2018. április 24. keddGyörgy
16°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szatmárnémeti, Erdély Koszovója?

szerk. 2010. február 25. 17:45, utolsó frissítés: 2010. február 26. 13:47

A határmenti, 110 ezer lakosú városban háborús állapotok uralkodnak. A jelenkori történelemből valahogy kimaradt a “szatmári csatáról” való megemlékezés.

Pedig szemmel láthatóan katasztrofális állapotokat hagyott maga után. Láng Zsolt írása csigázta fel az érdeklődésünket, elmentünk, megnéztük, és el kellett teljen egy kis idő, amíg hozzászoktunk a látványhoz. A városközpontban: lerobbant, omladozó épületek, kráterek az utakon, szemétkupacok mindenhol. És ez csak a központ.

A város román többségű, élén magyar polgármesterrel és alpolgármesterrel. A 2008-as helyhatósági választásokig az RMDSZ a városi tanácsban is többségben volt. Borbély László fejlesztési minisztersége alatt komoly infrastrukturális befektetések történtek a magyarlakta területeken. Nagyvárad központja jól néz ki, Nagybánya központja nem különben, Arad is okés, de Szatmárnémeti mintha Koszovó lenne. Külön meg kell említeni pl. a Tűzoltótorony környékét, a város egyik emblematikus látványosságát, körülötte kis parkkal. Elvileg.

Szemétkihelyezés tekintetében a szatmári lakosok rendkívül kreatívnak bizonyulnak: minden betömhető résbe, rácsba előbb-utóbb bekerül valami – és az ott is marad.Szatmár köztisztasági vállalata a Florisal. A magáncéggel az önkormányzat 2005-ben kötötte meg a szerződését 8 évre. Az egyik szatmári napilap, a Szatmári Magyar Hírlap összevetette


a szatmárnémeti adatokat hat másik erdélyi megyeszékhely

(Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda) hulladékszállítással kapcsolatos költségeivel. Az adatok szerint a Szatmárnémetiben tavaly bevezetett 8 lejes havi szemétdíj messze a legmagasabb. Csak Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy „közelíti meg” havi 6,5 lejes összeggel. Az átlagos díj egyébként 5 lej körül van, de Csíkszeredában például csak 3,3 lejt kell fizetni. Az utcák takarításáért (utcai szemét elhordása, seprés, locsolás, hóeltakarítás, patkányirtás) 7,3 millió lejt fizetett 2008-ban a város az említett cégnek (a város költségvetésének 7-8%-át), ami – a lakosság számarányát tekintve – szintén magasabb, mint a többi megyeszékhely által fizetett pénz.

Ennél kevesebbet kap a köztisztasági vállalat a 150 ezres Marosvásárhelyen és Nagybányán, de a több mint 200 ezres Nagyváradon sem fizetnek annyit a köztisztasági vállalatnak, mint Szatmárnémetiben. Az összeg csak az 500 ezer körüli lakossal rendelkező Kolozsváron nagyobb, azonban a lakosság számarányát figyelembe véve ott is olcsóbbnak mondható a szolgáltatás.

Az említett lap beszámolója szerint a város 2009-es gazdasági válságos költségvetésében szinte minden fejezetnél megszorításokat eszközölt. Kivétel a szemételhordás. Az utcák tisztán tartásáért tavaly 9,7 millió lejt kapott a Florisal (ami közel másfél millió lejjel több volt, mint amennyit 2008-ban kapott ugyanezért). De mivel a pénz idő előtt, már szeptemberben elfogyott, a városi tanács havonta további összegekkel fedezte a köztisztasági vállalat az utcák tisztítására szánt kiadásait.

Nyílván a köztisztaság csak egy vonatkozás. És számos szempont van, amiről nem tudunk, és fontos lehet. De ha megnézzük a képeket, talán nem csak bennünk sejlenek fel kérdések. Nem akarunk negatívak, destruktívak, cinikusak lenni, de mi nem tudjuk összerakni, mi történik a jobbra érdemes Szatmárnémetiben. Ti értitek?<i>(fotók: Transindex</i>)(fotók: Transindex)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS