2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ráduly Róbert ismét indul Csíkszeredáért

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2012. március 20. 17:21, utolsó frissítés: 2012. március 21. 10:54

Többek közt kislánya és az MPP-s tanácsosok unszolására meggondolta magát, és eredeti döntése ellenére ismét megpályázza a polgármesteri tisztséget. Sőt, egyenesen nyolc évesre tervezi a pályafutását.


Tegnap Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere egy sajtótájékoztató keretében kijelentette, ismét megpályázza a tisztséget. A politikus már nyolc éve vezeti a várost, és - noha egy ideig töprengett azon, hogy vállaljon-e újabb mandátumot - végül nemcsak, hogy úgy döntött, ismét belevág, hanem úgy gondolja, egy újabb nyolc éves időszaknál nem adja alább.


Nemrég még az a hír járta, hogy nem indulna egy újabb polgármesteri mandátumért Csíkszeredában, most mégis úgy döntött, hogy ismét megpályázza a tisztséget. Miért gondolta meg magát?

– Decemberben jutottam el magamban ahhoz az elhatározáshoz, hogy nem indulok újabb mandátumért. Azonban elég hamar meg kellett tapasztalnom azt, hogy sem az RMDSZ, sem a két alpolgármester-kolléga, sem az önkormányzat húzóemberei, sem a város, de még a családom sincs felkészülve arra, hogy visszalépjek. A hétéves leányomtól, az olimpiát megjárt sportolótól és a civil szférában környezetvédelemmel foglalkozó vezetőtől kezdve nagyon sok ember próbált meggyőzni, hogy folytatnom kell. Még az MPP-s tanácsos kollégák közül is többen győzködtek, hogy ismét induljak. Ha már ennyien mondták, akkor kénytelen voltam átgondolni a dolgokat, több személlyel beszélgettem, és arra a döntésre jutottam, hogy haladunk tovább.


A tegnapi sajtótájékoztatóján az mondta, hogy a közéleti szerepvállalást az ember saját maga dönti el, azonban a visszavonulás sokszor nemcsak rajta múlik: egyszer valakik eldöntik, hogy meddig mehet az illető előre. Kikre utalt?

– A többség, az emberek azok, akik eldöntik, hogy egy közéleti szereplő meddig tevékenykedhet közösségszervezőként, nem egy pártbeli többség, nem egy kiscsoport, hanem az a közösség, amelyet képvisel. Legalábbis én így vélekedem azóta, hogy 1996-ban először indultam előválasztáson, idestova 15 és fél éven keresztül.Azt feltételeztem, hogy az RMDSZ-re utal, hiszen nem mindig volt pozitív a viszony közöttetek.

– Egy percig sem utaltam az RMDSZ-re. Tény és való, hogy az elmúlt négy esztendőben nem volt mindig felhőtlen a viszonyom velük, de akkor sem rajtam múlott, mikor átmeneti mosolyszünet volt, és most sem rajtam múlik, amikor úgy tűnik, hogy rendben vannak a dolgok.


Milyen támogatottságnak örvende most az RMDSZ-en belül? Kiállnak ön mellett, támogatják?

– Ezen soha sem töprengtem különösebben az elmúlt 16 évben. Az gondolom, hogy egy közszereplőt inkább az kell foglalkoztassa, hogy mit tud nyújtani akár a közösségének, akár szervezetének, nem az, hogy mit kaphat tőlük. Ami engem illet, úgy érzem, sokkal többet nyújtottam az RMDSZ-nek az elmúlt 16 évben, mint az RMDSZ nekem. Most is, amikor az RMDSZ-szel megyünk előre, úgy gondolom, hogy nem ő ad nekem, hanem én adok neki, és ez így van rendben.


Mire építi a kampányát, mi lesz az üzenete?

– Még nem gondolkoztam ezen, mert most az előválasztás foglalkoztat. Az előválasztást követően térhetünk rá a kampányra. Ami a lényeget illeti, azt hiszem – és gondolom, nem vagyok naiv – az elmúlt nyolc év magáért beszél, nem biztos, hogy magyarázó szöveget is kell mellékelni ehhez: akinek van szeme, az látja. Szövegből nincs hiány, de ha körülnézünk, akkor kevés beszédnek, szónak van tényleges alapja. Ezzel azt akarom mondani, ha megyünk előre, akkor nem holnapután távlatában, hanem minimum egy nyolc éves időszakban gondolkodunk.


Tehát ha júniusban elnyeri a polgármesteri mandátumot, akkor nem szánja utolsónak?

– Nem.


Egyelőre nincs ellenjelöltje, de ez még változhat: az Erdélyi Magyar Néppárt várhatóan szerencsét próbál, a Magyar Polgári Párt pedig egy nemzeti oldali koalícióban gondolkodik. Milyen kampányra számít?

– A kérdés az, hogy mennyire lesznek gátlástalanok az ellenjelöltek, mert a legutóbbi kampányban nem voltak azok. Mindenre fel vagyok készülve, de azt gondolom, hogy a legrosszabb üzenet az lenne, ha a nagyotmondás és a negatív kampány kerülne előtérbe.


Mikor indul az előválasztás, hányan jelentkeztek helyi tanácsosi tisztségekre?

– Ragaszkodtam ahhoz, hogy az előválasztást, ezt a nyitott, az emberek bölcs döntésén alapuló rendszert tartsuk meg, amely 1996 óta jellemzi az RMDSZ-t Csíkszeredában. Ebben a pillanatban azok, akik helyi tanácsosi tisztségre pályáznak, a várost járják, emberekkel állnak szóba, hogy a támogatásukat megszerezzék. Legalább száz ember támogatása szükséges ahhoz, hogy az előválasztáson indulhassanak, és egy lakos csak egy jelöltnek írhat alá. A polgármester-jelöltnek péntekig, tehát március 23-ig kell 1100 támogató aláírást szereznie, nekem most körülbelül 700 aláírásom van.

Az előválasztás április 15-én lesz, ha több személy is jelentkezik a polgármesteri tisztségre, akkor csak egyik jelölt neve mellé lehet jelet tenni. Az önkormányzati képviselőknél az RMDSZ-es helyi tanácsosok számának megfelelő számú jelölt, tehát legfennebb 12 személy neve mellé lehet x-et tenni. Összeszámolják a szavazatokat, és a választási listát csökkenő sorrendben, a szerzett szavazatok száma szerint állítják össze.

Eredmények április közepén lesznek, akkortól térünk át a hivatalos kampányra. Addigra nemcsak az RMDSZ tekintetében, hanem a versenytársak tekintetében is tisztán látunk majd. Az MPP-vel az elmúlt négy évben konstruktív, kitűnő volt az együttműködés, ami önmagáért beszél: felnőtt és bölcs emberek dolgoztak együtt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS