2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A közterek felújítása az új divat Erdélyben

Erdély FM, S.Z. 2011. október 19. 19:49, utolsó frissítés: 2011. október 20. 14:44

A marosvásárhelyi Színház tér példa arra, hogy a tervezőasztalnál szőtt álmok könnyen elvérezhetnek a kivitelezés bozótharcában.


Az Erdély FM-nek Ványolós Endre, a kolozsvári székhelyű Planwerk építészeti iroda munkatársa beszélt a kézdivásárhelyi és csíkszeredai főterek átalakításáról, illetve a marosvásárhelyi Színház téren folyó munkálatokról. A teret a Planwerk tervei alapján újítják fel.


Az erdélyi városokban a legkülönbözőbb korokban alakultak ki azok a közterek, amelyeket ma is központi térként használnak. Egyes terek középkoriak, mások a 19. század, a modernizmus vagy akár a szocreál ismertetőjegyeit hordozzák magukon. Hogyan változtak ezek a közterek az elmúlt 40 évben, és milyen trendek érvényesülnek manapság a felújításuk során? Az erdélyi városok közül melyikre nyomta rá leginkább bélyegét a kommunista térfoglalás?

Ványolós Endre: – Nagyon érdekes téma ez, a kommunista rendszer térfoglalása valamilyen szinten minden városban megjelent. Ma ez olyan településeken érhető tetten, ahol egy-egy nagyobb léptékű beavatkozás történt: ilyen például Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya vagy Szatmárnémeti.

A korabeli sajtóban és szakirodalomban ezeket a tereket „centrul civic”-nek nevezték, ezzel is jelezve, hogy az akkori rendszer újfajta köztereket próbált magának kialakítani. Két tendenciát követtek ezek az átalakítások: vagy erőszakosan ráépültek a régi, történelmi közterekre, vagy egy új helyszínen épültek fel, megpróbálva átvenni a (történelmi) központ szerepét.
Milyen alapelvek mentén szeretnék ezeket a tereket átalakítani?

– A korábbi korszakokhoz képest jóval nyitottabb társadalomban élünk, a különféle társadalmi, etnikai, kulturális szegmentumok között nagy az átjárhatóság, és ezt a nyitottságot kellene tetten érhetővé tenni a köztereken.

A demokráciában élő ember szabad, bárhova eljuthat, bárhol megmutathatja magát, bárhol leélheti életét. Ez az urbanisztika nyelvére lefordítva a közlekedés maximális rugalmasságát jelenti, a kiterjedt gyalogosövezetek kialakítását.

A terek funkcionálisak kell legyenek, többféle eseménynek kell helyet adjanak, ugyanakkor a terek a közösségi lét szimbólumai. A jelenkori ember számára a közösségi élet ugyanolyan fontossággal bír, mint a személyes, individuális sorsa.

Az építészek igyekeznek biztosítani a teljes átjárhatóságot, a teljes rugalmasságot, egyfajta egyensúlyt a tér és az utca különféle elemei – bútorok, növényzet, víz, burkolati elemek – között. Ezek a terek egyre inkább beépülnek az életünkbe, az emberek egyre több időt töltenek itt különféle események kapcsán, így kezd létrejönni egyfajta igényesség ezekkel a terekkel szemben. Persze még csak az út kezdetén vagyunk.


Mi a helyzet a szobrokkal, a szökőkutakkal és más, hasonló díszítőelemekkel?

– Ha már létezik egy díszítő elem, egy szobor vagy más szimbolikus műtárgy a téren, és ez fontos műalkotás, akkor a helyzet egyszerű: azt fel kell újítani. A gond azzal van, amikor új elemeket szeretnénk elhelyezni a téren: a mostani közösség jóval sokszínűbb, az ízlések rendkívül változóak, éppen ezért nagyon nehéz közösségi egyetértést találni egy-egy műtárgy elhelyezésekor.

Kézdivásárhely főtereKézdivásárhely főtere


Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen már léteznek konkrét tervek a főtér felújítására. Mit lehet ezekről tudni?

– Kézdivásárhely esetében egy relatív épségben megmaradt, egyedülálló udvarteres központi térről beszélünk, egy többé-kevésbé megállapodott, minőségi történelmi környezetben. Ez a tér inkább felújításra szorul, mint átalakításra, viszont a teret át kell(ene) adni a gyalogos forgalomnak, az autós forgalmat pedig vissza kell(ene) szorítani.

Csíkszeredában a helyzet jóval bonyolultabb, mivel meg kell teremteni a régi és új városközpont szerves kapcsolatát. Humanizálni, az emberekhez közel kell hozni egy hatalmas, a csíkszeredai köztudatban negatív teret. A Tövissi Zsolt és kollégái által készített terv össze szeretné kapcsolni a régi városközpontból megmaradt részt, a Petőfi utcát a mostani főtérrel.

Cél egy olyan köztérháló kialakítása, mely magába foglalja a Taps teret, a Petőfi utcát illetve a Majláth Gusztáv Károly teret, sőt, annak meghosszabbításában a városi parkot is. Ha ez így megvalósul, akkor az egy életképes és kellemes gyalogos övezete lesz a városnak.

A csíkszeredai Taps térA csíkszeredai Taps tér


Mi volt a Planwerknek a marosvásárhelyi Színház térrel kapcsolatos elképzelése?

– A Színház tér felújítása, átalakítása több, mint három évtized folyamatos használatot követően vált időszerűvé. A tervek a kor követelményeinek megfelelően nyitottabb, átláthatóbb, rugalmasabban használható teret vázoltak fel.

A kevesebb több elve alapján városi haszon és díszfák képezte „felleg”-réteg alatt megbújva egy folyamatos járófelület vezet majd a ferences templomtoronytól a Színház épülete felé, úgy, hogy közben megidézzük az egykori, lebontott kolostorépületet a térburkolatban. Ugyanakkor kisebb zöld zsebteresedések kapcsolódnak majd ehhez az útvonalhoz: a Luxor, a Luxor Junior, a Ferencesek kertje, az amfiteátrum, a szökőkutak.

A marosvásárhelyi Színház tér látványterveA marosvásárhelyi Színház tér látványterve


A jelenleg is folyó munkálatok miben térnek el a Planwerk elképzeléseitől?

– A helyszíni nehézségek, a pénzhiány, a megrendelő változó igényei, a kivitelező szervezetlensége, munkamódszere sajnos sok mindenben megváltoztatta az eredeti terveket.

A legfájóbb talán a burkolatok elsietett kivitelezése, a járófelületek nem megfelelő találkozása, a két létező gesztenyefa (nem törvényszerű) kivágása, és az új zöldfelületek nem tervek szerinti kialakítása, például túl alacsony, zsenge, sérülékeny, túl kis lombkoronájú és nem az előirányzott fajtájú fák ültetése. Ez utóbbi miatt túl kopár lett a tér.galeria_3705.jpg
Kézdivásárhely főtere. Forrás: Rimager galériája, Flickr.com
galeria_3706.jpg
galeria_3707.jpg
galeria_3708.jpg
galeria_3709.jpg
A csíkszeredai Taps tér. Forrás: Szili galériája, Flickr.com
galeria_3710.jpg
Majláth Gusztáv tér, Csíkszereda. Forrás: Dobos L, Panoramio

Az esetleges hibákat hogyan lehet utólag kijavítani?

– A kivitelezőnek kötelessége visszabontani a rosszul elvégzett munkát, a megrendelőnek pedig, hogy számon kérje azt a kivitelezőn. Addig nem lehet hivatalosan átvenni, átadni a teret.


Milyen kontrollja van egy tervezőnek a kivitelezés mikéntjével kapcsolatban?

– A tervezőnek jogában áll nem megadni beleegyezését a végső átadásnál.


Ha a döntés a Planwerken múlott volna, megnyílt volna a gyalogosforgalom számára így, félkész állapotában a tér?

– Nem.


Hogyan látod, a jelenlegi felemás fogadtatás mennyire köszönhető egyfajta újjal szembeni zsigeri ellenkezésnek, illetve mennyire megalapozottak a kifogások?

– A probléma, a kérdés sokrétű: egyrészt a nagyközönség ismeret- és információhiányának, másrészt pedig a megrendelő, a helyi önkormányzat kommunikációs ügyetlenségének tudható be az ellenkezés, vagy a meg nem értés. Ugyanakkor pedig van olyan eset is, amikor jogosak a kifogások.


Lehet egy köztér jó, építész-szemmel érdekes, ha azt a közösség nem érzi magáénak, nem lakja be?

– Érdekes lehet, de jó, használható nem nagyon lehet élő emberek, befogadó közönség nélkül.

Az anyag az Erdély FM interjúja alapján készült. A marosvásárhelyi Színház térre vonatkozó kérdéseket szerkesztőségünk tette fel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS