek a Preda testvérek klánjához közel álló Iordan testvérek, Alexandru és Liviu a tulajdonosai.

Petre Tobă, a román rendőrség főfelügyelője ma jelentette be, a megtalált lőfegyverek működőképes állapotban vannak, azonban eltűnésük óta nem használták őket, ugyanis töltények nélkül lopták el őket. A lopást követően a tolvajok a lőfegyverek beazonosításának ellehetetlenítése érdekében a szériaszámot eltüntették.

A főfelügyelő elmondta: az ügy megoldása érdekében rendkívüli erőbevetéssel nyomozott a rendőrség, a helyszínen gyűjtött genetikai bizonyítékok azonosítása érdekében több mint 10 ezer személyt vizsgáltak ki, több száz laborvizsgálatot végeztek,


a vizsgálatok összértéke 50 ezer euróra emelkedik.

„Nem tudni, mi célból lopták el a fegyvereket a tettesek, a lopás pontos okára a bűnügyi eljárás során fog fény derülni, azonban nem zárjuk ki a fegyverkereskedelem gyanúját” ‒ jelentette ki a főfelügyelő.

A román rendőrség javaslatára Vasile Blaga belügyminiszter öt rendőr kitüntetését rendelte el: hármat magasabb rangra emeltek, kettőjük munkájáért a miniszter levélben mondott köszönetet.

A fegyverek január 28-án, hajnalban tűntek el a ciorogârlai katonai alakulat raktárából. Február közepén nemzetközi szintű körözésbe adták az ellopott lőszereket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS