2019. június 20. csütörtökRafael
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Ifjúsági Főváros címet pályázza meg Kolozsvár

Kertész Melinda Kertész Melinda 2012. március 06. 17:48, utolsó frissítés: 17:54

A projekt értéke becslések szerint négymillió euróra rúghat, azonban a cím elnyerése önmagában nem hoz finanszírozást. Inkább ajánlólevélként kell elképzelni.


2015-ben Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros lehet, amennyiben megnyeri az erre vonatkozó pályázatot – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Radu Moisin, a város ideiglenes polgármestere.


Farkas András és Radu MoisinFarkas András és Radu Moisin

Elmondta, mától fogva elkezdődnek az előkészületek a cím elnyerése érdekében, jövő szerdán közvitára bocsátják a programot, a találkozóra az összes kolozsvári ifjúsági szervezet képviselőit várják.

Az ideiglenes polgármester elmondta, azért tartják fontosnak a cím megpályázását, mert ezzel


Európa-szerte öregbíthető Kolozsvár hírneve,

emellett könnyebb lesz a fiatalok számára szervezett programokra európai támogatást találni, és nem utolsó sorban a fiatalok társadalmi szerepvállalása is bátorítható. Noha a projektet Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Pont Csoport közösen bonyolítja le, a cím elnyeréséhez elengedhetetlen a város polgárainak, döntéshozóinak, egyetemeinek, sajtójának, civil és ifjúsági szervezeteinek a hozzájárulása.

Farkas András, a helyi és regionális fejlesztésekkel, illetve az ezek számára szükséges támogatások lehívásával foglalkozó Pont Csoport elnöke elmondta, őket nemcsak az ifjúsági főváros cím elnyerése foglalkoztatja. 2010-ben Kolozsvár 2020 Kezdeményezés név alatt, az AltArt Alapítvánnyal közösen, szakértőkként segítséget nyújtottak a polgármesteri hivatalnak abban, hogy beinduljanak az előkészületek az Európai Kulturális Főváros cím elnyerése érdekében. Noha az Ifjúsági Főváros cím


a Kulturális Főváros címnél nagyságrendekkel szerényebb titulus,

megpályázása mégis logikus lépésnek tekinthető, hiszen főpróbaként szolgálhat - magyarázta Farkas. Elmondta, az eddigi ifjúsági fővárosokat szemlélve, Kolozsvárnak reális esélye van arra, hogy a címet elnyerje: több mint 300 ezer lakossal rendelkezik, a fiatalság az összlakosság jelentős részét képezi, emellett igen tevékeny.

A Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros tervezett logójaA Kolozsvár Európai Ifjúsági Főváros tervezett logója

A Pont Csoport elnöke közölte, az ifjúsági főváros esetében a verseny nyitott, bármelyik európai város pályázhat. Tehát egyszerűbb a procedúra, mint a Kulturális Főváros cím esetében: itt a romániai városok között, belső versenyen dől el a titulus, ha Romániát európai szinten kiválasztják.

Az Ifjúsági Főváros cím megpályázásához szükséges dokumentációt néhány személynek kell összeállítania, azonban az ötletelési fázisban széleskörű konzultációra van szükség. “Nem gondolom azt, hogy nulláról indulnánk. Jelenleg is rengetek kezdeményezés létezik, a városban rengeteg programot és projektet valósítanak meg a fiatalok.

Farkas András és Radu MoisinFarkas András és Radu Moisin
Az ifjúsági főváros cím elnyerése esetén ezeket a meglevő kezdeményezéseket keretbe kellene foglalni, strukturálni és különböző témakörökbe csoportosítva kiegészíteni egyéb tevékenységekkel” – hangsúlyozta Farkas András. Az is elhangzott,


egyelőre nem lehet programokról beszélni,

ezeket a közvita során fogják kidolgozni, azok után, hogy a résztvevők megteszik javaslataikat.

Farkas András elmagyarázta, a pályázat egy kiterjedt tanulmány, amely tartalmazza a jelenlegi helyzet felmérését, magába foglal egy projekt- és kezdeményezés-listát, amelyeket az ifjúsági főváros év alatt kell megszervezni, emellett javasol egy helyszín-térképet is, amelyen a rendezvények megszervezésére alkalmas helyszínek lesznek bejelölve.

Farkas AndrásFarkas András

Farkas szerint a hagyományos helyszínek mellett, mint például a Studház, vagy az egyetemek épületei, alternatív helyszínek is szerepelhetnek: ilyen helyszín lehet például az állomás, a monostori focipályák vagy a repülőtér. Elmondta, a kommunikáció esetében a hangsúlyt az internetre kell helyezni, hiszen ez az a közeg, amelyben a fiatalok egymással is kommunikálnak. Ennek megfelelően a facebook.com/cluj2015 lesz az egyik fontos csatorna, amely révén a projekt kommunikációja zajlik majd.

Elhangzott, a projekt értéke becslések szerint négymillió euróra rúghat, azonban a cím elnyerése önmagában nem hoz finanszírozást. Ezt inkább ajánlólevélként kell elképzelni: elnyerésétől számítva két év áll az önkormányzatnak és a résztvevő ifjúsági szervezeteknek a rendelkezésére, hogy pályázatok útján különböző összegeket lehívjanak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS