2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Geoanáékon az ANI szeme

K. M. K. M. 2010. január 29. 18:48, utolsó frissítés: 2010. február 01. 09:55

A Geoană házaspár hamis nyilatkozattétel miatti kivizsgálását kérte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség. A liberális politikusokra is rájár a rúd.Hamis nyilatkozattétel miatt több politikus kivizsgálását kérte a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőtábla mellett működő ügyészségen az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI): közöttük szerepel Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt vezetője is.

Az ügynökség szerint a szenátus elnöke vagyonnyilatkozatában elmulasztotta bevallani felesége egy telek adás-vételével kapcsolatos ügyletét, illetve egy lakás megvásárlását. Az ANI Geoană felesége, Mihaela Geoană esetében is vizsgálódik.


A Feddhetetlenségi Ügynökség a sajtóban megjelent információ alapján kezdte el a vizsgálódásokat a szenátus elnökének ügyében, ezt tavaly július 1-jén hivatalosan is közölte Geoanával. Az ANI közleménye szerint Mircea Geoană nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatábanegy 48300 eurós összeget,

amelyért felesége 2005 szeptemberében megvásárolt egy telket, majd 2006 januárjában ugyanennyiért adta el az eredeti tulajdonosnak.

Mihaela Geoană egy, a mezőgazdasági területek forgalmából kivont, összesen 9 955,55 négyzetméternyi területet kitevő, Bukarest 1. kerületében beltelket képező 17 parcella osztatlan 70%-át (6 968,88 négyzetmétert) vásárolta meg 48300 euróért. A kifizetett összeg messze alulmúlta a terület akkori piaci értékét. 2006 január 17-én Mihaela Geoană eladta a telket a korábbi tulajdonosnak, a telekért pedig a kifizetett 48300 eurót kapta vissza.

A telek eladásából származó 48300 eurós összeg tehát 2006-os jövedelem, amely nem szerepel Geoanának abban az évben, szenátori minőségében tett vagyonnyilatkozatában – tájékoztat a feddhetetlenségi ügynökség.

Mihaela Geoană a telek beszerzésével, majd eladásával kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy üzletelni szeretett volna: házakat épített volna a telekre, ehhez kellett volna anyagi forrásokat biztosítani. Mivel ez nem valósult meg, kihátrált az üzletből, és ezért adta vissza a telket az eredeti tulajdonosnak.

Egy másik rendellenesség a Geoană vagyonnyilatkozatában egy lakással függ össze, amelynek a megvásárlására vonatkozó információt is elmulasztotta közzétenni a PSD-vezető. Az ANI hamis nyilatkozattétel alapos gyanújával az ügyészségtől kérte a Geoană házaspár kivizsgálását.

Ion Iliescu szerint a Mircea Geoană ellen indított eljárás csak abban az esetben befolyásolhatja kedvezőtlenül a politikus karrierjét, így a PSD elnöki tisztségéért való indulását, ha megalapozott, egyébként nem több, mint egy előre meghatározott forgatókönyv szerint folytatott,


felfújt lejáratási hadjárat.

Több politikus vagyonnyilatkozata kapcsán is kivizsgálást indított az ANI: Sorina Plăcintă korábbi PD-L-s ifjúsági miniszter, Mihăiţă Calimente liberális parlamenti képviselő és Eugen Nicolaescu, a Tăriceanu-kabinet egészségügyi minisztere is a kivizsgált személyek közé tartozik.

A feddhetetlenségi ügynökség vádja szerint Sorina Plăcintă korábbi tárcavezető nem nyújtott tájékoztatást arról, hogy több cégnek is részvényese, illetve ügyvezetője. A bizonyítékokat tartalmazó dossziét a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőtáblához küldte az ANI.

Mihăiţă Calimente esetében azt állapította meg az ügynökség, hogy a nyilatkozatában magasabb összeget vallott be, mint amennyivel rendelkezik.

A liberális Eugen Nicolaescu esetében is a Legfelsőbb Semmítőszék és Ítélőtáblához fordult az ANI, mivel vagyonnyilatkozatában nem szerepel egy több mint 170 ezer lejes, 2008-ban kampánycélokra begyűjtött adomány.

Tavaly az ANI elnöke bejelentette, hogy a Boc-kabinet 7 miniszterét figyeli az ügynökség. A sajtóban Cătălin Predoiu, Dan Nica, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Gheorghe Pogea, Mihai Stânişoara és Ilie Sârbu neve merült fel ennek kapcsán, azonban az információkat az ANI végül nem erősítette meg.

Forrás: Realitatea, EVZ

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS