2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogyan kell új autót venni a Roncsautó-program keretén belül?

K. M. K. M. 2010. január 06. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Ki pályázhat és milyen feltételekkel? Milyen iratokra van szükség, és melyek a teendők? Útmutató a roncsautó-program bürokráciai útvesztőjéhez.Mivel a Környezetvédelmi Alapból (AFM) különítik el az országos autópark felújítására szánt, vissza nem térítendő támogatást, az alap idei költségvetésének meghatározását követően indulhat a Roncsautó program.

Az alapelv nem változott a korábbi évekhez képest: a kiszolgált autók tulajdonosai értékjegyekre cserélhetik régi járgányukat. Az értékjegyeket egy új, kevésbé szennyező gépkocsi megvásárlásakor használhatják fel.


A módszer


A tulajdonos egy, kettő, de legtöbb három, 10 éves, vagy ennél régebbi autóval vehet részt a programban. Minden roncsautóért egy 3800 lejt érő értékjegy jár. Egy személy tehát legtöbb 11 400 lejes támogatást kaphat (3x3 800 lej) egy, kettő, vagy három új autó vásárlására. Az értékjegy által jelölt összeget az új autó forgalmazási árából vonják le, a különbözetet a vásárló önerőből, bankkölcsön vagy lízing-szerződés alapján fizeti ki. Az idei program előrelépése a tavalyi verziójához képest, hogy egy új autó vásárlásakor egyszerre akár három értékjegyet is felhasználhat a tulajdonos.


A roncsautó

A roncsautónak minimum 10 évesnek kell lennie. A leadott autóból nem hiányozhat a motor, az erőátvitel, a futómű, a karosszéria, az alváz, az elektromos berendezések valamint a katalizátor. A programban nem vehetnek részt azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik autójukat 2006. 12. 31. után íratták be a forgalomba Romániában. A programban ugyanakkor régi típusú rendszámtáblával rendelkező gépkocsikkal sem lehet részt venni, ugyanis ezeknek a forgalmiját egy 2005-ös kormányrendelet alapján törölték a nyilvántartásból. Ugyanakkor a külföldön beíratott kocsik sem zúzhatók be a program keretében.


Az értékjegy

Egy értékjegy 3800 lejt ér az idén. A legfennebb három értékjegyet a bontóban kapja meg a roncsautó-tulajdonos. A vásárlók az értékjegyen feltüntetett dátumig kötelesek felhasználni az értékjegyeket. Amennyiben ezt mégsem teszik meg, az értékjegy érvényét veszti, így többé nem használható fel.


Kinek a szolgáltatása vehető igénybe a program keretében?

A programba beválogatott, az autók bezúzásával, illetve az új autók forgalmazásával vagy gyártásával foglalkozó cégek listáját közzéteszik a AFM honlapján. Bármelyikük szolgáltatásait igénybe vehetik azok, akik be szeretnének kapcsolódni a roncsautó-programba.Első lépés: a roncsautó bezúzatása

A roncsautót a bontóba kell vinnie a tulajdonosnak. Ott kibocsátják az autó bezúzását bizonyító igazolványt, illetve az értékjegyet. Ezt követően a forgalmi engedélyről és a bezúzatási igazolványról közjegyző által hitelesített másolatot kell készíteni.


Második lépés: az autó törlése a nyilvántartásból

A bezúzott autó forgalomból való kivonása a tulajdonos kérésére történik. A gépjármű-nyilvántartási irodában le kell adni az autó forgalmi engedélyének és bezúzási igazolványának eredetijét. Itt kibocsátanak egy iratot, amely bizonyítja az autó törlését a nyilvántartásból. Ennek az iratnak tartalmaznia kell azt az információt, mely szerint az autót bezúzták, avagy bontották.


Harmadik lépés: a vásárló egy gépkocsigyártóhoz vagy -forgalmazóhoz fordul

A vásárló az AFM honlapján közzétett listán szereplő gépkocsi-forgalmazóhoz vagy gyártóhoz fordulhat a szükséges iratokkal: a személyazonossági igazolvánnyal, és ennek másolatával, a legfennebb három értékjeggyel, a használt gépkocsi forgalmi engedélyének egy közjegyző által hitelesített másolatával, az autó bezúzását igazoló irat közjegyző által hitelesített másolatával és a forgalomból való törlést igazoló irat eredeti változatával.Amennyiben lízing-szerződés alapján szerzi be az új gépkocsit, a vásárlónak kötelessége egy közjegyző előtt megírt nyilatkozatban vállalni az új autó árának kifizetését. A gyártó vagy forgalmazó ezek után egy feliratkozási elismervényt ad át a vásárlónak, akinek ezek után nem kell egyebet tennie, mint várnia. Az ügyintézés most már a gyártó vagy forgalmazó dolga: a programba feliratkozott személyek listáját az eredeti értékjegyekkel együtt beterjeszti a Környezetvédelmi Alaphoz. Miután a AFM igazolta az értékjegy érvényességét, a vásárló átveheti az új autót a gyártótól, illetve forgalmazótól.


Miként vehet részt a programban egy jogi személy?

A jogi személyek azt követően vehetnek részt a programban, hogy kérésükre nevüket közzétették a Környezetvédelmi Alap honlapján. A továbbiakban a rájuk vonatkozó feltételek semmiben nem térnek el a magánszemélyek esetében felállított kritériumoktól.


Milyen feltételeknek kell eleget tenniük a magán, illetve jogi személyeknek?

A programba a kritériumoknak megfelelő roncsautók tulajdonosai, örökösei vehetnek részt. A programba bekapcsolódni kívánó magánszemélynek nem kell feltétlenük a roncsautó tulajdonosának, örökösének lennie, ugyanis egy bezúzott kocsiért járó értékpapír eladható.

A jogi személyek saját nevükben vehetik igénybe a roncsautó-programot. Egy vagy több használt gépkocsinak kell tulajdonukat képezze, nem lehet tartozásuk az állami, helyi költségvetés, illetve az AFM felé, tevékenységük nem lehet felfüggesztett, vagy fizetésképtelen. Nem lehetnek csődeljárás alatt, nem állhatnak felszámolás előtt. Egy másik kitétel szerint környezetet károsító tevékenységeket sem lehet finanszírozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS