2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blaga visszaadta mandátumát

K. M. K. M. 2010. szeptember 27. 13:13, utolsó frissítés: 13:15

Blaga nem akarta meneszteni a tárcájához tartozó intézmények vezetőit, inkább ő maga mondott le. Az intézményvezetők csatlakoztak.


Benyújtotta becsületbeli lemondását Emil Boc miniszterelnöknek Vasile Blaga. A döntés hátterében a rendőrök pénteki, illegális tüntetése állt. Mint ismeretes, mintegy 8 ezer személy, köztük 6 ezer rendőr és börtönőr vonult utcára pénteken Bukarestben, hogy tiltakozzanak a kormány megszorító intézkedései ellen.

A rendőrök és az Cartel Alfa szakszervezet tagjai délelőtt a Victoria téren gyűltek össze, majd innen átvonultak a Cotroceni palota elé – annak ellenére, hogy a felvonulásra és az elnöki rezidencia előtti tüntetésre már


nem volt engedélyük.

A törvénytelen akciót követően Traian Băsescu államfő és Emil Boc miniszterelnök lemondott a rendőrségi kíséretről és nyilvános megjelenéseiknek rendőri biztosításról. Emellett PDL-s források azt nyilatkozták, hogy Traian Băsescu azt javasolta Vasile Blaga belügyminiszternek, hogy menessze tisztségükből a csendőrség és a rendőrség vezetőit.Vasile Blaga azonban kijelentette, nem teheti felelőssé az intézményvezetőket a szakszervezetisek illegális akciójáért, ezért nem tett eleget az államfő kérésének: inkább lemondását helyezte kilátásba.

Hivatalosan ma délelőtt jelentette be, hogy visszaadja mandátumát Emil Boc miniszterelnöknek. Ez alkalommal is fenntartotta véleményét: a rendőröknek is jogukban áll tüntetni, azonban csakis a törvényes keretek betartásával tehetik ezt meg. Kijelentette, a törvényt megszegő rendőröknek, kivált a tiltakozás szervezőinek felelniük kell tetteikért. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem fogadhatja el azt, hogy a belügyi tárca összes intézménye több


mint 150 ezer alkalmazottjának megítélését

negatívan befolyásolja néhány rendőr rossz döntése. Az RMDSZ a ma reggeli kormányülésen arra kérte Blagát, hogy maradjon a belügyi tárca élén. A szövetségiek szerint a belügyminiszter nem vonható felelősségre a szakszervezeti vezetők tetteiért. Kelemen Hunor kulturális miniszter a Mediafax kérdésére elmondta, az RMDSZ álláspontja szerint a belügyi tárcavezetőt nem kellene most lecserélni, mivel Blaga kifogástalanul végezte munkáját, és nem hibáztatható a szakszervezet döntései miatt. Hozzátette, arra buzdították Blagát, hogy fontolja meg lemondási szándékát.

Egyébkény a belügyminisztérium három fontos intézményének – a csendőrség, a felderítő és belső rendvédelmi főigazgatóság (DGIPI) és a közbiztonsági osztály – vezetője lemondott tisztségéről.

Forrás: hírszerk., Realitatea, Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS