2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nap, amikor Románia nemzetközi címlapsztori lett

2012. július 05. 16:31, utolsó frissítés: 2012. július 06. 16:03

Pontának összejött: a Deutsche Welle-től a Financial Times-on keresztül a Le Monde-ig mindenhol megírták. Kár, hogy cöccögtetnek.


Szerdán felerősödött a hatalomért folytatott harc Romániában, miután Victor Ponta miniszterelnök szövetsége lépéseket tett Traian Băsescu felelősségre vonása érdekében – írja a Financial Times. A gazdasági napilap megjegyzi, Ponta és Băsescu viszálya a törvényesség határait feszegeti, és mivel sokan féltik a gazdasági reformokat, a lejre nagy nyomás nehezedik.


Ellehetetleníti az IMF-tárgyalásokat

Az elnök és kormányfő közötti politikai konfliktus egy IMF-segélycsomaggal kapcsolatos tárgyalások végén bénította meg a romániai döntéshozást – jegyzi meg összeállítása végén a BBC. A brit közszolgálati médium portálján megjelent cikk szerzője megjegyzi, Băsescu azzal vádolta Pontát, hogy beavatkozik az ország intézményeinek a működésébe, a felfüggesztési akció sikerét biztosítandó. Egyben ismerteti, hogy Mark Gitenstein amerikai nagykövet mély aggodalmát fejezte ki az állami intézmények működésének befolyásolásával kapcsolatban.Kirobbant a lassan fortyogó politikai krízis, miután a parlament Traian Băsescu felfüggesztésébe kezdett – írja a The Guardian.

A CNN hosszú anyagot közöl a hazai politikai fejleményekről, melyben kitér a Román Kulturális Intézet-botrányra, az EU-csúccsal kapcsolatos Ponta-Băsescu csörtére, Ponta plágiumügyére, a parlament két házelnökének és az ombudsmannak a leváltására, valamint az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozására.


Hol van a civil társadalom?

A Radio Free Europe összefoglalója végén Robert Turcescut idézi: „polgárként és újságíróként nem szeretném megvárni, míg az Egyesült Államok vagy az Európai Unió megmenti a demokráciát. Erős és határozott reakciót várnék el a civil társadalom részéről” – jelentette ki a műsorvezető.

A Le Monde röviden összefoglalja az utóbbi napok eseményeit, míg a Libération kiemeli, hogy az elnök felfüggesztésének 17 oldalas indoklása nem tartalmaz konkrétumokat. A francia napilap emlékeztet, csak akkor lehet kezdeményezni az elnök felfüggesztését, ha az súlyosan megsérti az alaptörvény rendelkezéseit.


Năstase kegyelmet kaphat

A Deutsche Welle ismerteti a Ponta-kormány intézkedéseit érő hazai és nemzetközi kritikákat. Az anyag alcímei sokatmondóak: „Hibásan működő demokrácia”, „Rosszabb, mint Magyarország” és „Az EU-nak be kell avatkoznia”. A német rádió kiemeli, hogy amennyiben Crin Antonescu lesz az ország ideiglenes elnöke, jogában áll majd megkegyelmezni a börtönbüntetését töltő Adrian Năstasenak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS