2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lăzăroiu: 2014 előtt eltörölheti Spanyolország a munkapiaci korlátozásokat

K. M. K. M. 2011. augusztus 02. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Korodi szerint nem diplomáciai, hanem gazdasági intézkedésként kezelendő a korlátozás, amely nem érvényes a bevezetéskor már hivatalosan Spanyolországban dolgozókra.


Korlátozzák Spanyolországban a román állampolgárságú vendégmunkások munkavállalását. Aki munkát szeretne vállalni az ibériai-félszigeti országban, annak munkavállalási engedélyt kell kiváltania. A korlátozást annak ellenére ültették gyakorlatba, hogy az Európai Bizottság még nem elemezte a kérdést és nem fogalmazta meg ezzel kapcsolatos álláspontját. Szombattól számítva 15 napon belül dönt az EB arról, hogy a spanyol kormány indokai helytállóak vagy sem azzal kapcsolatosan, hogy a korlátozást csupán a román vendégmunkásokra terjeszti ki.

A spanyol kormány szóvivője, José Blanco fejlesztési miniszter a munkavállalásra vonatkozó korlátozási rendelet kibocsátásakor kijelentette, azért volt szükség erre az ideiglenes intézkedésre, mert össze kell hangolni a román munkaerő beáramlását a spanyol munkapiac igényeivel. Szerinte a rendelet révén megakadályozható a munkát nem találó román vendégmunkásoknak a feketegazdaságba való kiszipolyozása. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendelet a Spanyolországban lakhellyel rendelkező román állampolgárokra nem vonatkozik, és a személyek szabad áramlási jogát sem korlátozza.

Július 22-én az Európai Bizottság szóvivője, David Boublil arra figyelmeztette a madridi kormányt, hogy elvileg nem vezetheti be a román állampolgárok esetében a munkavállalási engedély beszerzésének kötelezettségét, mivel ez ellentétes a munkavállalók szabad áramlására vonatkozó közösségi normákkal. Boublil ugyanakkor hozzátette, a munkavállalók szabad áramlására vonatkozó közösségi jogszabály tartalmaz egy kitételt, amely


„kivételes módon”megteremti a lehetőséget arra, hogy egy tagállam engedélyt kérjen az EB-től bizonyos korlátozások bevezetésére. „Az EB elemzi az ügyet, és döntést hoz arról, hogy az intézkedés tiszteletben tartja vagy sem a közösségi jogrendszert” – vázolta a procedúrát az EB szóvivője.

A spanyol kormány erre a kitételre hivatkozva vezette be a román munkavállalókra vonatkozó korlátozást. Indoklása szerint azért volt erre szükség, mert a román munkavállalók körében 38%-os a munkanélküliség, évente 11%-kal nő a román munkavállalók száma, a beáramló munkaerőt nem tudja felszippantani a spanyol gazdaság.

Románia és Bulgária EU-s csatlakozási szerződése egyébként is lehetővé tette a tagállamok számára, hogy legfennebb 7 évig tartsák meg az ebből a két országból származó vendégmunkásokra vonatkozó korlátozásaikat. Spanyolország a moratóriumot 2009 januárjában visszavonta, azonban fenntartotta magának azt a jogot, hogy visszavezesse a korlátozásokat, amennyiben ezt az ország munkapiaca megkövetelné.

A bolgár vendégmunkások munkavállalását nem korlátozza a spanyol kormány. Renate Weber PNL-s EP-képviselő július 23-án levelet küldött az EB-nek azzal a kéréssel, hogy a testület foglaljon állást a spanyol kormány diszkriminatív intézkedése ellen, hiszen ezt a korlátozást csupán a román munkavállalók esetében vezette be.

Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának vezetője szerint nehéz azt egyértelműen megfogalmazni, hogy diplomáciai téren lesz-e vagy sem valamilyen következménye a korlátozás bevezetésének, azonban gazdasági intézkedésként kell számon tartani.

"A spanyolországi eseményeket követve azon sem lepődtem volna meg, ha már egy évvel ezelőtt bevezetik a korlátozást. Romániában el sem tudjuk képzelni, hogy mit jelent egy 20%-os munkanélküliségi arány. Ezért ennek az intézkedésnek a bevezetése az ő szemszögükből nézve elfogadható. Természetesen egy időszakról beszélünk, hiszen ők beleférnek abba a hét évbe, amit a csatlakozási szerződés előír Románia és Bulgária esetében" - fejtette ki a képviselő.

A spanyol kormány egyébként az országban tapasztalható magas szintű munkanélküliségre hivatkozik az intézkedés meghozatalát magyarázva, ennek ellenére José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök múlt hét végén azt állította, az ország gazdasága a fellendülés útjára lépett.

A diszkriminációt firtató kérdésünkre Korodi úgy nyilatkozott, ebből a szempontból akár kényes is lehetne a kérdés, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy Spanyolországban közel egymillió román állampolgár tartózkodik. "Valamiféleképpen természetes gesztus volt, hogy a román állampolgárok munkavállalása esetében vezetnek be korlátozásokat, mert más nemzet esetében nincs példa ekkora mértékű bevándorlási és munkavállalási hajlandóságról" - mutatott rá Korodi Attila.

Sebastian Lăzăroiu munkaügyi miniszter múlt hét végén tért vissza Spanyolországból, ahol a munkaügyi és bevándorlási minisztérium illetve az ellenzék képviselőivel folytatott beszélgetést a témában, továbbá a román közösség képviselőivel is találkozott.

A Mediafax hírügynökségnek adott interjúban elmondta, nem érti, hogy milyen „kivételes helyzetre” gondolt a spanyol kormány a korlátozás bevezetésekor, hiszen maga Zapatero jelentette be szombaton, hogy az ország gazdaságának alakulása


pozitív irányba mozdult el.

Éppen ezért Lăzăroiu úgy vélekedik, hogy Spanyolország ismét megnyitja munkapiacát a román vendégmunkások előtt, véleménye szerint ez még 2014 előtt – amikor az EU összes országának liberalizálnia kell munkapiacát – meg fog történni. Hozzátette, az ellenzéki Spanyolországi Néppárt nem támogatja a spanyol kormány intézkedését, ám azt tételesen nem ígérte, hogy amennyiben hatalomra kerül a novemberi választásokat követően, megszünteti a korlátozást.

A spanyolországi román közösség képviselői elmondták Lăzăroiunak, attól tartanak, hogy nyomásgyakorlással próbálják majd rávenni őket, hogy visszatérjenek Romániába.

Sebastian Lăzăroiu kijelentette, a diplomáciai kiszállása során nem arra akarta rávenni a spanyol kormányt, hogy vessék el a korlátozást, hanem a pontatlanságokat és értelmezhető kitételeket próbálta tisztázni a rendelet gyakorlatba ültetési útmutatójából. Így kiderült, hogy a korlátozás nem vonatkozik bevezetését megelőzően legalább 18 hónapja az országban dolgozó román munkavállalók családtagjaira, illetve azokat a vendégmunkásokat sem érinti az intézkedés, akik ennek gyakorlatba ültetésének napján már az országban dolgoztak.

„Nem azért mentem Madridba, hogy az ottani kormányt rávegyem a román munkavállalókra vonatkozó rendelete visszavonására, mert butaság lenne azt gondolni, hogy egy ilyen rendelet megsemmisíthető. Az intézkedés július 22-e óta érvényben van, az Európai Bizottság akár jóvá is hagyhatja, ezért célszerűbbnek láttam a helyzet javítására koncentrálni.

A kormány képviselőivel folytatott beszélgetésem során tehát a határozat gyakorlatba ültetésének útmutatójából a visszaélések lehetőségének kiküszöbölésére összpontosítottam. Úgy tűnt, hogy bizonyos kitételeket homályosan fogalmazott meg az útmutató, emellett azt szerettem volna, ha a spanyol hatóságok ígéretet tesznek arra, hogy visszaélésre nem lesz példa” – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek adott interjújában Lăzăroiu. Jelen pillanatban


több mint 860 ezer

nyilvántartott román állampolgárságú személy tartózkodik a nyugat-európai országban, ám nem tudni pontosan, hogy hány munkaszerződést kötöttek román vendégmunkásokkal a spanyolországi munkaadók. Lăzăroiu szerint a munkaszerződéssel dolgozók száma körülbelül 300 ezer személyre tehető, azonban 2009-től, a gazdasági válság hatására valószínűleg csökkent a számuk.

A munkaügyi tárcavezető arról is beszámolt, hogy hamarosan felállít a madridi román diplomácia munkaügyekkel foglalkozó osztálya keretében egy az esetleges visszaélések kezelésével foglalkozó munkacsoportot, és egy ingyenes telefonvonalat is létesít.

Ezen a vonalon jelezhetik problémájukat azok a román állampolgárságú vendégmunkások, akikkel jogszerűtlenül járnak el a spanyol hatóságok. A munkacsoport pedig az esetek kezelése érdekében a legrövidebb idő alatt fog eljárni – ígéri a munkaügyi miniszter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS