2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Korrupcióellenes Ügyosztályt dicséri, a parlamentet elmarasztalja az EB

2010. július 20. 13:06, utolsó frissítés: 14:22

Várhatóan ma mutatja be az EB a Bulgária és Románia igazságszolgáltatási rendszerének megfigyeléséről szóló jelentését.


Ma beszéli meg a EU felügyelőinek kollégiuma a Bulgária és Románia igazságszolgáltatási rendszeréről szóló jelentést, amelyet várhatóan a nap folyamán közzé is tesz az Európai Bizottság. A jelentésnek a NewsIn hírügynökség birtokába jutott kivonata szerint az EB kritikát fogalmaz meg a Románia igazságszolgáltatási reformja bizonyos vonatkozásai kapcsán.


Az ANI reformját elmarasztalja az EB

Ártott Romániának az Alkotmánybíróság április 14-i ítélete, mely szerint az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályzó törvény sarkalatos pontjait. Az ország hátrányára vált ugyanakkor az is, hogy az Alkotmánybíróság döntését követően az alaptörvénnyel összhangba hozás címen a parlament olyan téren is gyengítette az ANI hatáskörét, amelynek semmi köze nem volt az Alkotmánybíróság döntéséhez.

„A magasrangú tisztségviselők vagyoni helyzetének kivizsgálását lehetővé tevő paragrafus eltűnt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség működési szabályzatából” – állapították meg az EB megbízottjai. Az ANI-nek többé nem áll jogában arról értesíteni a bíróságot a magas rangú tisztségviselők vagyonnyilatkozata és valós anyagi helyzete közötti eltérésről. Az ANI-nak csupán arra van joga, hogy az ügyészeket, avagy az adóhivatalokat értesítse, ezeknek a hatóságoknak viszont a törvény nem ad arra jogot, hogy büntetést szabjanak ki a hamisan nyilatkozókra” – mutat rá az EB jelentése.A Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tevékenységét továbbra is értékeli az EB. „A DNA továbbra is a bevált módszerei szerint vizsgálja ki a magas szinten elkövetett korrupciós bűntetteket, így számottevő dosszié jutott el a bíróságokhoz” – áll a jelentésben, amelyhez egy erre vonatkozó statisztikát is mellékeltek. „Az esetek száma és természete is a korrupciós ügyekre összpontosító szakhatóság hatékonyságát bizonyítja” – hangsúlyozzák a jelentésben. A törvényszékek és a DNA együttműködését "hatékonyként" jellemezték a jelentés készítői.

Továbbá azt állapították meg, hogy a magas szintű korrupciós esetek kapcsán a parlament


nem tett eleget Brüsszel javaslatainak.

Az EB jelentéskészítői aggodalmuknak adtak hangot a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) struktúráiban történő problémamegoldás miatt. A CSM gyakorlatot űz a felfüggesztett bírák nyugdíjaztatásából: a kivizsgálás alatt levő bíráknak ugyanis a CSM kiútként felajánlja a nyugdíjaztatást. Amennyiben ezt a bírák elfogadják, megszűnik minden nemű kivizsgálás ellenük még akkor is, ha korrupció gyanúja miatt letartóztatott bírákról van szó.

A dokumentumban továbbá rámutatnak, hogy az érdekkonfliktusok ellen nem véd hatékonyan a törvény Romániában. "A közbeszerzési eljárások kapcsán a törvény, az eljárási módszertan és intézményrendszer teret enged az érdekkonfliktusnak, csalásnak, korrupciónak és egyéb visszaéléseknek" – derül ki a jelentésből, amely kiemeli, a hatóságok nem kezelik megfelelő érzékenységgel a költségvetéssel kapcsolatok rizikókat, így csekély erőfeszítést tesznek arra, hogy fény derüljön a közbeszerzések alkalmából felmerülő érdekkonfliktusokra.

A DNA-hoz hasonlóan a Korrupcióellenes Főügyészséget (DGA) is megdicsérik a jelentés készítői: "a korrupció miatti vádemelés 90%-át a által szolgáltatott információ tette lehetővé" – áll még az EB-jelentésben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS