2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovács és a kettős állampolgárság: bonyolult, de nem kizárt

szerk. 2003. augusztus 04. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Bonyolultnak minősítette Kovács László magyar külügyminiszter a kettős állampolgárságot a Szigeten nyilatkozva – de Magyarország #b#kész tárgyalni#/b#. Ugyanitt az MSZP-elnök állatkínzás-ellenes ívet is aláírt.

Bár a kérdés rendkívül bonyolult, Magyarország kész szakértői tárgyalásokat folytatni a határon túli magyar szervezetekkel, a szomszédos országok kormányaival és az EU-val arról, hogy esetleg hogyan lehetnek kiterjeszteni a kettős állampolgárságot – jelentette ki Kovács László külügyminiszter vasárnap a Sziget fesztiválon újságírói érdeklődésre.

Kovács a jelenlegi 15 EU-tagország és a Magyarország melletti kilenc csatlakozó állam budapesti nagykövetségének képviselőivel tett sétát a Szigeten. "Az Európai Unióban nem adnak kollektív alapon kettős állampolgárságot, csak egyéni elbírálás alapján" – mondta a vajdasági magyarok kezdeményezéséről a miniszter a fesztivál EU-sátrában.

Kovács kitért arra, hogy éppen azok vetik fel leghangosabban Magyarországon a kettős állampolgárság kiterjesztését a határon túli magyarokra, akik 1998 és 2002 között kormányon voltak, ám az ügy érdekében egyetlen lépést sem tettek.A politikus kiemelte: a kormány szerdán tárgyalja azt az előterjesztést, amely azzal kapcsolatos, hogy Magyarország november 1-tol – európai uniós jogharmonizációja miatt – vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával szemben.


A vajdaságiaknak és kárpátaljaiaknak vízumot kell kérniük

"Azt javasoljuk, hogy e két ország állampolgárai kis költséggel, a lehető leggyorsabban, többszöri beutazást és hosszabb magyarországi tartózkodást biztosító vízumhoz jussanak" – közölte Kovács, akit a közeljövőben bevezetendő vízumkényszer ellen tiltakozó transzparens fogadott.

A diplomácia vezetője a feliratra így reagált: Magyarország nem tudja megtenni, hogy ne vezessen be vízumkötelezettséget e két állammal szemben. Hozzátette: Magyarországnak addig kell majd fenntartania a vízumkötelezettséget Belgrád és Kijev felé, amíg a két ország le nem kerül az EU vízumkötelezetti listájáról.

Az EU-sátorban tartott fórumon Kovács László szólt a 2004-es költségvetés körvonalazódó néhány alapgondolatáról, ahol elmondta, a Medgyessy-kormány felelősséget érez a fogyatékosokért, a hátrányban élőkért, és minél nagyobb pénzösszeget kíván erre a célra fordítani. A pártelnök-külügyminiszter itt írta alá azt az ívet, amelynek célja, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánítsák Magyarországon.

Hírforrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS