2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: a BBTE példa arra, amit meg szeretnénk valósítani az Európai Unióban

2010. október 12. 17:30, utolsó frissítés: 20:11

A díszdoktori cím átvételekor a német kancellár a kolozsvári egyetem multikulturalitását méltatta, majd a gazdasági válságról beszélt.


A Babeș-Bolyai Tudományegyetem multikulturalitása annak példája, amit meg szeretnénk valósítani az Európai Unióban – kezdte beszédét Angela Merkel a díszdoktori cím átvétele után. A német kancellár méltatta a kolozsvári egyetem többnyelvűségét, kiemelve, hogy Erdélyben a románok, magyarok és németek békésen élnek egymás mellett. Merkel elmondta, szívesen ellátogatott volna Nagyszebenbe is, azonban időhiány miatt a szász várost egy későbbi látogatásakor ejti útba.

A politikus kifejtette, büszke arra, hogy Erdélyben sok fiatal érdeklődik a német történelem és kultúra iránt. Németország és Románia viszonyát jó politikai és gazdasági kapcsolatok jellemzik: ez a délelőtti tárgyalásokon is látszott – mondta, utalva a Traian Băsescuval és Emil Boc-kal való bukaresti találkozójára.

Merkel a gazdasági válsággal kapcsolatban elmondta, az európai gazdaság új felépítésére van szükség. Az európai országok ugyanakkor csakis közös erővel győzhetik le a közös problémákat. “Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy hasonló gazdasági válságok ne ismétlődjenek meg. A gazdasági növekedést hatékonyan kell használnunk: fenntartható, nem pedig egy adósságokra alapozó növekedés szükséges” – fogalmazott a kancellár, hozzátéve, hogy az európai gazdaság új felépítéséről épp a napokban folynak tárgyalások.

A kancellár, miután lezajlott a ceremónia az egyetem Aula Magna dísztermében, Andrei Marga BBTE rektorral tanácskozik. Ezt követően Marga a Német Intézethez kíséri Merkelt. Fél órát beszélgetnek a BBTE német tagozatának tanáraival és diákjaival, majd a rektor a repülőtérre kíséri a kancellárt.UPDATE: A német kancellár a díszdoktori cím átvételét követően a Király utcába gyalogolt, ahol felavatta a Germanisztikai Intézetet. A magas rangú politikusra váró újságírók, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanuló diákok és meghívottak már az esemény előtt másfél órával tolongtak az intézet udvarán: a kapunál szigorú ellenőrzésen esett keresztül minden belépő. Fémdetektort, táskakutatást is bevetettek a szervezők. Semmit nem bíztak a véletlenre: a belső udvar kövezetére még a Marga és a Merkel neveket is felrótták, diszkrét, zöld színű krétával.

Az intézkedés-sorozat azonban bőven kimerítette a nagy hűhó semmiért fogalmát, ugyanis a kancellár Andrei Marga rektor oldalán bevonult, ez utóbbi körülbelül öt percen keresztül méltatta az egyetem multikulturalitását, miközben a kancellár hol elismerően bólogatott, hol az épületet kémlelte.

M&MM&M


Merkel és a szalag Merkel és a szalag

Majd átvette a szót, és örömét fejezte ki az intézet megnyitása kapcsán, aztán elvágta a trikolór szalagot. Ezt követően felvonult az intézet lépcsőin, a sajtósok pedig a német szakos diákoktól érdeklődtek: miről is szóltak a beszédek - tolmácsnak ugyanis nyoma sem volt.

A tschüss előtt két másodperccelA tschüss előtt két másodperccel

Az újságírók egy ideig még reménykedtek abban, hogy néhány kérdés erejéig azért még elidőzik a kancellár - ám tévedtek: az épület megtekintését követően Merkel egy laza tschüsst dobott a sajtósok felé, kíséretével együtt beült a fekete autóba, és a reptérre hajtott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS