2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Rajtunk múlik, hogy a tanügyi törvény mennyire lesz jó”

S. Z. 2011. február 08. 15:29, utolsó frissítés: 16:13

Konzultációk folynak, munkacsoportok alakulnak a tanügyi törvény tartalommal való megtöltésére. Lakatos András, az RMDSZ oktatási alelnöke válaszol.


Gyanítható, hogy nem lesz egyszerű az oktatási törvény kisebbségekre vonatkozó részeinek az alkalmazása. Hol állnak a munkában?

Lakatos András: – Az új oktatási törvény február 9-én lép életbe. Tudni kell, hogy ez egy kerettörvény, tehát csak irányvonalat szab meg. A következő 8 hónapban körülbelül 150 jogszabályt kell elfogadni. A törvény konkrét alkalmazásának a folyamata 3-4 évet vesz majd igénybe.


A 150 jogszabályt kormányrendeletekkel módosítják majd?

– Körülbelül ötvenet módosítanak kormányrendeletekkel, a fennmaradó száz rendelkezés a módszertani eljárásokban eredményez változásokat. Ezeket a szaktárca a szakmával, a megyei tanfelügyelőségekkel együtt dolgozza ki. Nekünk azon programok megszerkesztése a feladatunk, melyek a törvény értelmében kisebbségi hatáskörbe kerültek.Pénteken az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén 25 zenetanárral találkoztunk: megalakultak azok a munkacsoportok, melyek a különböző nevelési szinteken a különféle jellegű oktatási intézmények területén összeállítják a zeneoktatás tantervét a magyar zenei hagyományoknak megfelelően. A zene nagyon fontos szegmense az oktatásunknak, az identitástudatunk ápolásának, megőrzésének.

Korábban a gyakorlatban a román szakemberek által kidolgozott tantervet kellett alkalmazni. 2002 óta létezik egy magyar iskolák számára kidolgozott tanterv, melyet azonban vagy alkalmaztak, vagy nem. A törvény most nagyon egyértelmű: a zeneoktatás területén az egész nevelési cikluson keresztül sajátos tantervet kell készítsenek azok a kisebbségek, akik élni akarnak ezzel a lehetőséggel.


A földrajz és történelem-oktatás módszertanával, tankönyvekkel kapcsolatban van-e valamilyen előrelépés?

– Hetek óta egy ütemterven dolgozunk, hogy meghatározzuk, melyek a legsürgősebb lépések. A történelmet és földrajzot a második félévtől már magyarul lehetne tanítani. Csakhogy nincsenek meg az ehhez szükséges tankönyvek, így ez mind a tanárnak, mind a diáknak problémát jelent majd.

A 2011-2012-es tanévtől, tehát szeptembertől szeretnénk, ha már a magyar nyelvű történelem és földrajz tankönyvekből lehetne tanulni. Nyilván ezek a még érvényben levő román programok szerint megírt tankönyvek. A lefordítandó tankönyveket a tanügyi tárca egy kutatása alapján választottuk ki, mely során felmérték, melyek a legnépszerűbb, legelterjedtebb tankönyvek a magyar diákok körében a magyar tagozatokon.

Az eredmény az, hogy a Corint kiadó nyolcadikos, illetve tizenkettedikes földrajzkönyveit fogjuk lefordíttatni. Történelemből a nyolcadikosok számára a Humanitas tankönyvét, a tizenkettedikesek számára pedig a Corintét fordítjuk le.

A nyolcadikos könyveket 10 700 példányban nyomtatjuk ki: a nyomtatási költségek 350 ezer lejt tesznek ki, ezt a számlát a tanügyi tárca állja. A tizenkettedikes tankönyvek példányszáma 2500 lesz, nyomtatásukat az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) és a Communitas Alapítvány finanszírozza. Mindkét osztály könyveit a Nemzeti Tankönyvkiadó fogja kiadni.


Eddig úgy tűnik, a román nyelv tanítása kapcsán lesz a legtöbb teendő...

– Évekkel ezelőtt, 2007-2008 folyamán a tanfelügyelőséggel és a pedagógus szövetséggel együttműködve kidolgoztunk egy sajátos, magyar diákok igényeihez igazodó programot, az elemitől a líceumig. A programot a Balázs Lajos professzor úr által koordinált csapat készítette, és jelenleg Bukarestben van. Ez lesz a kiinduló alap, azonban át kell dolgozni, mert még a régi rendszer, a háromszor négy éves ciklusok szerint volt tervezve.

Meg kell várni, hogy elkészüljön a nemzeti alaptanterv, a kerettantervek, kiderüljön, melyik tárgyat hány órában tanítjuk, és csak utána jön az analitikus és tantárgyi tantervek kidolgozása. Ez is egy nagyon nagy feladat, továbbá a magyar nyelv és irodalomra, valamint a romániai magyarság történelmére vonatkozó programokat is a mi szakembereinknek kell összeállítaniuk.

RMDSZ-vonalon elindítottunk egy sor konzultációt ez ügyben: Brassóban a megyei tanfelügyelőkkel találkoztunk, jövő héten pedig a Felsőoktatási Tanács keretein belül az egyetemek vezetőivel találkozunk. Tárgyalásokra kerül sor majd az egyházak vezetőivel is.


Az eddigi konzultációk alapján hogyan néz ki, miben lesz más a román nyelv tanítása az eddigiekhez képest?

– Célunk az, hogy a diákjaink minél könnyebben megtanulhassák az alkalmazható, napi szinten beszélt román nyelvet. Sokkal jobban igazodik majd a magyar nyelv jellegzetességeihez, és sokkal gyermek- és életközpontúbb lesz. Nem regionalizmusokra, különféle nyelvjárásban megfogalmazott szövegekre fog épülni.

Hogy ez milyen lesz, és mennyire lesz sikeres, végső soron tőlünk függ. Ez egyébként az egész törvényre érvényes: hogy ez a törvény mennyire lesz jó, elfogadható, az rajtunk, a szakembereken múlik. Ez egy lehetőség amivel kell tudnunk élni. A törvény keretjellege azért jó, mert mozgásteret biztosít, amellett, hogy megszabja az általános irányvonalat. Stabilitást mutat, ugyanakkor lehetőséget ad a menetközi kiigazításokra. Nagyobb felelősséget ró mindannyiunkra.


Lesz tervek szerint valamilyen különbség a román nyelvtanítás módszerében mondjuk a kolozsvári gyermek számára, aki azért találkozgat a román nyelvvel, valószínűleg beszéli is valamilyen szinten, illetve egy székelyföldi diák számára, akinek teljesen idegen nyelvként kell ezt megtanítani?

– A tantervben minden nevelési szintre meg vannak határozva a követelmények, hogy az adott ciklus végén mi kérhető számon az adott gyermektől. Emellett felsorolja azokat a témaköröket, amelyek mentén ezt a tudást el lehet érni. Az már a pedagógus szabadsága, hogy ezekkel a lehetőségekkel hogyan fog élni. A törvényben az is nagyon jó, hogy az órák 75 százaléka vonatkozik a törzsanyagra, ismeretek közlésére, begyakorlására, ellenőrzésére.

A fennmaradó 25 százalékban a pedagógus maga döntheti el, hogy mihez kezd. Tiszta magyar környezetben a pedagógusnak arra van lehetősége, hogy tovább gyakoroltassa a diákokat. Ott, ahol a gyermekek nagyrészt román környezetben vannak, és a nyelvtanulás nem okoz gondot, a tanár nyithat az irodalmi nyelv fele, bővítheti a szókincset. A kulcsfigura itt a pedagógus.

OKTATÁSI TÖRVÉNY

» FELSŐOKTATÁSI KEREKASZTAL I.: Felkészületlenül érte a hazai felsőoktatást a bolognai rendszer

» FELSŐOKTATÁSI KEREKASZTAL II.: Az új tanügyi törvénnyel diktatórikus rendszer alakulhat ki a hazai e

» Hol tanulnak tovább a romániai magyar érettségizők?

» Ponta megakadályozná az oktatási törvény felelősségvállalással történő elfogadását

» Oktatási törvény: közel ezer módosító javaslatot vitattak meg a rendkívüli kormányülésen

» Az ellenzék a felelősségvállalás elhalasztását kéri

» Az ellenzék bojkottálná a felelősségvállalást: elhagyta az üléstermet

» Az állandó bürók döntöttek: a kormány felelősséget vállalhat

» Felelősségvállalással elfogadta a kormány az oktatási törvényt

» Megbuktatná az ellenzék a kormányt az oktatási törvény elfogadása miatt

» Kelemen szerint felelősségvállalás nélkül idén nem fogadták volna el az oktatási törvényt

» Ma tárgyal a CCR Geoană oktatási törvény ügyében megfogalmazott kifogásairól

» CCR: alkotmányellenes az oktatási törvény

» A szenátus tanügyi bizottságában folytatódik az oktatásitörvény-saga

» Alkotmánybírósági döntés: Markó összehívta a SZÁT-ot

» Frunda szerint az Alkotmánybíróság politikai döntést hozott

» Băsescu: engem is bosszant az oktatási törvény elfogadásának elodázása

» Ponta: ne csapjon át nacionalista retorikába az oktatási törvény ügye

» Szombaton ül össze a SZÁT

» Markó a kormányzati szerepvállalás folytatásának lehetőségeiről beszélt

» Alapos változtatáson esett át az oktatási törvény a szenátusban

» A román oktatási törvény elfogadását sürgeti a Máért

» Miért alkotmányellenes az oktatási törvény elfogadása? Az Alkotmánybíróság indokol

» Király szerint a szenátus oktatási bizottsága abba kellene hagyja a munkát

» Boc az Alkotmánybíróság indoklásáról: folytatódhat a felelősségvállalás

» Oktatási törvény: Geoană szerint nem folytatható a felelősségvállalás

» Meghallgatja ma az Alkotmánybíróság Emil Boc-ot

» Oktatási törvény: jövő héten derül ki, folytathatja-e a kormány a felelősségvállalást

» Hétfőn tárgyalja a szenátus az oktatási törvény újabb verzióját

» Mégis felelősséget vállalhat a kormány az oktatási törvényért [hír]

» Anastase: az oktatási törvény elfogadottnak tekinthető

» RMDSZ: előnyös a frissen elfogadott oktatási törvény a kisebbségek számára

» Alkotmányos a tanügyi törvény

» Nagyobb önállóságra tehet szert a BBTE magyar tagozata

» Tanügyi konzultáció az RMDSZ-nél: a diák- és kisebbségbarát oktatás a cél

» Új program, új tankönyvek – vitaindító

» „Rajtunk múlik, hogy a tanügyi törvény mennyire lesz jó”

» Felbomolhat a kormánykoalíció a földrajz és a történelem románul történő oktatása miatt

» Király András: a PDL megígérte, hogy elutasítják a földrajz és történelem románul történő oktatását

» Boc megígérte, a szenátus nem fogadja el az oktatási törvény módosító javaslatát

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS