2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Geoana mondá: I am number one - avagy Wikileaks, román módra

hírösszefoglaló 2011. március 28. 16:31, utolsó frissítés: 2011. március 29. 09:51

Az Egyesült Államok nagykövetsége nem szavatolja a kiszivárgott titkos dokumentumok hitelességét, de nem is szükséges ahhoz, hogy az egész ország ezen csámcsogjon.


Nem kívánja kommentálni és nem formálhat véleményt a sajtóban megjelent, Romániára vonatkozó Wikileas-es szivárogtatásokról, illetve egyetlen dokumentum hitelességét sem szavatolja az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – áll az Egyesült Államok romániai nagykövetségének közleményében.

A román sajtó vasárnap este az Egyesült Államok nagykövetségének tulajdonított táviratok sorozatának tartalmát tette közzé, amelyeket állítólag a Julian Assange által vezetett Wikileaks szerzett meg és tett közzé.

A táviratok a 2004-2009-es periódusban, nagyrészt a romániai politikai helyzetről íródtak.


Szivárogtatás az energiaszektorrólAz amerikai nagykövetség egy titkosított, 2006-ból származó távirata bemutatja azokat a körülményeket, amelyek között a Codrut Seres gazdasági minisztert, Nagy Zsolt távközlési minisztert, Stamen Stancev bolgár tanácsadót és Vadim Benyatov amerikai állampolgárt érintő kémbotrány kibontakozott. A távirat tartalmaz egy, az állam és a Petrom konfliktusairól szóló háttér-információt is.

A Hotnews által közölt táviratrészletekből kiderül, hogy az energiaszektor válságba jutott, és emiatt a kormányon nőtt a nyomás, hogy teljes mértékben liberalizálja a hazai termelésű földgáz árát. Végül, az EU és az IMF nyomására szabaddá is tette a piacot a nagy energiafogyasztók számára. Korábban az OMV/Petrom a kormány ellenvetései ellenére is érvényesítette a szabad piacon való kereskedelmi jogát.

Az iparból származó források szerint a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium a Petrommal folytatott hosszas tárgyalások után visszavonta azt a kérését, hogy a Petrom minden eladására szabályozott árakat fogadjon el, azzal a feltétellel, hogy a vállalat adott mennyiségű gázt államilag támogatott áron adjon az alacsony jövedelemmel rendelkező fogyasztóknak. Mindazonáltal tíz perccel a kitűzött bejelentés előtt Seres telefonhívást kapott a kormányzati szabályozó hatóságtól, amelyben azt állították, hogy az egyezség illegális. Szintén ipari források szerint Serest ez teljességgel meglepte, és azt állította, hogy a helyi ipar érdekei állnak emögött.

Visszavágóként Seres 2006 november 19-én előre be nem jelentett sajtótájékoztatót tartott, amelyben közölte: a családját követték, rá pedig minden kormányzati tag, sőt, a saját pártja, a Konzervatív Párt is nyomást gyakorolt, hogy különleges szerződéseket kössön azok számára, akik már jelen voltak a piacon.

A miniszter ugyanekkor azt is bejelentette, hogy felfüggesztette a Romgaz és a Transelectrica igazgatóit, mivel a tevékenységük ellenőrzésére eljárás folyt ellenük. Seres arról is beszélt, hogy felbont néhány szerződést az energiaipar közvetítő cégeivel, az állami vállalatok pedig arra kényszerülnek majd, hogy az energiát az újonnan megalapítandó tőzsdén értékesítsék. Néhány érintett vállalat, például a Grivco a Konzervatív Párt elnökének, Dan Voiculescunak az ellenőrzése alatt áll, vagy más szálon kapcsolódik hozzá.

Biztos kormányzati források szerint Serest sem a kormány, sem a saját pártja nem támogatja. A 2006. november 27-e környékén felbukkant vádak megerősítik ezt az állítást, mivel az ügyészség aktáiban szereplő információk a Voiculescu által birtokolt Jurnalul National című lapban jelentek meg – írja a Hotnews.

A táviratot záró kommentárban az amerikai hivatalosságok megjegyzik: “Megjegyezzük, hogy az energiaszektor hagyományosan az egyik legerőteljesebben manipulált és korrupcióra hajlamos részlege Románia gazdaságának. Román érdekcsoportok hosszú ideig próbálták felügyeletük alatt tartani a helyi erőforrásokat olyan módon, hogy az számos “ipari dinoszaurusz” (köztük műtrágya-gyártással foglalkozó vegyipari kombinátok) számára előnyökkel járt volna. Ezek csak az olcsó energia miatt képesek versenyben maradni.”

“Az világos, hogy Băsescu elnök újabb populista irányt tett magáévá, amelynek visszhangja lesz a szavazók között. Olyan, maga Băsescu által is elismételt hírek kezdtek keringeni, hogy kettő a legnagyobb román energiaipari cégek közül, az OMV/Petrom és a Rompetrol számításba veszik jelentős aktívák értékesítését orosz energiaipari vállalatok irányába. Amerikai hivatalosságokkal való magántalálkozókon mind Băsescu, mind Tăriceanu aggodalmát fejezte ki egy ilyen lehetőség esetére.” – zárul a távirat.


Kik vezetik valójából Romániát?

Egy 2007. augusztus 3-án keltezett dokumentumban Mark Taplin, az Egyesült Államok nagykövetségének képviseletében írt az üzletemberekről, akiket oligarcháknak, illetve regionális báróknak titulált. A Bizalmasan kezelendő felirattal ellátott dokumentum címe Pénz és Politika: Románia valójából kinek a tulajdona? A titkosítás egyébként 2017. augusztus 2-ig szólt.

A dokumentumból az derül ki, hogy a kommunista rezsimhez közel állók, illetve a Securitatéban aktívan tevékenykedők kis csoportja a romániai rendszerváltás valós haszonélvezői, illetve miként jutottak jelentős vagyonhoz. Néhányan a titkosszolgálati múltjukban összegyűjtött információikat használták fel vagyonuk gyarapítására, mások a Securitate kötelékében tevékenykedő tiszteket hálózták be érdekeik kiszolgálására.

A távirat szerint 1989 után több tucat helyi "kiskirály" tűnt fel a színen, azonban nem ők, hanem egy sokkal kisebb csoport az, aki nagy hatást gyakorol az ország politikájára. A távirat szerzője megjegyzi, ezek az üzletemberek különböző pártoknak a tagjai, zömük a volt Securitatéval, illetve a mostani titkosszolgálatok alkalmazottaival tart fenn kapcsolatokat, érdekeiket pedig az általuk működtetett médiatrösztök révén érvényesítik.

A felsorolt üzletemberek között Dan Costache, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, George Becali, Verestóy Atilla, Viorel és Ioan Nicula, Iulian Dascălu, Ion Ţiriac illetve Ovidiu Tender is szerepel.


Romanováról, az "új román-moldáv államról"

Egy másik, a kievi nagykövetség 2007-ben íródott dokumentuma szerint Romanova kellene legyen a neve annak az országnak, amely a Dnyeszer jobb oldalán fekvő Moldova és Románia egyesüléséből születne. Az ukránok feltételezése szerint a Moldvai Köztársaság politikusai Európa-közeli politikát folytatnak, így hallgatólagosan támogatják a Moldvai Köztársaság EU-csatlakozását úgy, hogy a Dnyeszter jobb oldalán levő országrész csatlakozzon Romániához, és a Dnyeszter bal oldalán levő Transznisztriát pedig Ukrajna kapja meg.

A távirat szerint Andrei Veselovsky, az ukrajnai külügyminiszter-helyettes aggodalmának adott hangot a Moldova és Románia közötti viszony miatt. A dokumentum továbbá a két ország egyesülésére vonatkozó feltevéseket vázolja.


Băsescu felfüggesztésének idejére tehető szivárogtatások

Ugyancsak 2007-ben Nicholas Taubman az Egyesült Államok Bukarestben szolgálatot teljesítő nagykövete egy helyzetjelentést küldött Daniel Friednek, az amerikai diplomácia európai ügyekkel megbízott miniszter-helyettesének.

Az értesítés Fried romániai látogatására készült, és azt a periódust ölelte fel, amikor Traian Băsescu államfőt felfüggesztették tisztségéből. „Az elkövetkező hetek és hónapok politikai történései révén eldől, hogy Románia az Egyesült Államok európai mintapartnere marad-e vagy sem. Băsescu hiánya a Legfelsőbb Védelmi Tanácsból lehetőséget teremt arra, hogy Calin Popescu Tăriceanu miniszterelnök egy határozatot bocsásson ki a román katonák év végéig történő, Irakból való kivonására” – áll a dokumentumba.

Taubman így folytatja: „Jövő héten, az ön érkezésének idején Basescu államfő nem lesz hivatalban. Egy, március 19-én megtartott országos szintű referendum révén dől el, hogy visszakerül-e vagy sem funkciójába a felfüggesztett államfő. Noha jó eséllyel a referendum Băsescunak kedvez majd, jelenleg Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, Mircea Geoană, az ellenzék vezetője és a poszt-kommunisták köréből kikerülő szövetségesei arra törekednek, hogy maradék befolyásától is megfosszák az államfőt. Eközben a mi érdekeink is sérülhetnek” - írja a diplomata, aki az amerikai érdekek között a harci repülőgépek Románia általi megvásárlását és a Daewoo gépkocsigyár privatizálását említi, hozzátéve, hogy ez utóbbi iránt két amerikai, a Ford és a General Motors gépkocsigyártó vállalat is érdeklődik. Taubman hozzáteszi, a krajovai gépkocsigyártó üzemet az orosz Oleg Deripaska is megvásárolná, és Băsescu hiányában a romániai oligarchák az orosz üzletember kezére játszhatják az üzemet.


Mircea Geoană, aki "number one"

Talán a legnagyobb botrányt kavaró Wikileaks-es értesülés főszereplője Mircea Geoană, aki – 2007-ben, az államfő felfüggesztését megelőzően titokban találkozott Traina Băsescuval. A szivárogtatás szerint Geoană a találkozóról beszámolt az amerikai nagykövetnek. A nagykövet és Geoană - ez utóbbi kérésére - április 20-án találkoztak.


Geoană a találkozó elején kijelentette, mindent megtett annak érdekében, hogy Băsescu felfüggesztése elkerülhetővé váljon - áll a Titkosított felirattal ellátott táviraton. A dokumentum szerint Geoană azt tálalta a nagykövetnek, hogy rá akarta venni Băsescut a nyilvános bocsánatkérésre. Geoană elmondása szerint közölte Băsescuval, hogy amennyiben nyilvánosan bocsánatot kér, úgy a PSD hajlandó lemondani a felfüggesztési procedúra folytatásáról.

A bocsánatkérés mellett Băsescunak el kellett volna fogadnia egy - Nagy Országos Terv nevű - dokumentumot, amely többek között az alkotmánymódosításról, az egyéni választókerület bevezetéséről, és egy autópálya-építésre vonatkozó gyorsított befektetési tervről rendelkezett volna.

Geoană a találkozó végén elmondta, nem kellene őt az ország "rossz fia"-ként kezelni, és hozzátette: "az első vagyok ma Romániában és jogom van arra, hogy hatalmamat az ország javára gyakoroljam" - áll még a táviratban.


Hogyan vélekedik Dinu Patriciu a Balkán és a Fekete-tenger energiahelyzetről?

A 2008-ban íródott távirat a nagykövetség egyik gazdasági tanácsadója és Dinu Patriciu közti találkozót írja le. Az üzletember a balkáni és a fekete-tengeri energiahelyzetről mondja el véleményét.

A táviratból kiderül, hogy Patriciu egy, a Rompetrol és a kazah KazMunaiGaz (KGM) vezetősége közötti első közös üléséről számolt be, amelyen az egyik idősebb igazgató az „elvtársak” megszólítással fordult a jelenlevőkhöz. Patriciu szerint a KMG továbbra is egy diktátor uralta állami vállalat.Patriciu kifejtette abbéli reményét, hogy a Rompetrol vállalati kultúrája pozitív hatással lesz majd a KMG-re is. A cég ugyanis együtt dolgozik a KMG-vel hogy javítsa és korszerűsítse annak belső működését, és Patriciu egy csapat topmenedzsert is küld a sajátjai közül, hogy a KGM vezetőinek megtanítsák azokat a módszereket, amelyekkel a Rompetrol a saját működését már modernizálta – derül ki a dokumentumból.

Ugyanakkor tartalmazza az üzletember véleményét a szerb állami kőolajvállalatnak, a Nisnek a Gazprom általi átvételéről, lévén, hogy a Nis a Rompetrol érdeklődésének központjában is állt akkor.

Patriciu ennek kapcsán azt állította, hogy a kapcsolatban áll a szerbiai „jófiúkkal”, és úgy véli, hogy a Gazprommal (GP) kötött előzetes egyezség egyáltalán nem biztos még. „A játéknak még nincs vége” – fogalmazott, főleg, hogy a szerb választásokon Tadici elnök nyert. Fenntartotta ugyanakkor, hogy a Gazpromtól származó közvetlen kapcsolatoktól és moszkvai üzleti körökből származó információi azt támasztják alá, hogy az oroszok sem biztosak még az üzletben. Kifejtette, jól ismeri a Gazprom képviselőit, mivel a Rompetrol hosszú éveken át üzletelt Oroszországgal.

A táviratot záró megjegyzésben Patriciut úgy jellemzik, mint a romániai és regionális piac élénk játékosa és megfigyelője, aki jól kiszámított lépésekre és jól felhasznált kapcsolati hálóra építette az üzletét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS