2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeptember 17-étől utalják Erdélyben az oktatási-nevelési támogatást

szerk. 2011. szeptember 13. 20:48, utolsó frissítés: 2011. szeptember 14. 16:24

A pályázatok több mint 95%-át már feldolgozták, a támogatásokat két ütemben ítélik meg, az első részletről a héten döntenek – tudtuk meg a Bethlen Gábor Alapkezelőtől.


Hétfőn megkezdődött az iskola és óvoda, a szülőnek ilyenkor különösen jól fogna az oktatási-nevelési támogatás. A rendszer idei jelentős módosulása miatt megváltozott a már megszokott ütemrend, a pályázók pedig aggódnak a visszajelzések hiánya és a túl kevés információ miatt.

És bár hivatalos értesítések a Bethlen Gábor Alapkezelőtől még nem érkeztek, időközben az OTP már megkezdte a bankszámlák megnyitását és a kártyák kézbesítését a pályázók számára. Az érintettek körében viszont nagy a bizonytalanság, hiszen a korábbi években gyakran már az iskolakezdéskor a rendelkezésükre állt ez az összeg.

Erdélyben jelentkezett a legtöbb pályázó, a beérkezett pályázatok száma közel 110 ezer (ez a családi átfedések miatt 150 ezer pályázót jelent), míg Felvidékről 48 ezer, Vajdaságból közel 25 ezer, Kárpátaljáról 20 ezer, Horvátországból több mint ezer, Szlovéniából pedig közel 400 kérelmet regisztráltak. Jelenleg a pályázatok több mint 95%-a már feldolgozásra került – tudtuk meg a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) nevében válaszoló Nemzetpolitikai Államtitkárságtól. Azt is megtudtuk, hogy a támogatásokat a bizottság tervezetten két ütemben ítéli meg, az első részletről való döntés ezen a héten megtörténik,


a kifizetések pedig szeptember 17. után elkezdődhetnek.Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő új vezetője tegnap az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szeptember elején már megkezdődött a határon túli magyar kérelmezők számára az idei oktatás-nevelési támogatások utalása, de ez esetben nem az erdélyi pályázókról volt szó.Tájékoztatásunkra a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól azt is közölték, hogy az oktatási-nevelési támogatások kiutalása legkésőbb decemberig megtörténik, szemben az előző évi kiutalással, ami az Iskola Alapítvány szervezése alatt februárig is elhúzódott. „A BGA célja a 2011. évi "Szülőföldön Magyarul" oktatási-nevelési támogatás kapcsán az volt, hogy az direkt módon, költséghatékonyan, követhetően jusson el a támogatottakhoz. Ezért a támogatásokat az OTP-n keresztül utalják majd egy közelmúltban kötött megállapodásnak köszönhetően” – derült ki a válaszból.

Mint kifejtették, azért választották a banki átutalást, mert az „megfelel a XXI. századi kihívásoknak; egyszerűbb és olcsóbb, mint az eddigi postai vagy készpénzes megoldás. Így a lebonyolító szervezetekre valóban csak szakmai munka hárul, a pályázókkal, az iskolákkal való kapcsolattartás, az informálás. Az RMPSZ és az OTP közösen szervezi a kártyák kiosztását, a szerződések aláírását. A hatékonyabb ügyintézés érdekében az OTP meghosszabbított és szombat-vasárnapi nyitva tartással áll rendelkezésre” – közölték. Ugyanakkor kérdésünkre elmondták, hogy csak a nyertesek részére hoznak létre OTP-s számlákat, és

azoknak sem kell újat nyitni, akik már rendelkeznek ennél a banknál számlával.


Idén májustól lehetett a Szülőföldön magyarul kiírásra pályázni, a határidő pedig június 30-a volt. Tavaly az Iskola Alapítványhoz 88.652 kérést adtak le, ami összesen 121.712 gyermeket jelent. Az idei romániai lebonyolító, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) összesítése szerint június 30-áig közel 110 ezer pályázatot kaptak, amiben a szülők 155 ezer gyerek után kérik a támogatást.

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke megkeresésünkre elmondta: “A szerződésnek megfelelően az RMPSZ bizottsága a pályázatok feldolgozásával már a végéhez közeledik, és már átküldtek 103 ezer gyereket érintő pályázatot elbírálásra a BGA-hoz, ebből közel 80 ezer az, ami az első körben támogatható. „Késve indult el az egész program, egész nyáron dolgoztunk, ennél operatívabban képtelenség lett volna” – mondta a romániai lebonyolító vezetője.

A formailag hibás, vagy valamilyen hiánnyal beérkezett pályázatok esetében postai úton, levélben folyamatosan értesítik a pályázókat, és amint megkapják a visszajelzéseket, a kiegészítéseket, újból elbírálják azokat. De természetesen ezek a pályázatok az első körbe már biztosan nem kerülhetnek be. A nyertes pályázókat is az RMPSZ fogja kiértesíteni, azt követően, hogy a BGA meghozza a döntést az általuk támogatásra javasolt pályázatokról.

A kiértesítés konkrét kézbesítéssel történik majd, úgy, ahogy az űrlapokat is kiosztották, a tanintézményekben, a pedagógusokon keresztül, ahol pedig nincs rá mód, ott postai úton – tudtuk meg. Sokkal operatívabb, és biztosabb is így, mint postán keresztül – hangsúlyozta Burus. Hozzátette: kizártnak tartják, hogy így valaki is kimaradna. „Ahogy megkapjuk a visszajelzést a támogatottak jegyzékéről, azonnal megkezdjük a kiértesítést” – tette hozzá.


Egyelőre azonban a többség semmilyen értesítést sem kapott

arra vonatkozóan sem, hogy egyáltalán megérkezett-e a pályázata, illetve, hogy minden rendben volt-e. Pedig sokan vannak, akik most először pályáztak, mivel idén először az óvodásokra is kiterjesztették a támogatást. A pályázat honlapján továbbra is csak a meghirdetés ténye szerepel, illetve előzetes információként annyi, hogy az ösztöndíjak folyósítására előreláthatólag ez év szeptemberében számíthatnak.

Közben az OTP már megkezdte a pályázók kiértesítését arról, hogy bankszámlát nyitottak a számukra, illetve hogyan és mikor juthatnak a kártya birtokába. A megkötött szerződések alapján kezelési költséget az első évben nem számolnak fel, és az ígéretek szerint ez így marad a továbbiakban is. Az ügyintézés várhatóan úgy fog lebonyolódni, hogy mindenkinek meg kell jelennie vagy az OTP Bank bizonyos bankfiókjánál, hogy ha van a településen, vagy a bank képviselői fogadóórát fognak tartani a településeken, ahol egy aláírásra kell jelentkeznie a pályázónak.


A 20 ezer forintnyi támogatást 2002 óta

ajánlja fel a magyar állam azoknak a diákoknak, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban vesznek részt. A pályázat óvodások és iskolások nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatására, illetve hallgatói támogatás igénylésére vonatkozik. Idén fontos újdonságként az óvodások is megkaphatják ezt a támogatást. A Szülőföldön magyarul támogatási programnak a 2003-2004-es tanévtől kezdődően tavalyig az Iskola Alapítvány volt a lebonyolítója. Az RMPSZ 2011. május 4-én kapott felkérést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től az általuk meghirdetett Szülőföldön magyarul című pályázat lebonyolítására.

Ugyanakkor a másik fontos újdonság, hogy idéntől csak OTP-s bankszámlára utalják át a pénzt, vagyis minden kedvezményezettnek folyószámlát kell nyitnia valamelyik OTP bankfiókban. Mindezt a bank ingyen teszi lehetővé, és használati díjat sem kell fizetni, ha a szülő csak erre a célra használja fel a kontót. Az ígéretek szerint a számla akkor sem szűnik meg, ha már nincs rajta összeg, így következő évben újra használhatják.

Ezzel kapcsolatban korábban az Iskola Alapítvány igazgatója, Nagy Zoltán kifogásolta, hogy a kifizetés módja kizárólag a banki utalás, mert így felmerül a kérdés, hogy hogyan oldják meg a támogatás eljuttatását azok számára, akik több tucatnyi kilométerre laknak az első bankfióktól. Nagy ennek kapcsán azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy tavaly a pályázók 80%-a postán kérte a támogatást: ők falun laknak, és így könnyebben jutottak hozzá a pénzhez, mindössze 20% fogadta el a banki utalást.

A hvg.hu hivatalosan meg nem erősített információi szerint egyébként éppen a csúszásért, az elmúlt években jól működő rendszer vontatott átalakítása miatt kellett távoznia a határon túli támogatásokat kezelő Bethlen Gábor Alap Zrt. vezetőjének, Ulicsák Szilárdnak és az igazgatóság több tagjának. Az Alap vezetésének leváltását augusztus 2-án, kedden jelentette be a nemzetpolitikai államtitkárságot is magába foglaló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS