2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Flashmobot szerveznek a szatmáriak a Pannónia szálló védelmében

szerk. 2010. április 16. 15:22, utolsó frissítés: 16:26

Messen terjed annak a blognak a címe, ami román és magyar nyelvű meghívást közöl egy csütörtöki szatmári figyelemfelkeltő flashmobra.
Mint ismeretes, a Pannónia szálló egykor a városé volt, de egy joghézag miatt magánosították. Az új tulajdonosok formailag legálisan tettek kárt az épületben, a civilek pedig eddig hiábavalónak tartották a fellépést.

Minthogy a Pannónia szállóról az utóbbi időben sokat cikkeztünk és a magunk során mi is aggódunk a szatmári közállapotok miatt, a Transindex csapat is az akció mellé áll. Röviden: ott leszünk, és szeretnénk, ha szatmári olvasóink közül minél többel találkoznánk a flashmobon. Örülünk, hogy a civilek nem adták fel, és még ha egy szimbolikus akció erejéig is, kiállnak egyik legszebb műemlékünk védelmében.Az alább idézett felhívás a https://smflashmob.blogspot.com címen olvasható. Mi a magyar verzióját közöljük:


Flash mob a Pannónia (Dacia) szállóért

Mi, egykor jobb hangulatú szatmári civilek Flash mov-ot kezdeményezünk a szatmári Pannónia, jelenleg Dacia Szálló védelmében.

A szatmári Dacia, egykori Pannónia szálló a város egyik legszebb épülete. A szatmáriak büszkék rá, városuk jelképének tartják, az utazókat pedig megérinti polgárias eleganciája, előkelősége. Az épület egykor a városé volt, de vitatott módon magánkézbe került. Az új tulajdonos megszerezte az engedélyeket ahhoz, hogy, annak ellenére, hogy műemlék épületről van szó változtasson annak kinézetén.

Úgy gondoljuk, hogy a Pannónia, újabban Dacia szálló nem csak azé, akinek a tulajdonában van, hanem azé is, aki felelősséget vállal érte. Ezért arra kérjük azokat a szatmáriakat, akiket bánt a város jelképének elherdálása, foglaljanak állást. Egy rövid flashmob erejéig jelezzék a sajtónak, a civil szervezeteknek, a politikusoknak: nem fogadják el, hogy a szállónak jellegtelen betontömbbé kell válnia azáltal, hogy elveszti tervezője által elgondolt sajátos külsőjét.

Arra kérünk minden szatmárit, aki hisz abban, hogy a polgároknak olykor bizony különös gesztusokat kell tenniük ahhoz, hogy megvédjék értékeiket, április 22-én, csütörtökön 18.30-kor álljon meg a Dacia, egykor Pannónia szálló előtt, forduljon a park felé és mutassa a következő feliratú szöveget:

Pannónia – A miénk
Dacia – A noastră


Vagy

Dacia – A noastră
Pannónia – A miénk

Papíron, táblán, pólón vagy bármilyen más, akár nagyon rendhagyó hordozón.

Ez tartson 5 percig, vagyis 18.35-ig, ami után mindenki induljon, amerre jónak látja.

Kérjük a sajtót, álljon akciónk mellé! Bízunk benne, hogy nem vagyunk egyedül!

A kezdeményező csoport

További infók:

>> a Pannónia Szálló műemlék leírása (lexikon.ro)
>> Debreczeni Éva: Pannónia kalászai (olvasói levél)
>> Pannónia szálló: elbátortalanodtak a civilek? (háttér)
>> Mi lesz veled, Pannónia? (háttér)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS