2019. február 19. keddZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyen, gyorsan kereshető kisebbségi jogok

S. Z. 2012. június 27. 15:00, utolsó frissítés: 15:57

A #i#MinLex#/i# egy több, mint 500 jogszabályt tartalmazó, folyamatosan frissülő adatbázis. A projekt gazdája a #i#Nemzeti Kisebbségkutató Intézet#/i#.


Több mint 500, kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályt gyűjtött össze és tett hozzáférhetővé a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN). A MinLex projekt egy on-line adatbázis, ahol témakörök és kulcsszavak szerint lehet rákeresni a különféle jogszabályokra.

Korábban is készültek hasonló jogszabály-gyűjtemények. A MinLex újdonsága abban áll, hogy ez már nem papír-alapú gyűjtemény, hanem egy rendszeresen frissülő, interneten bárki által hozzáférhető, könnyen kereshető adatbázis – mondta el Horváth István, a Kisebbségkutató Intézet elnöke.

Horváth szerint az adatbázis elsősorban a jogalkalmazók, például önkormányzatok számára hasznos, de kisebbségi ügyekkel foglalkozó újságírók és civil szervezetek jogtanácsosai számára is érdekes lehet.

A sajtótájékoztatón részt vett Markó Attila kisebbségügyi államtitkár is. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) elnöke beszámolt arról, hogy az Európa Tanács június 19-én közzétette a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája előírásainak hazai alkalmazásáról szóló jelentését.Csökkentik a nyelvhasználati küszöböt?

Az államtitkár szerint az ET a kisebbségi nyelveken történő oktatás problémakörével kapcsolatban fogalmazott meg néhány ajánlást, ezen kívül pedig javasolta Romániának a jelenlegi 20 százalékos kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentését.

Markó Attila elmondta még, a kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvénykezés szintjén Románia viszonylag jól áll, a legnagyobb problémát a jogszabályok alkalmazása jelenti. A MinLex projekt éppen ilyen szempontból lehet hasznos – a döntéshozók immár nem hivatkozhatnak arra, hogy nem ismernek egy-egy előírást.

A projekt vezetője, Bogdán Andrea röviden bemutatta a kétnyelvű (román és magyar) internetes felületet. Az adatbázisban minden, 1989 után elfogadott jogszabály fellelhető, akár érvényes jelenleg, akár vissza lett vonva. Ezen kívül néhány olyan 1989 előtti jogszabály is kereshető, mely a ´90-es években egy ideig hatályban volt.


Folyamatosan frissül majd

A MinLex jelenleg 549 olyan jogszabályt tartalmaz, melyekben utalás történik kisebbségi jogokra. Így az adatbázisban az Alkotmány mellett megtalálhatóak a különféle törvények, kormányhatározatok, az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények, illetve alkotmánybírósági döntések.

A jogszabályokban 13 terület (pl. igazságügy, egészségügy, oktatás), illetve különféle kulcsszavak (pl. nyelvhasználat, diszkrimináció) alapján lehet keresni. Az adatbázist folyamatosan frissítik majd – mondta Bogdán Andrea.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS