2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rémálommá vált nyaralások

szerk. 2011. augusztus 04. 09:32, utolsó frissítés: 14:13

Akár túlélő-túrává is válhat a szabadságunk, ha nem tájékozódunk alaposan utazás előtt. Szerencsére egyre tudatosabban választunk, a jogos panasztételtől sem félünk.


A Fogyasztóvédelmi Hatóságot valósággal elárasztották idén a kül- és belföldi turisztikai szolgáltatásokkal elégedetlen panaszlevelek és bejelentések. Az idei év első felében közel 200 észrevételt regisztrált a hatóság. A leggyakoribb panaszok a különböző reklámfelületeken meghirdetett ár és a helyszínen fizetendő összeg közötti különbségek, a szerződésekben foglaltak be nem tartása, valamint a kínálatban szereplő viszonyok és a helyszíni körülmények közötti nagyarányú eltérések miatt érkeztek.

Álompanzió az interneten, rémálom a valóságban

“Nemrég Brassó környékén nyaraltam egy panzióban, ám a második napon kénytelen voltam továbbállni és más szálláslehetőség után nézni. A villa honlapján minden álomszépnek tűnik, azonban a fényképek a panzióban található tíz szoba közül csak kettőt-hármat ábrázolnak. Ha szerencséd van és ezen szobák egyikébe szállásolnak el, kifogástalan a szolgáltatás. Én nem voltam az” - mondta egy pórul járt aradi kliens az Evenimentul Zilei napilapnak nyilatkozva.

“Amikor a manzárdon lévő szobámba léptem, látom, hogy a közös fürdőszoba felé vezető kijáratnál egy ablak van, amelyen át az egész előszobából be lehet látni. Törölközővel kellett letakarnom az ablakot. Ráadásul a falak vékonysága miatt az egész villában hallani lehetett a legkisebb zajt is, így búcsút inthettem az intimitásnak”- panaszkodott az ügyfél, aki, miután a tulajdonosnál tett panaszt a körülményekre, azt a választ kapta, hogy minden szobában azonosak a kondíciók, ami meleg vizet és villanyvilágítást jelent. Az előszobára néző ablakról pedig azt mondta a tulaj: senki nem megy oda bámészkodni.


Panzió minőségű hotelszobák Görögországban

Másik esetben egy utazási iroda bizonyult ludasnak, amikor egy négyfős család teljesen más feltételek között találta magát egy görög hotelben, mint amiről előzetesen tájékoztatták őket. “Egy utazási irodánál foglaltam három hotelszobát. Amikor megérkeztünk, kénytelenek voltunk tapasztalni, hogy a körülmények köszönő viszonyban sincsenek az iroda kínálatában szereplőkkel. Nem működött a légkondicionáló, a hotel nagy távolságra feküdt a tengerparttól, a szolgáltatás pedig csapnivalóan alacsony színvonalú volt” - mesélte a családfő, aki panzióhoz hasonlította a hotelt.

Az utazási ügynökséggel való kapcsolatfelvétel után közölték velük, hogy szerződésbontási díj ellenében visszamondható a foglalás. Az átvert család saját költségén más hotelbe költözött, míg a befizetett összeg az utazási irodánál maradt.

Gyakori panaszok

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) kimutatásai alapján az idei esztendő első hat hónapjában 184 turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos bejelentés érkezett, amelyekből 168-at már ki is vizsgáltak. Hatvanegy esetben a fogyasztók javára döntött a hatóság. Többnyire a különféle szolgáltatás-csomagokkal, elszállásolással kapcsolatos panaszokról van szó: az utazás törlése esetén a foglalási díj vissza nem térítése, az interneten és a helyszínen fizetendő ár közötti különbség, eltérések a meghirdetett és valós szolgáltatások között.

Növekedett a tudatos fogyasztók száma

Kolcsár Béla, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság igazgatója megkeresésünkre elmondta, Hargita megyében a turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok elenyészőek. “ Június hónap folyamán tartott ellenőrzéseink során ott, ahol rendellenességeket észleltünk, írásos felszólításban részesítettük a szabálytalanságon ért vendéglátóipari egységek tulajdonosait, illetve pénzbírságot róttunk ki” - mondta Kolcsár, aki hozzátette, hogy az előző évekhez képest 28 százalékkal nőtt az állampolgári bejelentések száma. “Az idei adatok szinte teljes mértékben megegyeznek a tavalyi esztendő hasonló időszakára vonatkozó számaival, 2011 első felében mintegy 280 panaszt regisztrált a hatóság” - összegzett az igazgató.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS