2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kongresszusi hercehurca: Szász Jenő alulmaradt

szerk. 2010. március 23. 16:44, utolsó frissítés: 2010. március 24. 13:17

Elutasította a bukaresti bíróság az MPP I. Országos Tanácsán született alapszabály-módosítást. Valószínű, hogy új tisztújító közgyűlést kell összehívni.Elutasította a bukaresti bíróság a Magyar Polgári Párt (MPP) I. Országos Tanácsán tavaly márciusban született alapszabály-módosítást. Ezügyben a párt belső ellenzéke nyújtott be óvást, azt állítva, hogy a kongresszus lebonyolítása közben törvénytelenségek történtek. A döntés ellen 5 napon belül lehet fellebbezni.

Lengyel György az MPP Bihar megyei szervezetének elnöke, az I. Országos Tanácson született döntések elleni óvás egyik kezdeményezője elmondta, természetesnek tartja a bíróság döntését. „Ha számunkra kedvezőtlen döntés születik, akkor egyértelműen politikai indíttatásúként könyveltük volna azt el. Így el lehet mondani, hogy


korrekt, jogi döntés született”


– jelentette ki a Transindexnek Lengyel. Szerinte az MPP-nek számot kell vetnie az eddig történtekkel, ebből a határozatból kiindulva, a hibákat kiküszöbölve neki kell fognia az építő jellegű munkának. Elmondta, a belső ellenzék nyitott a Szász Jenő által képviselt vonallal folytatott tárgyalásokra, amelyeket mielőbb el kellene kezdeni.

Mint mondta, a pereskedés egy kerek éve alatt a párt nem működhetett, így be kell hozni a lemaradásokat. „Operatívan, korrektebben kell építkezni, hiszen a romániai magyarságnak szüksége van egy alternatívára az RMDSZ-szel szemben” – mondta. Hozzátette, a párton belüli választások megismétlését és az új alapszabályzat elfogadását tekinti a párt prioritásának.„Ami a törvényszék honlapján megjelent, az száraz információ, de nem az derül ki belőle, hogy a belső ellenzék megnyerte a pert, hanem az, hogy egyáltalán beléphet a perbe. Az alapszabályzat módosítását, mint indokolatlant utasította el a törvényszék. A bírósági indoklásra még várni kell, abból több minden kiderül” – jelentette ki Szász Jenő. Elmondta, mindenképpen összehívja az országos elnökséget, ott majd eldől, hogy fellebbeznek-e vagy sem a döntés ellen. „Az alapszabályzaton kívül minden döntés érvényes, ezt nem én tartom így, hanem a jogászok” – hangsúlyozta Szász.

Szász felvetéseire Lengyel így válaszolt: mivel a bíróság elé egyedül az alapszabályzat-módosítás került, ezért a testület nem is dönthetett a kongresszus más határozataival kapcsolatban. Mindazonáltal jelzésértékű, hogy a belső ellenzék által összeállított, az Országos Tanács szervezése és lebonyolítása körüli szabálytalanságokat tartalmazó dossziét a bíróság figyelembe vette, és ennek alapján elutasította az MPP statútum-módosító kérelmét.

A bihari politikus szerint Szász Jenő hiába próbál kibúvót keresni: a bíróság döntésével egyértelmű, hogy a tavaly márciusi kongresszust el kell felejteni. Ismét össze kell hívni a 144, törvényesen kijelölt küldöttet, és meg kell ismételni a kongresszust.

Szász Jenő Gyergyószentmiklóson, az I. Országos Tanács munkálatai közbenSzász Jenő Gyergyószentmiklóson, az I. Országos Tanács munkálatai közben


A bíróság döntése azokat igazolja, akik tiltakozásképpen kivonultak a gyergyószentmiklósi I. Országos Tanács munkálatairól – kommentált Gergely Balázs, aki a kolozsvári MPP elnökeként távozott a kongresszusról.

Gergely szerint ebben a helyzetben Szász Jenőnek és körének két lehetősége van: egyrészt fellebbezhet a döntés ellen, ami azt eredményezi, hogy az MPP körüli lehetetlen helyzet folytatódik. A másik lehetőség, hogy


Szász vállalja a felelősséget tetteiért,

és azonnal lemond. Az alapító elnököt személyesen terheli a felelősség azért, mert a kongresszuson szándékosan megtévesztette, átverte a meghívottakat – fogalmazott Gergely.

A politikus kiemelte, a bíróság határozata egyben azt jelenti, hogy az MPP-nek jelenleg nincsen elnöksége. A párt legmagasabb rangú, érvényes mandátummal rendelkező tisztségviselői pillanatnyilag a megyei elnökök, akiknek a feladata lesz, hogy a tisztújító kongresszust összehívják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS