2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem háború, és nem új időszámítás

Sipos Géza 2001. október 02. 21:01, utolsó frissítés: 21:01

Ha valaki hacsak napi egy híradót megnéz, úgy találja, mintha ismét elkezdődött volna a hidegháború -- azzal a különbséggel, hogy most láthatólag meglépett az ellenség.
Amikor ezt írom, New Yorkban rossz idő nehezíti a mentési munkálatokat a WTC romjainál. A londoni Szent Pál székesegyházban emlékmisét mondanak az amerikai terrortámadások áldozataiért. Körülbelül 5000-ren tűntek el a Világkereskedelmi Központnál, szinte negyven áldozatot azonosítottak -- most ennyit tudunk. Volt, aki még hazatelefonált, volt, aki az eltérített gépről beszélt a feleségével, és azt mondta, szembeszállnak a géprablókkal. Aztán Pittsburg mellett lezuhantak.

A keddi terror estéjén Bush elnök bejelentette, Amerika háborús helyzetnek tekinti a hármas támadást, "amelyért nem csak a terroristáknak, de a terroristákat támogató országoknak is lakolniuk kell." Pénteki hír szerint 26 támaszponton készültségben állnak a vadászpilóták, intenzív tárgyalások folynak Pakisztánnal, hogy engedje területére és légterébe lépni az amerikai hadsereget.

A fő gyanúsított Oszama bin Laden, terroristaképző szaudi milliárdos, akiről úgy tudni, Afganisztánban bujkál. Egyes hírek szerint az országot uralmuk alatt tartó tálibok fogságban tartják bin Ladent, más hírek szerint már Üzbegisztánban tartózkodik. Annyi biztos, hogy az Egyesült Államok megtorlásra készül, és a lehetséges célpont Afganisztán, ahol amúgy is 22 éve háború és polgárháború folyik.


Szerda este Brüsszelben a NATO nagyköveti tanácsa aktiválta a védelmi szövetség 5. cikkelyét, amely a tagállamokat automatikus szolidaritásra kötelezi, ha valamelyiküket támadás éri, ugyanakkor a végrehajtandó akciók szempontjából meghagy nekik bizonyos fokú értelmezési szabadságot. Mintha ismét elkezdődött volna a hidegháború -- azzal a különbséggel, hogy most úgy tűnik, meglépett az ellenség.

Ha csakugyan Oszama bin Laden al-Kaeda terrorista-mozgalma áll a támadás mögött, kissé fölöslegessé válik a NATO-határozat. Afganisztáni jelentések szerint már kedd este kiürítették a terrorista-kiképzőbázisokat. Afganisztán ugyan esetleg kiadná bin Ladent egy iszlám bíróságnak, ha az USA meggyőző bizonyítékokkal áll elő. Ha.

Közben a világsajtó "új korszakról", "új időszámításról" beszél, az e-mail-ekben megszaporodtak a "3. világháború" kifejezések. S csakugyan, ha maga elé képzeli az ember, amint két 400 méteres felhőkarcoló a benne levőkre omlik, sírni kéne. Viszont az semmit sem tesz hozzá a gyászhoz és megrendüléshez, ha a borzalmas támadást nem annak tekintjük, ami: minden eddiginél kegyetlenebb terrorakciónak.

Ez még nem háború, nem háború, barátom, ebbe próbálok kapaszkodni. Milyen cinizmus azt szajkózni minden percben az eltűntek hozzátartozói előtt, hogy "új korszak kezdődik." Mintha a háborús hisztériakeltéssel bármi is megoldódna. A hatóságok közben végzik a dolgukat, fekete dobozokat szednek össze, letartóztatások Hamburgban és Brüsszelben, gyűlnek a nyomok. Ha megelőzni nem is tudták, de úgy tűnik, legalább megoldják az ügyet.

Bush elnök politikusi hitele erőteljesen megkérdőjeleződött kedd este. Háborúról beszél az amúgy is mélyen megrendült amerikai nemzet előtt, és tovább fokozza az amúgy is hatalmas sokkot. Az elnök bebizonyította, politikus ő, nem államférfi, a követelő arcokat látja, és nem képes okosan taktikázva kicsit szembemenni a közvéleménnyel.

"Háborúztunk reggel, háborúzunk este, és háborúzunk minden hullámhosszon" -- ez a hozzáállás sem liberális, sem keresztény-konzervatív oldalról nem védhető. A ne ölj arra is vonatkozik, aki már ölt, akár egyet, akár tízezret, hiszen nem a halottak és áldozatok száma számít, hanem a rettenet. A háborús gyűlöletbeszéd pont ezt ássa alá. Amit naponta százszor elmondanak, falvédővé laposodik.

Persze, tudom, nincs más választás, bosszú lesz, válaszcsapás, és lehet, a NATO-országok részvételével. Minthogy annak az ismeretlennek sincs menekvése, aki amerikai idő szerint reggel kilenc óra 22 perckor kiugrik a WTC felső emeletéről, fölötte lángol az irodaház, és sohasem fogjuk megtudni, mire is gondol.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS