2019. június 20. csütörtökRafael
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár: finisbe ért az ifjúsági főváros projekt

szerk. 2012. április 26. 10:19, utolsó frissítés: 2012. május 02. 10:09

A kezdeményezők hivatalos együttműködési megállapodást írtak alá a polgármesteri hivatallal és két tucatnyi civil szervezettel. A nyertes város nevét novemberben hozza nyilvánosságra a szervezet.


A kolozsvári polgármesteri hivatal, a Youth@Kolozsvár 2015 projekt csapata és a társult kolozsvári ifjúsági szervezetek képviselői szerdán hivatalos együttműködési szerződést írtak alá, amely által a Legyen Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa! projekt iránti elkötelezettségüket és támogatásukat fejezik ki.

A pályázati dokumentáció elkészült, levelet írtunk az egyetemeknek és a szakminisztériumoknak, hogy támogassák elképzeléseinket – mondta Florin Moroşanu, a projekt önkormányzati koordinátora. Hozzátette, az ifjúsági szervezetekkel, egyesületekkel közösen közel 60 ifjúságnak szóló projektet is megneveztek. A pályázati dokumentációt május elsején nyújtják be az Európai Ifjúsági Fórumhoz.

Farkas András, a projektet kezdeményező PONT Csoport elnöke a Transindex kérdésére elmondta: 2011 tavaszán keresték meg először a polgármesteri hivatalt azzal, hogy létezik ez a lehetőség, annak apropóján, hogy az önkormányzat az európai kulturális főváros címre is pályázik.


Kolozsvárnak ehhez megvannak az adottságai,erősek az ifjúsági szervezetek, az egyetemek. „Akkor úgy döntöttünk, a 2014-es évre szóló pályázatot nem adjuk le, viszont közben arra kerestünk forrásokat, hogy a pályázat-előkészítési folyamatot, népszerűsítést le tudjuk bonyolítani. Ezután az EU Fiatalok lendületben (Youth in Action) programjában elnyertünk egy támogatást, amely erről a folyamatról szólt. Konkrétan a munkának március elején álltunk neki, a pályázati eredményt december 23-án tudtuk meg. Ezt követően előkészítettük a várossal és március elején hivatalosan is meghirdettük” - fogalmazott.

Válassz egy profilképet magadnak!Válassz egy profilképet magadnak!Hozzátette, a projekt koncepciója sokkal egyszerűbb, mint a kulturális főváros koncepciója. „Egy integrált, egyéves programról van szó, és ennek égisze alatt az ifjúsági szervezetek és a város együttműködve különböző ifjúsági jellegű projektet valósítanak meg és ezzel kapcsolatban hat szakterületet javasoltunk. Ezekkel kapcsolatban a share szót kívánjuk használni a kommunikációban, mert úgy gondoljuk, hogy az ember megosztja a közteret, megosztja a saját értékeit Európa fele” - magyarázta a PONT Csoport elnöke.

Elmondta, Romániából más város nem pályázik, ez nagy szerencse, mert így az egész országot maguk mellé tudják állítani. A versenyt az Európa Tanács szintjén hirdetik meg, Kolozsváron kívül még pályázik Baku, Ivanovo, Barcelona, Las Palmas, Katowice és Lecce is. Az Európai Ifjúsági Fórum júliusban hozza nyilvánosságra, hogy mely városok kerülnek be a második fordulóba. Ekkor elvárásokat fogalmaznak meg, hogy a pályázatnak melyik részét domborítsuk ki, ezután pedig a fórum novemberi, maribori éves kongresszusán jelenti be a nyertest várost.

Újságírói kérdésre, hogy mi történik, ha mégsem Kolozsvár nyeri el ezt a címet, Farkas András kifejtette, itt jön be az együttműködési megállapodás, ami azt is tartalmazza, hogy ne csak az ifjúsági főváros kezdeményezéséért társuljanak a hivatal és az ifjúsági szervezetek, hanem


hozzanak létre egy helyi konzultatív akciócsoportot.

Ezen keresztül pedig rendszeresen konzultálnának arról, hogy milyen ifjúságpolitikája legyen Kolozsvárnak, milyen konkrét projekteket kell megszervezni, vagy akár egy támogatási rendszer kapcsán is egyeztessenek arról, hogy mit lenne ajánlott támogatni.

„Arra az esetre, ha nem nyer a város, két elképzelés körvonalazódott, ezekről azonban a városnak kell döntenie. Egyrészt lehet pályázni a következő évre, másrészt, ha nincs is meg a cím, viszont ha annyira jól ki van dolgozva a projekt és a források is adottak hozzá, akkor e nélkül is meg lehet szervezni. Csak nem írjuk majd oda, hogy Európa Ifjúsági Fővárosa” - vázolta Farkas András.

A magyar ifjúsági szervezetek jelenlétére vonatkozó kérdésre a PONT Csoport elnöke elmondta, a MIÉRT országos partnerként benne lesz a projektben. Több egyeztető találkozón az IKE, a MIT és a KMDSZ is részt vett, akik ugyan az aláíráson nem voltak jelen, de mindenképp be fogjuk őket vonni a programba, mert fontos, hogy a multikulturalizmus, a többnyelvűség is bekerüljön a koncepcióba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS