2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrácia Központot avattak Kolozsváron

K. M. K. M. 2010. december 16. 17:33, utolsó frissítés: 17:33

Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna fideszes politikusok is részt vettek a könnyített honosítást kérőknek segítséget nyújtó központ megnyitásán.


Nem kellett túl sokáig invitálni a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán összesereglett sajtósokat és EMNT-s politikusokat: a hideg hamar a Demokrácia Központ kolozsvári irodájába űzött mindenkit.

Odabent az EMNT-elnök és EP-alelnök Tőkés László, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök tekintete szegeződött a belépőre - no nem személyesen voltak jelen, csak a polcon, könyvek borítójáról figyelték, amint küldötteik, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának vezetője, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gergely Balázs, a Demokrácia Központok igazgatója megnyitotta a kolozsvári Demokrácia Központot.

A DK iroda, benne néppárti motívumok: Orbán, Tőkés, Himnusz és magyar zászló, címerrel A DK iroda, benne néppárti motívumok: Orbán, Tőkés, Himnusz és magyar zászló, címerrel

Szász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett Demokrácia Központok helyi irodájának vezetője néhány szóban ismertette az iroda feladatkörét, amely többek között a könnyített honosítás körüli teendők lebonyolításában nyújt segítséget.

Répás Zsuzsanna és Gergely Balázs megnyitja a Demokrácia Központot. 
<div class=

Közöttük Szász Péter, a központ igazgatója" title="Répás Zsuzsanna és Gergely Balázs megnyitja a Demokrácia Központot.
Közöttük Szász Péter, a központ igazgatója" >Répás Zsuzsanna és Gergely Balázs megnyitja a Demokrácia Központot.
Közöttük Szász Péter, a központ igazgatója

Répás Zsuzsanna elmondta, mérföldkőnek számít a könnyített honosítás, amely révén szimbolikusan és gyakorlatilag is kifejezi a magyar állam nemzetegyesítési szándékát. Örömét fejezte ki, hogy Tőkés László felajánlotta az irodahálózat révén a segítséget a könnyített honosítás lebonyolításához. "Ezzel ismételten bebizonyosodott, nem vagyunk egyedül" - mondta a helyettes államtitkár.

Egy kolozsvári nagycsalád, akik honosítását prioritásként kezeli a kolozsvári Magyar FőkonzulátusEgy kolozsvári nagycsalád, akik honosítását prioritásként kezeli a kolozsvári Magyar Főkonzulátus

Németh Zsolt emlékeztetett, a könnyített honosítást a magyar törvényhozó testület tagjai közül csak hárman ellenezték, közöttük az is, aki a december 5-i népszavazáskor is a nemzetegyesítés ellen bujtatta a magyar állampolgárokat.

Elmondta, a könnyített honosítás révén a világszerte élő magyarok intézményes összetartozását valósítaná meg a magyar kormány. "Ez egy kezdet, ami nem abban merül ki, hogy lesz egy állampolgársági okirat vagy egy magyar útlevél, hanem ezáltal a világ magyarsága megerősödik" - hangsúlyozta. Kérdésünkre felelve elmondta, ha az RMDSZ szerepet vállalna a kedvezményes honosítási eljárás lebonyolításában, elsősorban az EMNT-vel kellene egyeznie ebben a kérdésben. Ami a magyar kormányt illeti, mindenféle segítséget szívesen elfogad.

Kovács Pistuka Zoltán nagycsaládosnak emlékplakettet ajándékozott Németh Zsolt és Répás ZsuzsannaKovács Pistuka Zoltán nagycsaládosnak emlékplakettet ajándékozott Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna

Az ünnepélyes beszédeket követően Németh Zsolt és Répás Zsuzsanna a díszmeghívottaknak, Egyed Ákos történész-akadémikusnak, illetve a Kovács nagycsaládnak segítettek abban, hogy a könnyített honosítási eljárás beindításához szükséges okiratokat kitöltsék.

Egyed Ákos, Kolozsvár egyik legidősebb magyar értelmiségije számára még könnyebbé tették a könnyített honosítás elnyerését: Németh Zsolt és Szilágyi Mátyás segíti az űrlap kitöltésében Egyed Ákos, Kolozsvár egyik legidősebb magyar értelmiségije számára még könnyebbé tették a könnyített honosítás elnyerését: Németh Zsolt és Szilágyi Mátyás segíti az űrlap kitöltésében

Szász Péter irodaigazgató elmondta, a kolozsvári DK központ finanszírozása kapcsán nem tud konkrét adatokkal szolgálni. Az induló tőkét a magánszférából, pályázati pénzekből és egyéb adományokból biztosították, a továbbiakban is élni fognak a pályázási lehetőségekkel a központ fenntartása érdekében.

A másik asztalnál Répás Zsuzsanna siet a nagycsalád segítségére, akik már január első felében megkapják a magyar állampolgárságotA másik asztalnál Répás Zsuzsanna siet a nagycsalád segítségére, akik már január első felében megkapják a magyar állampolgárságot

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS