2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki indul a polgármesteri székért a Hargita megyei városokban?

S.I. 2012. március 28. 14:58, utolsó frissítés: 2012. március 29. 11:44

Az RMDSZ néhány kivételtől eltekintve megnevezte jelöltjeit, az MPP-s településvezetők újráznának és nagy dobásra készülnek, míg az EMNP-ben teljes titoktartást rendeltek el.


A 2008-as helyhatósági választások Hargita megyei eredményei két város életében hoztak jelentős politikai változást. Székelyudvarhelyen az addigi megyei tanácselnök, Bunta Levente váltotta Szász Jenőt, és Gyergyószentmiklóson az RMDSZ-es hegemóniát megtörve az MPP-s Mezei János futott be az első helyen. A polgári alakulatnak ezen kívül Tusnádfürdőn is sikerült megvetnie a lábát, ahol Albert Tibort választották elöljárónak. E két városon kívül az MPP további öt településen – Kápolnás, Bögöz, Székelyderzs, Szentábrahám, Farkaslaka és Gyergyóújfalu – szerzett polgármesteri mandátumot. Az idei választások nagy kérdései, hogy tovább erősödik-e a polgári oldal a megyében, mire lesz képes az első megmérettetése előtt álló EMNP, és túlszárnyalja-e eddigi eredményeit az RMDSZ?


Csíkszereda

A megyeszékhelyen eddig három jelölt, a jelenlegi városvezető, Ráduly Róbert, az USL-s Jean Adrian Aurel és Csibi Barna neve ismert. A finommechanikai mérnök és közgazdász végzettségű Ráduly hivatala mellett egyetemi oktató, szabadidejében sportkommentátor. 1996-ban az RMDSZ Hargita megyei listáján parlamenti képviselővé választják, 1999-től 2002-ig az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese. A 2000-es parlamenti választásokon ismét képviselői mandátumot szerez, majd 2004-ben Csíkszereda első emberévé választják. Ráduly tavaly decemberben még úgy gondolta, elég volt a polgármesterségből, ám annyian győzködték - még ellenzéki oldalról is –, hogy végül beadta a derekát, és az indulás mellett döntött. Csibi Barna, a Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alelnöke saját blogjában úgy ír, hogy eddig 52 támogatói aláírást szerzett az induláshoz szükséges ezerből, így nem tűnik valószínűnek, hogy versenybe tudna szállni.


Székelyudvarhely

Úgy hírlik, Szász Jenő a székelyudvarhelyi polgármesteri székért hajlandó lenne kiegyezni megyei szinten az EMNP-vel. Ellenfele az RMDSZ-es Bunta Levente lesz. Szász Jenő az MPP elnöke, faipari mérnök, közgazdász. 1993-ban végzett a Brassói Transilvania Egyetemen, majd 1996-ban közgazdász diplomát szerzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-2004 között Székelyudvarhely független polgármestere.

Az RMDSZ színeiben induló Bunta Levente jelenlegi polgármester gépészmérnök, az egyetemet Brassóban végezte. A 2000-2004 közötti időszakban a Hargita Megyei Tanács alelnöke, míg 2004-2008 között elnöke volt.

Az EMNP április 23-án jelenti be jelöltjeit, még pletyka szintjén sem sikerült megtudnunk, kit indítanak a versenyben.


Gyergyószentmiklós

A városban vegyes megítélés alá esik Mezei János polgármesteri tevékenysége, ám azzal a legtöbben egyetértenek: hivatali ideje alatt rég várt fejlesztésekbe vágott bele Gyergyószentmiklós. Mezei János építőmérnök, diplomáját Brassóban, a Transilvania egyetem építőmérnöki karán szerezte.

Az RMDSZ hivatalosan még nem jelentette be, kit szándékszik indítani Mezei ellen, híresztelések szerint Csergő Tibor lesz a kihívó. Csergő Tibor történész, muzeológus, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója. Tanulmányait a BBTE-en végezte.

Egyesek az EMNP jelöltjét is tudni vélik, aki nem más, mint Szőcs Gábor, akit 2009 szeptemberében az RMDSZ négy társával együtt azért zárt ki soraiból, mert önkormányzati képviselőként a választmány döntéseitől eltérően szavazott a fűtéshálózat korszerűsítése ügyében. Az EMNP feltételezett jelöltje nemrégiben módosította vezetéknevét Suciuról Szőcsre.


Tusnádfürdőn

az MPP-s Albert Tibort, aki sikeresen aknázta ki azt, hogy a településen szervezik a Tusványosi Szabadegyetemet, a Székely Fogadó tulajdonosaként választották polgármesterré. Jó kapcsolatokat alakított ki mind az RMDSZ-es, mind az EMNP-s oldallal. Ellenjelöltjeinek neve egyelőre nem ismert. Annyit viszont tudni lehet, hogy az RMDSZ részéről három név is felmerült, döntés egyelőre nem született.


Székelykeresztúr


Az egyedüli ismert induló Rafai Emil jelenlegi polgármester. Tanulmányait a BBTE-en, bank és pénzügy szakon végezte, 2008-ban választották városvezetővé. Az ellenzék egyelőre nem állt elő a jelöltek neveivel.


Borszék

Mik József polgármester ellenfelei szintén nem ismertek. Az RMDSZ-es elöljáró a Gábor Dénes Főiskolán szerzett műszaki informatikus mérnöki diplomát, majd a szebeni Lucian Blaga Egyetemen közigazgatásból diplomázott. 2008-tól a borszéki RMDSZ elnöke.


Maroshévíz

A PNL-s Platon Stelu 2008-ban három szavazattal többet szerzett, mint a PSD-s vetélytársa, Mircea Duşa. A vegyészmérnök végzettségű Stelu Iaşi-ban folytatta tanulmányait, 1990-ben lépett be a PNL-be. 2003-ban a párt maroshévízi elnökévé választják, 2006-2008 között a maroshévízi kórház menedzsere volt. Az RMDSZ jelöltje Bende Sándor jogász, vállalkozó. Diplomáját a Gheorghe Bariţiu Egyetemen szerezte, 2004-től helyi önkormányzati képviselő.

Balánbányán és Szentegyházán egyelőre egy jelölt neve sem ismert.

Forrásaink szerint az MPP április közepéig megnevezi jelöltjeit és helyi, megyei önkormányzati listáit is nyilvánosságra hozza. A párt minden olyan településen jelöltet indít, ahol helyi szervezete van és annak szervezettségi foka lehetővé teszi az indulást. A polgári alakulatban egyöntetűen jobb eredményre számítanak, mint négy éve, és az EMNP-vel való helyi együttműködésre is nyitottak. A jelöltállítás kapcsán az EMNP egyértelművé tette: április 23. előtt, egyes települések kivételével, nem hozzák nyilvánosságra jelöltjeik nevét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS