2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyjából befejeződött a magyar intézetek megalakulása a BBTE-n

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. szeptember 29. 17:04, utolsó frissítés: 22:58

A napokban alakult meg a Magyar Biológiai Intézet, a Politológiai Kar önállósulása még várat magára.


Míg a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen a román többségű szenátus ellenáll a magyar vonal önállósulási kísérletének, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) tiszteletben tartották a tanügyi törvény idevágó rendelkezését, és - noha nem minden esetben zökkenőmentesen - de megalapították a magyar intézeteket. A Magyar Biológiai Intézet a napokban jött létre a Biológiai és Geológiai Karon. Ezzel nagyjából teljessé vált a magyar intézetek névsora a BBTE keretében: a Politikai, Közigazgatási és Kommunikációs Tudományok Kar magyar intézeteinek megalakulása van még hátra.

Markó Bálint, a BBTE Biológia-Geológia Kar Taxonómiai és Ökológiai Tanszékének adjunktusa egy Facebook bejegyzésben jelezte, az újonnan alakult Magyar Biológiai Intézetnek a karon belül önálló adminisztratív hatásköre lesz, pénzügyi szempontból is önállósul. Hozzáteszi, a tanterveket eddig is az oktatók módosították, ha erre szükség volt, de ezentúl nagyobb önállósággal változtathatnak a tanrendeken. Az oktatót az intézet megalakulásának körülményeiről kérdeztük.


Markó Bálint: - A biológiai intézet megalakulását az akadályozta, hogy a karon belül a román kollégák egy része úgy gondolta, hogy ez a lépés nem aktuális, és igazából nincs szükség erre, hiszen „eddig is jól megvoltunk”. Pénzügyi és egyéb szempontokat latolgatva is úgy vélték, jobb, ha együtt marad a magyar és a román tagozat. A magyar biológia tagozat azonban kitartott álláspontja mellett és ez ügyben egy folyamodványt juttatott el a rektorátushoz.

Mivel a biológus és az ökológus magyar kollégák teljes mértékben felsorakoztak az intézet megalapítása mögött, felsőbb szinteken úgy döntöttek, hogy a törvény szellemében pozitív elbírálásban részesítik a kérést, tehát megalakulhat a magyar tagozat. Ehhez egyébként Magyari Tivadar rektorhelyettes következetesen kemény kiállására is szükség volt. A karon belül a probléma végül feszültségmentesen oldódott meg.
Tehát elmondható az, hogy a román tagozattal most jó a viszonyotok?

- Létezett ez a véleménykülönbség, s akik ellenezték a különválást, elegen voltak ahhoz, hogy leszavazzák a mi álláspontunkat. Jelenleg azonban nincs ellenérzés vagy konfliktus a két tagozat között.


Az önállósodás apropóján több induló magyar tagozat esetében is felmerült, hogy a működéshez nem lesz elegendő a költségvetés, vagy hogy hiányos lesz a tanári kar az oktatási folyamat biztosításához. A magyar biológiai intézet esetében elmondható-e, hogy gördülékenyen indul a tevékenység?

A tanárok száma mindenképpen elegendő, mert 14-en vagyunk, ami összemérhető a román intézetek létszámával. Ami az anyagi forrásokat illeti, a legutóbbi elemzésből az derült ki, hogy nem vagyunk mínuszban, nagyjából stabil a pénzügyi helyzetünk. Tehát a személyzetet, az anyagi helyzetet és a kutatási eredményeket illetően sincsenek akadályok. Egyébként is kiemelendő, hogy a Magyar Biológiai Intézet oktatói nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a karunk, illetve az egyetem jó helyezést érjen el a tudományos eredmények alapján történő rangsorolás szintjén.


Beteltek-e a meghirdetett helyek, hány első éves hallgatóval indul a képzés az új tanévben?

- Az első éven, biológia szakra eddig 24-en iratkoztak be, az ökológia szakon 15-en vannak. Az első éves magiszteri képzésen tízen foglalták el a helyüket. A beiratkozások még zajlanak, tehát a hallgatók száma nőhet. Azonban az elmúlt évekhez képest megfigyelhető a létszámcsökkenés. Ennek több okát is látom a demográfiai csökkenés mellett: egyrészt a szülőknek drágának tűnhet Kolozsváron taníttatni gyerekeiket, másrészt talán nem is tájékozódnak megfelelően a diákok. Természetesen az is megtörténhet, hogy mi magunk sem tájékoztatjuk megfelelően őket arról, hogy – akár ökológiára, akár biológiára – a Babeș-Bolyai Tudományegyetemre érdemes beiratkozni, hiszen oktatóink nagyon jók. Így például az Ad Astra Egyesület által végzett rangsorolásban a figyelembe vett több mint 1500 hazai biológus és ökológus között oktatóink többnyire az élvonalban vannak, például az első huszonöt között három nálunk oktató kolléga is jelen van.


A román tagozaton hamarosan két intézet indul: a Taxonómiai és Ökológiai Intézet és a Molekuláris Biológiai Intézet. Milyen viszony lesz a román és a magyar tagozat között?

Gyakorlatilag a régi vegyes tanszékek új utódai jönnek létre. A viszony jó lesz, „tanárkölcsönzésre” nincs szükség. Ha felkérünk egy tanárt a román tagozatról, hogy a mi hallgatóinknak tartson előadást, nem azért tesszük, mert valamilyen órát mi magunk nem tudunk megtartani, hanem azért, mert esetleg az illető szakemberről úgy gondoljuk, hogy egy adott témakörben jó és hasznos előadást tarthat. Nem túl gyakran, de előfordul, hogy román tagozatos tanár felkérésre nálunk tart órát, de ez fordítva is megtörténik. A viszony közöttünk jó, együttműködünk, közös kutatásokat végzünk, az ellentétek kezelhetőek. Ez az együttműködési keret többek között azért is jó, mert diákjaink így beleláthatnak egy másik kultúrában, s egy másik szaknyelvvel is megismerkedhetnek.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS