2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrácia Központot avattak Kolozsváron

K. M. K. M. 2010. december 16. 17:33, utolsó frissítés: 17:33

Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna fideszes politikusok is részt vettek a könnyített honosítást kérőknek segítséget nyújtó központ megnyitásán.


Nem kellett túl sokáig invitálni a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán összesereglett sajtósokat és EMNT-s politikusokat: a hideg hamar a Demokrácia Központ kolozsvári irodájába űzött mindenkit.

Odabent az EMNT-elnök és EP-alelnök Tőkés László, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök tekintete szegeződött a belépőre - no nem személyesen voltak jelen, csak a polcon, könyvek borítójáról figyelték, amint küldötteik, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gergely Balázs, a Demokrácia Központok igazgatója megnyitotta a kolozsvári Demokrácia Központot.


Szász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett Demokrácia Központok helyi irodájának vezetője néhány szóban ismertette az iroda feladatkörét, amely többek között a könnyített honosítás körüli teendők lebonyolításában nyújt segítséget.


Répás Zsuzsanna elmondta, mérföldkőnek számít a könnyített honosítás, amely révén szimbolikusan és gyakorlatilag is kifejezi a magyar állam nemzetegyesítési szándékát. Örömét fejezte ki, hogy Tőkés László felajánlotta az irodahálózat révén a segítséget a könnyített honosítás lebonyolításához. "Ezzel ismételten bebizonyosodott, nem vagyunk egyedül" - mondta a helyettes államtitkár.


Németh Zsolt emlékeztetett, a könnyített honosítást a magyar törvényhozó testület tagjai közül csak hárman ellenezték, közöttük az is, aki a december 5-i népszavazáskor is a nemzetegyesítés ellen bujtatta a magyar állampolgárokat.

Elmondta, a könnyített honosítás révén a világszerte élő magyarok intézményes összetartozását valósítaná meg a magyar kormány. "Ez egy kezdet, ami nem abban merül ki, hogy lesz egy állampolgársági okirat vagy egy magyar útlevél, hanem ezáltal a világ magyarsága megerősödik" - hangsúlyozta. Kérdésünkre felelve elmondta, ha az RMDSZ szerepet vállalna a kedvezményes honosítási eljárás lebonyolításában, elsősorban az EMNT-vel kellene egyeznie ebben a kérdésben. Ami a magyar kormányt illeti, mindenféle segítséget szívesen elfogad.


Az ünnepélyes beszédeket követően Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna a díszmeghívottaknak, Egyed Ákos történész-akadémikusnak, illetve a Kovács nagycsaládnak segítettek abban, hogy a könnyített honosítási eljárás beindításához szükséges okiratokat kitöltsék.


Szász Péter irodaigazgató elmondta, a kolozsvári DK központ finanszírozása kapcsán nem tud konkrét adatokkal szolgálni. Az induló tőkét a magánszférából, pályázati pénzekből és egyéb adományokból biztosították, a továbbiakban is élni fognak a pályázási lehetőségekkel a központ fenntartása érdekében.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS