2018. június 21. csütörtökAlajos
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gazdák nyakán maradhat a krumpli

K.M. - S.I. 2011. szeptember 23. 15:48, utolsó frissítés: 15:48

Gazdag burgonyatermést könyvelhetnek el idén a gazdák, mégsem örülnek: félő, hogy pityókalevest, pityókatokányt, hozzá pityókás kenyeret esznek egész évben.


Az utóbbi húsz évben példátlan bő termést hoztak idén a burgonyaföldek: nemcsak Hargita megyében, de országszerte, Magyarországon és Lengyelországban, sőt Európa-szerte is rendkívül jó termést takaríthattak be a gazdák. Azonban örömük nem tarthatott sokáig: a piacon kialakuló túlkínálat miatt csökkent az ár, aprópénzért kénytelenek árulni a terményt.

Vaides Mihai Ioan csíkszeredai gazdálkodó kérdésünkre elmondta, gazdag az idei termés, azonban a probléma


az értékesítéssel és az árakkal van.

„Egy kilogramm pityóka ára 35-40 bani, ennek legalább a duplája kellene legyen, hogy megérje ezzel foglalkozni, és megtérüljön a befektetés. Így csak a munka és a méreg” – panaszolta. A több hektáron gazdálkodó Vaides más régiókban próbálja értékesíteni a terményt, főként Konstancára, Nagyváradra és Bukarestbe szállítja a híres székelyföldi pityókát. Szerinte Románia csak két-három hónapig tudja ellátni a szükségleteket, úgy tudja: a többit külföldről - Ausztriából, Franciaországból, Hollandiából, Németországból importálják.
Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője ennek ellenkezőjét állítja. “Importra nem kell számítani, mert ilyen olcsón külföldről sem hozzák be, hiszen nagy a szállítási költség. A krumpliszükségletet a hazai termésből jelenleg és ezután is lehet fedezni. A problémát azonban a csomagolás és a kiszerelés kérdése jelenti, ami nem teljesen megoldott, így az üzletláncok polcaira nem mindig kerül fel a hazai termény. Ezeket a problémákat az elkövetkezőkben sem lesz túl könnyű kiküszöbölni. A begyűjtőközpontok megoldást nyújthatnak ugyan, létezik is kezdeményezés ilyen központok beüzemeltetésére, ahonnan a nagybani felvásárlók könnyedén áruhoz juthatnak” – így az igazgató.

Példaként a csíkkozmási Burgocom Ciuc szövetkezet pityókacsomagoló üzemének beindítását említette, amelynek létrehozásába Hargita Megye Tanácsa is besegített. “Az ilyen kisebb csomagoló gépsorokat működtetők révén juthatna el az üzletláncok kínálatába a hazai termény. Jó lenne, ha a fogyasztók is


a hazai, illetve a helyi krumplit

részesítenék előnyben vásárláskor” – ajánlotta Török.

A pityókacsomagoló üzemet egyébként az év elején avatták fel, az idei termés csomagolása még nem indult be. Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere, a 44 gazdát tömörítő Burgocom Ciuc szövetkezet elnöke megkeresésünkre elmondta, még nem tudni, hogy milyen árban tudják eladni a terményt, mert a csomagolóvonal még nincs elindítva. A gazdák a betakarítással foglalatoskodnak, amint ezzel a munkafázissal végeznek, a szövetkezet beindítja a csomagolósort.

Az itt becsomagolt krumpli különböző, 2-2,5 kilogrammostól 20 kilogrammosig terjedő kiszerelésben lesz kapható. Bodó elmondta, egyelőre nincs konkrét megrendelésük a nagybani kereskedőktől vagy üzletláncoktól, jelenleg felvásárlót keresnek, az értékesítés


néhány héten belül kezdődik el,

amikor az árak megállapodnak. Megtudtuk, a szövetkezet tagjai körülbelül 600 hektáron gazdálkodnak, Bodó arra számít, hogy idén ősszel mintegy 15 ezer tonna krumpli megy át a csomagolósoron. Az elnök elmondta, a gazdák nem hagyatkoznak kizárólag a szövetkezetre, önerőből is próbálják értékesíteni a terményt. „Néhány gazdának volt már szerződése, több száz tonna pityókát szállítottak ipari feldolgozásra” – számolt be.

Török Jenő szerint azonban az értékesítés jó szervezésével sem lehet teljes mértékben stabilizálni az árat. “A burgonya egy olyan termény, amelynek esetében nagy a termésingadozás. Nyugaton is, ahol nagyobb az ipari feldolgozás, és jobban működik a csomagolás is, évről évre nagy a termés mennyiségének és az árnak az ingadozása. Nálunk is nagyobb mértékűnek kellene lennie a burgonya ipari termelésének, de meg kellene oldani a termelői, illetve az értékesítési csoportosulások illetve a kisgazdák szövetkezetének létrejöttét.

A Kolozs megyei Roska község lakóinak zöme burgonyatermesztéssel foglalkozik, hiszen a magasan fekvő településen nagyon jó minőségű szokott lenni a termés. A helyiek szinte kizárólag krumplit termesztenek a mezőgazdasági területeiken, az áru innen többnyire a kolozsvári piacokra kerül, ahol hívószóként szolgál a „roskai pityóka” – picioci de Râşca - felirat.

Roskán idén elfogadható mennyiségű pityóka termett, az Abrudan család azonban jobbra számított. Noha idén nem volt kolorádóbogár-invázió, a termés egy része a cserebogár-lárvák martalékául esett. Maria asszony szerint túl alacsony a krumpli kilogrammonkénti ára, noha már most is messze jobb árban tudják értékesíteni a terményt, mint a Hargita megyei gazdák: kilogrammonként akár


70-80 banit is kapnak.

A problémát a roskai lakók számára is az értékesítés megszervezésének hiánya jelenti.

Hargita megyében sikerült bevédeni a termést. “Tavaly alacsony volt a termésátlag a burgonyavész miatt. Idén az emberek tanultak a tavalyi hibából, és megvédték a krumplit a betegségektől, az időjárás is kedvező volt, nagy mennyiségű burgonya termett. Nincs hiány krumpliból, nagy a kínálat, és így a gazdák csak alacsony áron képesek értékesíteni a terményt. Azonban az ár még nincs kialakulva” - mutatott rá Török.

Elmondta, a déli megyékben még nem értékesítették a nyári burgonyakészletet, emiatt az ajánlat is nagyobb. Reményei szerint egy hónap múlva kiegyensúlyozódik a kereslet és a kínálat, a burgonya ára pedig eléri a kilogrammonkénti 50-65 banit, hiszen jelenleg a gazdák olyan árakon kényszerülnek eladni a terményt, hogy abból valószínűleg a termelési költségeket sem sikerül fedezniük.

Török elmondta, jelenleg a burgonya átlagára 40-45 banira tehető. "Arra kérném a termelőket, hogy egyelőre ne adják el ilyen olcsón a burgonyájukat, ha van rá lehetőségük, akkor raktározzák el, mert reméljük, hogy egy hónap múlva a gazdák javára alakul az ár" - tanácsolta az igazgató.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS