2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Őrkői roma gyermekeknek indított nyári foglalkozást a HÁRIT

Kertész Melinda Kertész Melinda 2010. június 18. 19:51, utolsó frissítés: 19:54

Ez egy átfogó roma integrációs program első lépése, amelynek hatására remélhetőleg a negyed határában lévő valóságos fal is leomlik.


A sepsiszentgyörgyiek és a város egyik negyedében, az Őrkőn lakó roma közösség között húzódó láthatatlan fal lebontása érdekében indított integrációs projektet a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), amelynek hatására remélhetőleg egykor a negyed határába ezelőtt 20 évvel épült valóságos fal is leomlik.

A projekt első lépéseként Túl a falon címmel augusztus 30-ig tartó két hónapos programot szerveznek. A heti rendszerességgel megtartott foglalkozásokba az Őrkőn lakó roma gyermekek közül 30-at vonnak be.

Grüman Róbert, a HÁRIT elnöke elmondta, a projekt beindítása előtt Dima Mihállyal, az Amenkha Egyesület elnökéve, az őrkői romák vezetőjével tanácskoztak. A projektet a gyermekek köré építik, mivel – Grüman elmondása szerint – ők még formálhatóak, jó hatással lehetnek a közösségre, családjukra. Emellett le is kell foglalni valamivel őket, mert a nyári szünidő beálltával a többi gyermektől eltérően nekik nincs lehetőségük például táborba vagy kirándulni menni.


Kelemen Éva projektkoordinátor kérdésünkre elmondta, a foglalkozás heti rendszerességgel minden kedden 9-től 13 óráig fog tartani. Ez idő alatt a gyermekeket mind formális, mind lazább, játékos foglalkozásba is bevonják. A nap a formális foglalkozással kezdődik, amely során egy tanítónő felügyeletével az
írás-olvasást, illetve a számolás

alapjait ismételik a 7-10 esztendős gyermekek. Az iskolai tevékenység is játékosan lesz tálalva: mindig egy téma köré fonódik a tevékenység.

„Az első, múlt keddi foglalkozáson például a mese volt a téma, amelyet tovább vittek a nem formális tevékenységbe is: mesével kapcsolatos játékokat játszottak, vetélkedőn versenyeztek. A gyerekek a négy óra alatt egyszer étkeznek, minden alkalommal kapnak egy friss gyümölcsöt is: így próbáljuk őket az egészséges étkezésre nevelni” – magyaráz a projektkoordinátor.

Egyébként arra törekedtek, hogy minél több családból érkező, különböző korú, de elemis gyereket vonjanak be a projektbe, mert a kisebbek tanulhatnak a nagyobbaktól. Elmondta, nemcsak a kicsik örültek a HÁRIT kezdeményezésének.


„A gyerekek nyitottak, érdeklődőek és sokkal többen szeretnének jönni, viszont egyelőre az Etnikumközi Hivataltól kapott támogatás csupán 30 gyerek foglalkoztatására elegendő. A keddi foglalkozások kezdete előtt tartottunk egy szülői értekezletet, és a felnőttek pozitívan csalódtak, hiszen arra számítottak, hogy ismét jön valaki őket kioktatni. Ehelyett értékelték, hogy a párbeszédre, a közös probléma-megoldásra törekedtünk” – mondta Kelemen Éva.

A gyerekek számára további meglepetést tartogat a projekt: augusztus végéig háromhetente karnevált, sportnapot vagy nyílt napot szerveznek, amire a gyerekek családjait is várják. Majd augusztus végén 15 önkéntes segítségével megszervezett táborban vehetnek részt a gyermekek. „Igazi tábori hangulat kialakítására törekedünk. Az egész napos program keretében lesz kézműves foglalkozás és tábortűz is" – tájékoztatott a projekt koordinátora.

A HÁRIT csapata tisztában van azzal, hogy ha változás-változtatást szeretnének elérni, akkor


nem elég az egyszeri foglalkozás.

Éppen ezért tekintenek úgy erre a projektre, mint sokéves együtt dolgozás kezdetére. Az augusztusi tábort követően várhatóan kétheti foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek, és két-három havonta egy-egy nagyobb rendezvényre várják majd az őrkőieket. Továbbá lehetőséget szeretnének teremteni arra is, hogy a gyerekek kimozduljanak megszokott környezetükből, és külföldi gyerekekkel találkozzanak. Egyelőre magyarországiakkal, mert értenék egymás nyelvét.

„Ez a nyári foglalkozás részünkről is puhatolózás, számunkra is tanulás: meg szeretnénk ismerni a gyerekeket, családjaikat. Mert annak ellenére, hogy léteznek arról elképzeléseink, hogy miben segíthetnénk az őrkőieken, egyáltalán nem biztos az, hogy nekik éppen arra van legégetőbb szükségük, amire mi gondolunk" – magyarázta Kelemen Éva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS