2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

No-name miniszterek mellett két régi motoros az új kormányban

2010. szeptember 03. 11:08, utolsó frissítés: 11:13

A semmiből bukkantak elő a pénzügyi, gazdasági és munkaügyi kulcstárcák új vezetői. A gazdasági tárca új vezetője nevéhez könyvelési botrány is fűződik.


Bár övé az egyik legfontosabb tárca, Gheorghe Ialomiţianu frissen kinevezett pénzügyminiszter nem túl ismert az országos politikai színtéren. Az 51 éves PD-L képviselő korábban a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnökeként tevékenykedett. Választói körzete Brassóban van, a temesvári Nyugati Egyetemen szerzett diplomát, majd a BBTE-n doktori fokozatot. Ialomiţianunak ez az első parlamenti mandátuma, korábban a brassói Pénzügyigazgatóság igazgatója volt.

Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter. Fotó: Realitatea.netGheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter. Fotó: Realitatea.net

A politikus korábbi nyilatkozataiból kiderül, nem tartja jó ötletnek az átalányadót. Ehelyett az üzleti forgalmuktól függően adóztatná a cégeket. Ialomiţianu továbbá egy ízben kételyeit fejezte ki a tekintetben, hogy a kormány által korábban kezdeményezett árfigyelő rendszer működni fog: szerinte először is a monopóliumok felszámolására kellene törekedni. Az áfa-emelést viszont jó ötletnek tartja, és szorgalmazta a szociális ellátórendszer átalakítását is. Ialomiţianu 2010-re 1%-os gazdasági növekedést jósolt.

Ion Ariton gazdasági miniszter. Fotó: Realitatea.netIon Ariton gazdasági miniszter. Fotó: Realitatea.net

Ion Ariton, az új gazdasági miniszter neve hallatán sem kapja fel senki a fejét. Sőt, a bukaresti sajtó szerint ő a legkétesebb figura az ötödik Boc-kormányban. Ariton végzettségét tekintve közgazdász, 2003-ig a Petromnál dolgozott kereskedelmi igazgatóként, majd igazgatóként. A helyi sajtó szerint ebből az időből hatalmas botrány is fűződik a nevéhez: a Petrom Sibiu könyvelésében 10 milliárd régi lejes „lyuk” keletkezett. Aritont kivizsgálták, azonban nem kezdeményeztek bűnvádi eljárást ellene. Egy másik botrányt is emlegetnek vele kapcsolatban: állítólag megverte egyik párttársát.

2005-2007 között Szeben megyei prefektussá nevezték ki. Miután a demokraták kiváltak a kormányból, Aritont leváltották, azonban a politikus jogi úton visszaszerezte a funkcióját. A 2008-as parlamenti választásokkor szenátori mandátumot nyert, majd a költségvetési és pénzügyi bizottság elnökévé választották. Nevéhez nem fűződik törvénykezdeményezés. Ariton Temesváron végzett közgazdaságot, három ingatlan tulajdonosa Szebenben, továbbá a Banca Carpatica részvényese és 30 ezer euró adóssága van.

Valerian Vreme informatikai miniszter. Fotó: Realitatea.netValerian Vreme informatikai miniszter. Fotó: Realitatea.net

Az informatikai tárca új vezetője szintén teljesen ismeretlen: Valeriu Vreme. A képviselő törvénykezdeményezései közül az egyik az informatikai rendszerek biztonságával, a másik pedig az informatikai rendszerek átjárhatóságával kapcsolatos. A politikusról azt tudni még, hogy Theodor Stolojan egyik bizalmasa. Tavaly a biometrikus útlevelek bevezetése ügyében lobbizott az ortodox egyháznál. Valerian nem tartozik az áfaemelés támogatói közé, ugyanakkor egyetértett a nyugdíjak és a közalkalmazotti fizetések csökkentésével. Végzettségét tekintve mérnök, 2008 decemberéig az oneşti-i helyi tanács tagja.

Ioan Botiş munkaügyi miniszter. Fotó: Realitatea.netIoan Botiş munkaügyi miniszter. Fotó: Realitatea.net

Ioan Botiş, az új munkaügyi miniszter 43 éves, és jelenleg doktorál, miután mérnöki végzettséget szerzett. 2001 és 2004 között PSD-színekben választották meg Beszterce alpolgármesterének. 2008-tól Beszterce megyei képviselő. A megye erős embere köztudottan Ioan Oltean PDL alelnök.

Anca Boagiu közlekedési miniszterAnca Boagiu közlekedési miniszter

A kormányátalakítás révén néhány jól ismert név is felbukkant a miniszteri bársonyszékek várományosai között: egyikük Anca Boagiu új közlekedési miniszter, akinek már van hasonló tapasztalata: 2000 nyarán Traian Băsescut váltotta a közlekedési minisztérium élén. Boagiu 2005 és 2007 között az európai integrációért felelős tárcát vezette, jelenleg a szenátus alelnöke. A politikusról úgy tartják, hogy Traian Băsescu egyik protezsáltja.

Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszterValeriu Tabără mezőgazdasági miniszter

Valeriu Tabără 16 év után tér vissza a mezőgazdasági tárca élére: a Văcăroiu-kormány idején, 1994 és 1996 között is betöltötte ezt a tisztséget. A politikus a mezőgazdaság doktora és egyetemi professzor, jelenleg a képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS