2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Irak '91-tõl nem gyárt vegyifegyvert"

S. G. 2003. április 18. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Szaddám az Öböl-háború után már nem volt képes vegyifegyvert gyártatni, vallja egy bagdadi vegyész, aki négy évig dolgozott egy #b#VX-ideggáz#/b#t gyártó üzemben. Az iraki múzeumokat profi külföldi mûkincsrablók fosztották ki.

A Szaddám-rezsim bukása után Khaled Francis már nem fél bevallani, hogy vegyészmérnökként dolgozott a diktatúra több hadiipari gyárában. "Igen, gyártottunk vegyifegyvert. Különösen a VX, a leggyilkosabb ideggáz elõállítása volt a legfontosabb" – meséli a 42 éves mérnök, aki agglegényként él Bagdad belvárosi elitnegyedében, a Mansour kerületben.

Khaledet 1986-ban alkalmazta az iraki hadiipar, rögtön azután, hogy elvégezte a Bagdadi Egyetem kémia-fizika szakát. "Nem volt különösebb választásom, a hadsereg egyszerûen lenyúlta a legjobb diákokat, szóhoz se juthattál. Végülis nekem ez volt a legjobb mód arra, hogy megúszhassam, hogy az irak-iráni háborúban a frontra küldjenek."Hatásvizsgálat német lovakon

Az 1980-88 között zajlott háborúskodás alatt az iraki hadvezetés nagymértékben támaszkodott vegyifegyverek bevetésére. Khaled Francis az idegmérgek és -gázok hatásvizsgálatáért volt felelõs. "A különféle keverékeket állatokon próbáltuk ki: a lovakat Németországból hozattuk be. Olyan állatokat használtunk, amelyeknek a légzõszervi mûködéseit pontosan ismertük, nyulakat, egereket, juhokat és még szamarakat is."

Vele együtt többszáz ember dolgozott a Szammarah-i üzemben, száz km-re Bagdadtól északra. A gyárat 1982-ben alapították, tulajdonosa az iraki biztonsági szolgálat volt. A céget hivatalosan SEPP-nek nevezték (Állami Gyomirtógyár), de gyakran használták a 196-os terv kódnevet is. Az alkalmazottak hamis munkaügyi papírokat kaptak, de emellett a cég szolgálati gépkocsijainak regisztrációs okmányait is rendre kicserélték. Néha Khaledet és kollégáit arra kötelezték, hogy egy Szamarrah-tól 18 km-re fekvõ, állami lakótelepen aludjanak.

Amerikai katonák ellenõrzik MoszultAmerikai katonák ellenõrzik Moszult


Állandó volt a fenyegetés

"Nem beszéltünk egymással soha, mindannyian féltünk. Azt sem tudtuk, min dolgoznak az irodában a kollégáink. A katonák irányítottak minket, õk tartották a kapcsolatot a gyárrészlegek között." A vegyész így emlékszik vissza az állandósított fenyegetettségre: "Idõrõl-idõre késõ este, otthon kerestek meg minket azzal, hogy a hadseregnek sürgõsen nagyobb mennyiségre van szüksége ebbõl vagy abból a gázból – csak azért jöttek, hogy tudatosítsák: állandóan figyelnek bennünket."

Amikor a riporter Halabzsáról, a kurd mártírvárosról kérdezi, ahol 5000 elgázosított ember pusztult el 1988-ban, a mérnök így felel: "Errõl keveset tudok, és többet nem is akarok". Az 1991-es elsõ Öböl-háború kitörése után a Szamarrah-i üzemben leállt a vegyifegyver-termelés, az egész gyárat, a mérnök visszaemlékezése szerint, úgy 1992 körül zárhatták be, de a pontos dátumot nem tudja felidézni. 1998-ig Khaled továbbra is az iraki vegyiparnak dolgozott, gyógyszereket és ezúttal valóban gyomirtókat elõállításával foglalkozott, de saját bevallása szerint 1990-tõl vegyifegyverek elõállításában már nem segédkezett.

Bagdadi polgárok a német nagykövetségrõl szerzett holmikkalBagdadi polgárok a német nagykövetségrõl szerzett holmikkal


Vegyifegyvert nem lehet hosszan tárolni

"Abszolút biztos vagyok benne, hogy Irakban 1991 után nem gyártottak vegyifegyvert. Az országnak nem volt már sem a technikai felszereltsége, sem embere, sem alapanyaga. És nem hiszem, hogy a rezsim 10 éven keresztül el tudta volna raktározni ezeket az anyagokat, márcsak azért sem, mert az ilyesmit elég körülményes dolog tárolni. Mi olyan reakciókat alkalmaztunk, melynek eredményeként a gáz korróziókeltõ hatású lett. Amúgy nagyon meg lennék lepve, ha az adminisztrációnak sikerült volna megõriznie azokat a vegyületes gránátokat" – magyarázza a mérnök.

Mindeddig az iraki rezsimet három hét alatt megdöntõ amerikai-brit szövetséges erõk nem találtak tömegpusztító fegyvert, csak néhány gyanús vegyszermintát, konténert, egyéb eszközt. Khaled Francis mostanában azt tervezi, hogy elhagyja Irakot, és a kaliforniai San Diegóban élõ nõvérénél telepedik le. A múlt hétvégén a szakértõ különben mindent elmesélt, amit csak tudott a vegyifegyver-gyártásról az amerikai hadseregnek. Beszélgetõpartnereirõl végül így számol be: "Nagy figyelemmel hallgattak, de kissé csalódottaknak tûntek".

Síita lakosok lelkesen üdvözölték a bevonuláskor az amerikai hadsereget Szaddámvárosban (Bagdad déli, szegény elővárosa). A lelkesedés azóta alábbhagyott, mert a polgárok egyre türelmetlenebbek amiatt, hogy a hadsereg éppolyan tehetetlennek tűnik békében, mint amilyen hatékony volt háborúban. A US Army igyekszik újraszervezni a helyi rendőrséget. Addig is az egyik bankfiókot kirabló tolvajokat olyan 20 ügyfél fogta el és kényszerítette a pénz visszaadására, akiknek ott volt folyószámlájuk Síita lakosok lelkesen üdvözölték a bevonuláskor az amerikai hadsereget Szaddámvárosban (Bagdad déli, szegény elővárosa). A lelkesedés azóta alábbhagyott, mert a polgárok egyre türelmetlenebbek amiatt, hogy a hadsereg éppolyan tehetetlennek tűnik békében, mint amilyen hatékony volt háborúban. A US Army igyekszik újraszervezni a helyi rendőrséget. Addig is az egyik bankfiókot kirabló tolvajokat olyan 20 ügyfél fogta el és kényszerítette a pénz visszaadására, akiknek ott volt folyószámlájuk


A VX pár percen belül öl

A VX-et eredetileg Nagy-Britanniában fejlesztették ki az '50-es évek elején. Színtelen és ízetlen, olajos hatású, ámbraszínû, nagyon nehezen párolgó folyadék. A VX néhány percen belül halálos idegösszeomlást idéz azáltal, hogy blokkolja a kolineszteráz nevû enzimet, amely a neurontranszmitter acetilkolint bontja le. Ez utóbbi anyag valósítja meg az izom és az ideg közti impulzus-átadást. Ha nem bomlik le idõben, akkor az ideg folyamatosan tovább stimulálja az izmot, ami ellenõrizhetetlen rángásokat, mozgásokat okoz.

Az áldozatok elõször meghûlésszerû tüneteket mutatnak, s akkor halnak meg, mikor létfontosságú szerveik felmondják a szolgálatot. A VX bõrön keresztül is mérgez, s noha nem oldódik vízben, ilyen formában is hatékony. Ellenszere az atropin, ha azonnal kezelik az áldozatot, van némi esélye az életbenmaradásra. Az anyagot ballisztikus rakétákkal, légibombával, rövid hatótávolságú rakétákkal, aknákkal lehet célba juttatni, de repülõgéprõl, teherautóról és tankról is permetezhetõ. Szakértõi oldalak szerint hatékonysága a szaringázénak többszöröse.

Két turista a 2000. áprilisában 10 éves szünet után megnyitott Iraki Nemzeti Múzeumban egy asszír féldombormű előttKét turista a 2000. áprilisában 10 éves szünet után megnyitott Iraki Nemzeti Múzeumban egy asszír féldombormű előtt[Az interjút a francia Libération hetilap bagdadi kiküldött tudósítója, Christophe Ayad készítette. Fotók: Reuters, Associated Press.]

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS