2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vártad már a részletes infókat az idei Tusványosról?

B. D. T. B. D. T. 2010. június 24. 18:03, utolsó frissítés: 2010. június 25. 09:07

Jó eséllyel Băsescu és Orbán Viktor ismét Tusnádon találkoznak, akárcsak tavaly; a programokra ingyenes a belépés, sátorhelyre, faházra fizetni kell.


Még soha nem tartották ilyen későn – alig négy héttel a rendezvény előtt – a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői az első hivatalos sajtótájékoztatót, és még soha nem volt ilyen hideg június végén. Sándor Krisztina főszervező, Somogyi Attila programfelelős és Demeter Szilárd kommunikációs és marketingfelelős a Spritz Café fedett nyárikertjében, pulóveres, kabátos vagy éppen kapucniba burkolózott sajtósok előtt osztott meg néhány fontos részletet az idei Tusványossal kapcsolatban. Premier az is, hogy egyetlen „alapító atya” sem volt jelen, ám ahogy az ifjabb generáció fogalmazott, a háttérből továbbra is segítik a szervezést, és meghatározzák a bálványosi folyamatot.

Sándor Krisztina elmondta, ezúttal is időszerű, nemcsak a romániai magyarságot, hanem az egész Kárpát-medencei magyar közösséget érintő kérdések kerülnek terítékre a szabadegyetem előadásai, kerekasztal-beszélgetései és vitái során. A cél ezúttal nemcsak a problématérkép felrajzolása, igyekeztek olyan előadókat meghívni, akik szakértőként


a lehetséges megoldási javaslatokat is vázolják.

„Ne csak mindig a problémákról beszéljünk – a szabadegyetemnek pozitív jövőképet is kell sugallnia. Cél az is, hogy erőteljesen jelenítsük meg értékeinket, egy pozitív Erdély-képet, ismerjük meg kisközösségeinket, a civil szféra jó projektjeit, az erdélyi gasztronómiát, a kiemelkedő épített örökségvédelmi programokat. Tudatosítsuk, melyek ezek az értékeink, ne csak elsírjuk a problémáinkat; ez a magyar nemzet lelkiállapotának is jót tesz” – mondta a főszervező.A fősátor programjai mellett nagyon sok partnersátor lesz jelen, a szervezők szerint hamarosan emeletet kellene építeni, alig van hely. A fősátor mellett az EMNT és Jakabffy sátorban lesznek szakmai-politikai beszélgetések; a MISZSZ-sátorban elsősorban a fiatalokat megcélzó programok kapnak helyet. Idén is lesz Zöld sátor.Somogyi Attila elmondta a végleges koncertprogramot: július 20-án, a nulladik napon a Csík Zenekar és a Role lép fel; július 21.: Bikini és Magashegyi Underground; július 22.: Hooligans és Tündérground; július 23.: Rúzsa Magdi, július 24. Demjén Ferenc és a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO).

Idén újítás számba megy, hogy még több – összesen négy – helyszínen zajlanak szórakoztatóestek: nosztalgiabulik a Csűrben, a fiatalabb generációknak szóló bulik a MISZSZ-sátorban, de


lesz élőzene-sátor és táncház is.

A MISZSZ-sátort idén nagyobb befogadóképességűre tervezték; itt ifjúságspecifikus, illetve szórakoztató-nevelő jellegű programok lesznek. Magyar és romániai részről például ifjúságpolitikáért felelős, államtitkári rangú képviselők (Soltész Miklós és Széll Lőrinc) is tartanak előadást, szóba kerül a támogatáspolitika, a környezettudatosság, a globális felmelegedés, a könyvkiadás, de tanulási technikákról, drogprevencióról, szexuális nevelésről is terveznek előadásokat.

Demeter Szilárd – aki élőben közvetített az elhangzottakról a Facebook-on – bemutatta a szabadegyetem megújult, portálosított honlapját. Bejelentette, idén a Tusványos Press nyolcoldalas lesz, szerkesztőgárdája a magyarországi Mandiner szerkesztőségének tagjaival egészül ki, és videóösszefoglalókat is közölnek majd a táborban zajló eseményekről.

Kérdésre válaszolva Sándor Krisztina közölte, a válság és egyéb okok miatt idén sem lesz több pénz, mint tavaly, így 35-40 ezer euró a becsült összköltségvetés. Ám az árak barátságosak a többi erdélyi táborhoz képest, vélte a főszervező. 17 lej egy napra, egy személyre a sátorhely, egész hétre a 2 személyes faházikó 375 lej – a programok ugyanakkor ingyenesek,


nincs napi vagy heti belépő.

Tavaly a szervezők becslése szerint mintegy 30 ezer ember fordult meg kedd estétől vasárnapig, átlagosan naponta 5-7 ezer ember; idén várhatóan még többen eljönnek. A sátortáborban és faházikókban közel ezer résztvevőt szállásolnak el; várhatóan sokan lesznek, akik szállodákban, kempingekben, panziókban laknak majd és bejárnak előadásokra, koncertekre.

A szervezők igyekeznek olyan árusokat, kereskedőket beengedni a tábor területére, hogy ne csak miccs és főtt kukorica legyen a menü.

A Nyílt lapokkal szlogen alcíme: nemzetpolitikai rendszerváltás, magyarázta Demeter Szilárd. Olyan kormány került hatalomra Magyarországon, amely több mint kétharmados többséggel rendelkezik, és van egy újfajta víziója – ezt kell megismertetnie velünk is, teregessék ki a kártyáikat. 2011 első felében Magyarország a soros EU-elnök, Tőkés László az EP alelnöke – ez olyan külpolitikai konstelláció, amelyben ideje, hogy a döntéshozók elmondják a terveiket, elgondolásaikat.

Téma lesz az energiapolitika kérdése is: mennyiben függünk az orosz gáztól, hogyan lehet alternatívákat kiépíteni? Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum – a magyar összefogás-játék elmagyarázása, van-e jövője, hogyan lehet szélesebb társadalmi bázist építeni rá. Vannak ugyanis neuralgikus pontok, nem beszélve a többi játékos, például az MPP „durcáskodásáról”.


Mintegy 200 személynek küldtek ki meghívót,

a visszajelzéseket folyamatosan kapják, újabb részletekért érdemes vissza-visszatérni a honlapra. Ehhez még ha hozzászámolják a partnersátrak által szervezett előadókat, 300-ra duzzad a meghívottak száma.

Elhangzott néhány név, akik biztosra jelezték részvételüket: többek közt Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt), Csete Örs (Apáczai Közalapítvány), Diószegi László (Teleki László Alapítvány), Hoffmann Rózsa magyar oktatási államtitkár, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár is jelen lesz, de Solomon Adrián MCSMSZ-elnök, Böjte Csaba ferences szerzetes és Czakó Gábor filozófus, író is jelezte már részvételét.

Román meghívottak közül eddig Cătălin Avramescu elnöki tanácsos jelezte, hogy jön, de meghívták Smaranda Enachét (Pró Európa Liga), Florian Mihalceát, a Temesvár Társaság elnökét. Verespatak témájáról Borbély Lászlót és Remus Cerneát szeretnék előadóként látni. Meghívót kapott többek közt Vasile Blaga és Cristian Pârvulescu is. Az újságírók élénk érdeklődésére a szervezők közölték, minden esély megvan arra, hogy eljöjjön Traian Băsescu államelnök, és nagy valószínűséggel itt lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS