2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescut felfüggesztették államfői tisztségéből

2012. július 06. 17:55, utolsó frissítés: 23:32

A parlament mai rendkívüli ülésén 258 szavazattal felfüggesztették az államfőt. 216 szavazat is elég lett volna az USL-nek.


318 parlamenti tag jelenlétében, 114 hiányzóval kezdődött el a Traian Băsescu felfüggesztését tárgyaló rendkívüli parlamenti ülés. Crin Antonescu, a szenátus házelnöke a buzăui repülőgép-szerencsétlenség áldozataira való megemlékezéssel nyitotta meg az ülést.

Eugen Nicolăescu PNL-s képviselő összefoglalta a Traian Băsescu felfüggesztését kérő dokumentumot, amelyet 153 szenátor és képviselő nyújtott be. Eszerint az államelnök második mandátumának három éve alatt számos alkalommal megsértette az alkotmányt; kisajátította a miniszterelnök hatásköreit, és azt várta el a kormánytól, hogy a parlament konzultációja nélkül hozzon döntéseket.

A konkrét, alkotmányellenesnek mondott intézkedések közül kiemelte a 2010-es bér- és nyugdíjcsökkentéseket, amelyek közül legalább az utóbbi nincs összhangban az alaptörvénnyel. Az elnök kormánya xenofób és rasszista intézkedéseket hozott, Basescu maga társadalmi konfliktusok kialakulásához vezető kijelentéseket tett - áll a további vádak között.

A dokumentum szerint az elnök veszélybe sodorta a törvényhozás függetlenségét, a törvény áthágására buzdított, ami már a büntetőjogi kategóriába esik. Kijelentette továbbá, hogy az egészségügyi törvény, a társadalmi szolidaritásról szóló törvényt felelősségvállalással kell elfogadnia a kormánynak. A vádak szerint alkotmányellenes alkotmánymódosítást indítványozott, ebben a kérdésben is átvette a kormány szerepét.


Ebben a 3 évben az államfő mindvégig megsértette az alkotmányt, nem gyakorolta maximális hatékonysággal az államhatalmi ágak közötti, valamint az állam és társadalom közötti moderátori szerepét - mondta Nicolăescu, hozzátéve, hogy az államfő mindvégig a PDL vezetőjeként nyilvánult meg. Az EPP helsinki ülésén Băsescu vett részt, és közpénzből utazott oda úgy, hogy Bocot meg sem hívták. Kevesebb mint hússzor találkozott a PDL vezetőivel, a parlamenti pártok találkozóin kívül.

Băsescu akkor is súlyosan megsértette az alkotmányt és a képviseleti demokráciát, amikor kijelentette, hogy nem nevez ki USL kormányfőt, akkor sem, ha az abszolút többséget szerez. Basescu az utóbbi években az alkotmány sorozatos áthágásával elnöki rendszert akart bevezetni, mindne hatalmat a saját kezében akart összpontosítani. "Úgy gondoljuk, hogy az államfő felfüggesztásánek ügyében elengedhetetlenül szükséges egy referendum. Bizonyítékok vannak arra, hogy Băsescuval az állam rossz úton jár, ezért a mandátumának véget kell vetni" - zárta felszólalását Nicolăescu.

17:45 "Tudomásul vettem az Alkotmánybíróság döntését, és örömmel tölt el, hogy nem állapítottak meg olyan súlyú visszaélést személyemmel kapcsolatban, amely az alkotmány 95-ös cikkelye értelmében szükségessé tenné a felfüggesztésemet - kezdte beszédét Traian Băsescu.

Az államfő, 2007-es felfüggesztését felemlegetve, megállapította: "Nem tudok együtt élni a PSD-vel és a PNL-vel."

Megállapította: az USL-nek hatalomra kerülése utána a legfontosabb dolga az volt, hogy felfüggesszék az elnököt. "De vannak sokkal fontosabb dolgok, mint a politikai célkitűzések: az ország stabilitása és hírneve. Amit az utóbbi két hétben tettek, a jogállam sárba tiprása és az USL alárendeltségébe rendelése. Önök vagy nincsenek tisztában a helyzet súlyával, vagy nem fontos számukra, mert fontosabb, hogy minden hatalmi ágra rátegyék a kezüket" - figyelmeztetett az államfő, hozzátéve:" a teljhatalom, beleértve az igazságszolgáltatás feletti hatalom átvétele mindennél fontosabb. Az önök fő célja az igazságszolgáltatás teljes ellenőrzése. Ha jól olvastam a sajtóban, akkor most Vasile Voiculescun a sor.

"Lehet, hogy elkövettem azt a hibát, hogy bíráltam az Alkotmánybíróság döntéseit, de mindig tiszteletben tartottam azokat. Azzal vádolnak, hogy olyan információt tettem közzé, amelyet a hivatalos statisztikák is megerősítenek: 4,1 millió alkalmazott és 4,9 nyugdíjas van. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy addig nem lehet egy kiegyensúlyozott, fenntartható nyugdíjrendszer, amíg nem növeljük a foglalkoztatottságot.

Ha nem gyorsítják fel az EU-s alapok lehívását, ha nem teremtenek gyorsan új munkahelyeket, ha nem engedélyezik a külföldi cégek bányabefektetését, nem lesz miből finanszírozniuk a nyugdíjalapot.

Vádolnak, hogy befolyásoltam az igazságszolgáltatást. Ha találnak egy olyan bírót, ügyészt, rendőrtisztet, akit közvetlen vagy közvetett módon befolyásoltam, akkor vállalom a felelősséget, de ha nem, akkor hagyják abba a félreinformálást. Én csupán az ET-jelentések alapján kritizáltam az igazságszolgáltatást.

Tévednek, amikor azt mondják, hogy nem tartottam be az alkotmánymódosításra vonatkozó jogi eljárás szabályait. Nem az én feladatom, hogy az Alkotmánybíróság határozatait beépítsem a törvénybe, azt megküldtem a parlamentnek.

Felróják, hogy visszautasítottam a pártokkal való párbeszédet. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy az USL rendkívül kevés alkalommal válaszolt a meghívásomra, és a válaszok legtöbb esetben kellemetlenek, erőszakosan voltak.

A xenofób kijelentésekkel kapcsolatban hadd mondjam el, hogy azokat az állami intézmények figyelmeztetéssel szankcionálták, sajnálom, és egyetértek azzal, hogy ilyent egy politikusnak, kiváltképp egy államfőnek nem szabad kiejtenie a száján.

Végezetül biztosíthatom önöket, hogy a gazdasági válság időszakában teljes felelősséggel viseltettem az ország sorsa iránt" - zárta felszólalását az államfő.

18:15 Az RMDSZ képviselői és szenátorai saját belátásuk szerint szavaznak. A Hotnews információi szerint Borbély László politikai alelnök javaslatára született ez a döntés.

18:26 Romániában ma egy új, néhány emberből álló hatalom mindent kontrollálni akar – mondta Vasile Blaga. A PDL-elnök két ízben is kitért Victor Ponta plágiumügyére, hangsúlyozva, hogy az állampolgárokat nem lehet becsapni: ők jól látják az USL hazugságait és kétszínűségét.

Blaga szerint nem Băsescu, hanem éppen hogy Victor Ponta és Crin Antonescu sértik meg nap mint nap az alaptörvényt. A politikus az utolsó bástyának nevezte az államelnöki hivatalt, mely nincsen kiszolgáltatva a szociál-liberális szövetségnek.

18:29: Crin Antonescu felszólalását azzal kezdte, hogy legalább egy dolog összeköti őt és Băsescut: mindkettőjüknek hiányzik Emil Boc, neki azonban a beszédei, amelyek alatt azt gondolta, ennél rosszabb már nem lehet. A szenátus házelnökének felszólalásakor Băsescu elhagyta a termet.

Antonescu szerint a feszültségek ellenére a romániai politikai élet egyik legszebb napja ez, amikor nem történik államcsíny, intézményes támadás, alkotmányellenesség, hanem az alkotmányos és parlamentáris demokrácia jegyében döntenek. Elmondása szerint Băsescu és politikai holdudvara elnöki diktatúrát vezetett be, egyeduralmat, amelyet most ismét demokráciára kell cserélni.

Az elnök már régen "felfüggesztette önmagát", amikor közvetítés és képviselet nélkül hagyta a választópolgárokat - fogalmazott Antonescu. Amikor a megszorításokról beszélt, nem mondta el a teljes igazságot, éspedig azt, hogy egy szűk csoport jól élt és virágzott; amikor a közhivatalnokok bérét csökkentették, egyes intézmények, például az elnöki hivatal költségvetése nőtt - folytatta.

Antonescu kiemelte, hogy pártja mindig a jogállam, a pluralizmus, a szabad piac és a független igazságszolgáltatás eszméit hirdette. Tăriceanu kormánya alatt csatlakozott Románia az EU-hoz. A bányászjárásokkal való összehasonlításokkal kapcsolatban azt mondta: míg ők és a fiatal társaik vagy párttagok, vagy diákok voltak, néhány PDL-s politikus Iliescu kormányában töltött be tisztségeket, tehát nekik van elszámolni valójuk.

Beszéde végén Antonescu kijelentette: amennyiben a népszavazáson nem az elnök menesztése felől döntenek, úgy ő vonul vissza a politikai életből.

18:38: Márton Árpád: az államfő tevékenysége ismert, a felfüggesztési kérelemnek nincsenek új elemei, az Alkotmánybíróság döntése megszületett. Az RMDSZ frakciói úgy döntöttek, hogy a szövetség képviselői és szenátorai a lelkiismeretük szerint szavazzanak.

19:35 Az UNPR megszavazza Băsescu felfüggesztését, cserébe befutó helyeket kapnak az őszi parlamenti választásokon.

19:47 A parlament először az államfő felfüggesztéséről szavaz. A szavazás módja fekete és fehér színű golyókkal való titkos szavazás. A voksolás eredményét azonnal közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, utána pedig a parlament az államfő mandátumának felfüggesztéséről szóló népszavazás időpontjáról határoz.

20:08 "Diktatúráról beszélnek. Láttak már olyan diktátort, aki az ellenzék egy politikusát kérte fel kormányalakításra? Aki a titkosszolgálatok élére ellenzéki politikust nevezett ki?" – kérdezte a honatyáktól Traian Băsescu.

Az elnök elmondta, a felfüggesztéséről szóló vita során nagyon sok hazugságot hallott saját tevékenységéről, és nagyon kevés tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan tovább. Vigyázzanak az országra és az állampolgárokra. Egy országra vigyázni azt jelenti, hogy betartjuk a törvényeket – jelentette ki.

Nagyon nehéz perióduson vagyunk túl. Tudom hogy olyan döntéseket kellett hozni, melyek érzékenyen érintették a lakosságot. Nehéz szívvel hoztuk meg a döntéseket, azonban sikerült elkerülni az összeomlást. Lelkiismeretem tiszta, megtettem a kötelességem. Jó napot kívánok – zárta a beszédét az elnök.

20:10 Az államfő felfüggesztéséről szóló határozatot a szenátus elnöke, Crin Antonescu olvasta fel.

20:11 Victor Ponta miniszterelnök kínosnak nevezte Băsescu beszédét.

20:12 Néhány perce kezdetét vette a titkos szavazás.

20:52 A Realitatea TV nem hivatalos, a PSD-től származó információi szerint 252 honatya szavazott igennel Traian Băsescu felfüggesztésére. Az államfő felfüggesztéséhez 216 szavazat szükséges.

20:54 Az Állandó Büró egyik tagjának nyilatkozata szerint 258-an szavaztak igennel az államfő felfüggesztésre, 116 nem és egy érvénytelen szavazat mellett.

21:07 Hivatalosan is bejelentették a titkos parlamenti szavazás eredményét. 374 képviselő és szenátor vett részt a rendkívüli ülésen, közülük 372-en szavaztak. 2 voks volt érvénytelen, 256-an szavaztak az államfő felfüggesztése mellett, 114-en ellene.

21:08 Crin Antonescu ismertette az államfő menesztésére kiírt népszavazásról rendelkező határozatot. A határozat július 29-ét nevezi meg a népszavazás időpontjaként. A kampány a népszavazás kiírásának időpontjában kezdődik. A határozattervezetről szavaznia kell a parlamentnek.

21:43 Az államelnöki hivatal Traian Băsescu parlament általi felfüggesztése után bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a parlament és az államfő közötti alkotmányjogi természetű konfliktus feloldása érdekében – olvasható a hivatal sajtóközleményében.

21:48 Crin Antonescu ideiglenes elnök Victor Ponta miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt üzente: a feszültség ellenére normális dolog történt, amely bebizonyította, hogy létezik jogállam. Senki sem kérdőjelezte meg, hogy a parlamentnek joga volt ezt a döntést meghozni. Saját és az USL nevében megerősítette elkötelezettségét a jogállam értékeivel és intézményeivel kapcsolatban: minden intézmény működése legális lesz, nyomásgyakorlás nélkül.

Victor Ponta miniszterelnöki minőségében biztosította az ügyvivő elnököt a kormány támogatásáról. A következőkben mindent megtesz, hogy megmagyarázza Románia aggódó európai partnereinek, hogy Románia jogállam – mondta. A kormány garantálja, hogy a népszavazás tisztességesen fog lefolyni, a választók akaratát pedig tiszteletben tartják.

Az ideiglenes elnöki mandátum alatt minimális szinten szeretné gyakorolni mindazokat a hatásköröket, amelyeket az alkotmány megenged, és „nem várom türelmetlenül, hogy odakerüljek, mint ahogy egyesek mondták” – válaszolta újságírói kérdésre Crin Antonescu.

A nyilvános eseményeken való részvételről kérdezett Ponta elmondta, ma este nem megy sehova, a későbbiekben pedig, ha bármin is résztvesz, az legális lesz. Elmondása szerint őt és családját is érték már fenyegetések az utóbbi időben.

Antonescu ismét megerősítette, hogy július 29. után nem lehetnek mind a ketten jelen a politikai életben, ezért ha nem Băsescu, akkor ő távozik.

21:58 Ponta: mától fogom először megtapasztalni, hogy milyen miniszterelnökként egy elnökkel együtt dolgozni.

22:07 Emil Boc volt miniszterelnök optimistán nyilatkozott a népszavazásról a Radio France Internationale-nak. Boc szerint a felfüggesztett elnök a PDL vezetősésének támogatásával ismét nyerni fog, akárcsak 2007-ben.
Boc azt is elmondta, hogy a népszavazás jó alkalom lesz arra, hogy kielemezzék az elmúlt három válságos évet, a lakosság pedig meg fogja érteni, hogy “a vezetők az ország érdekeit helyezték a saját érdekeik elé.”

22:20 A Wikipédia szerkesztői a felfüggesztés kihirdetése után néhány perccel már átírták a Románia elnöke szócikkben az elnök személyére vonatkozó információkat. Egyelőre a román és az angol szócikket frissítették azzal, hogy Crin Antonescu az ideiglenes elnök, és néhány szóban a mai szavazásról is beszámoltak.

23:18 Traian Băsescu: "2007-ben 322 szavazattal függesztettek fel, most 256-an támogatták felfüggesztésemet, egy harmadik mandátum esetén már nem jönne ki a felfüggesztéshez szükséges szavazatszám.

Az alkotmány 146. cikkelye e. szakasza alapján kérést nyújtottam be az Alkotmánybírósághoz a parlament és az államfő közötti alkotmányjogi természetű konfliktus feloldása érdekében. A konfliktus az alaptörvény 95. cikkelyéből fakad, mely szerint az alkotmány előírásait megsértő súlyos cselekmények elkövetése esetén Románia elnökét tisztségének gyakorlásából felfüggesztheti a képviselőház és a szenátus, együttes ülésen, a képviselők és szenátorok többségének a szavazatával, az Alkotmánybíróság megkérdezése után.

Nem ragaszkodom az elnöki székhez, de 2007-hez hasonlóan, amikor megtámadtam a felfüggesztést, úgy most is élnem kell minden alkotmányos lehetőséggel, amely rendelkezésemre áll. A felfüggesztők nagy érve az, hogy nem vagyok elég népszerű. A nagy hibát akkor követték el, amikor elfogadták, ha egy államfőnek nincs többsége a parlamentben, fel kell függeszteni.

Egy megválasztott elnök nem lehet néma, kötelessége, hogy a nehéz helyzetekben is kiálljon. 2010-ben olyan helyzetben voltunk, hogy nem tudtuk finanszírozni az államadósságot. Meggyőződésem, hogy sikerült az országot kivezetnünk egy nagyon nehéz gazdasági helyzetből, és ezért minden állampolgárnak köszönetet mondok.
Remélem, hogy a kormány által szervezett referendum tisztességes lesz. Azt szeretném hinni, hogy a nép nem kívánja vissza azt a Ion Iliescu neve által fémjelzett időszakot, amikor kiépítették a politikum és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatokat. Azt tudom ígérni, hogy továbbra is kemény dió leszek azok számára, akik úgy gondolják, hogy Romániában létezhet olyan igazságszolgáltatás, amely a tolvajokat védi.

Victor Ponta egy derűs hazudozó, aki nem lehet politikus, mert meggyőződése, hogy a politikában derűsen lehet hazudozni. Gondolják meg tízszer is, amikor a kormányfőt hallják beszélni. Időközben a cattaniai magiszteri tanulmányairól is felvilágosítást adhat.

Egy dolgot nem róhatok fel magamnak: hogy megsértettem az alkotmányt. Victor Pontának nem kellene július 29-ig várnia, róla egész Európában tudják, hogy plagizált, ráadásul az önéletrajzát is átírta. Ha visszatérek a cotroceni-i palotába, nem javaslom miniszterelnöknek, ha megnyeri a választásokat” – mondta péntek esti sajtótájékoztatóján a felfüggesztett államfő.

Traian Băsescu újságírói kérdésre elmondta, amennyiben a népszavazáson is a felfüggesztése mellett szavaz a többség, nem áll szándékában újabb mandátumért indulni és visszavonul a közélettől.


FELFÜGGESZTETTÉK BĂSESCUT

» Csorbítanák az Alkotmánybíróság jogköreit

» Rábólintott a képviselőház az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozására

» Nem vizsgálhatja az Alkotmánybíróság a parlamenti határozatok alkotmányosságát

» Crin Antonescut szemelte ki az USL Vasile Blaga helyére

» Estére leváltaná az USL a két házelnököt

» Crin Antonescu a szenátus új elnöke

» Négy lépésben függesztheti fel az USL Traian Băsescut

» Băsescu : hagyja abba a parlamenti többség az állami intézmények elleni támadást!

» Kelemen Hunor elutasította Băsescu vádjait

» Nem valószínű, hogy ma felolvassák a plénumban a Băsescu felfüggesztésére vonatkozó dokumentumot

» Kelemen: az RMDSZ számol azzal, hogy jelen lesz és szavaz Băsescu felfüggesztéséről

» Sürgősségi rendeletben csorbította a kormány az Alkotmánybíróság jogkörét

» Már júliusban megszabadulna Băsescutól az USL, értesülések szerint

» Csütörtökön és pénteken lesz a parlament napirendjén Băsescu felfüggesztésének ügye

» Mivel idokolta az USL Băsescu felfüggesztésének jogosultságát?

» Traian Băsescu részt vesz a felfüggesztéséről szóló határozati javaslat parlamenti felolvasásán

» Máté András: sok indoka van az RMDSZ-nek, hogy szavazzon az államfő felfüggesztéséről szóló ülésen

» ET-beli felfüggesztéssel fenyegetik uniós politikusok Romániát

» Traian Băsescu: nem kérdőjelezem meg a parlamentnek az államfő felfüggesztéséhez való jogát

» Markó Béla szerint a választások után új alkotmány kell

» Az Alkotmánybíróságnak péntek délig véleményeznie kell Băsescu felfüggesztését

» Az USL-sek leszavazták: nem alakul bizottság a Băsescu elleni vádak megalapozottságának kivizsgálásá

» Cristian Preda: Crin Antonescu ideiglenes államfőként kegyelmet adhat Năstasénak

» Ma dönt a kormány a népszavazási törvény módosítására vonatkozó sürgősségi rendeletről

» Fidesz-MSZP-levelezés "a román helyzetről"

» A nagy játszma: Băsescu felfüggesztése lépésről lépésre

» TRANSINDEX TV: Az utca hangja: hogy is van ez Băsescuval?

» A nap, amikor Románia nemzetközi címlapsztori lett

» Az Alkotmánybíróságnak péntek délig véleményeznie kell Băsescu felfüggesztését

» Cristian Preda: Crin Antonescu ideiglenes államfőként kegyelmet adhat Năstasénak

» Az USL-sek leszavazták: nem alakul bizottság a Băsescu elleni vádak megalapozottságának kivizsgálásá

» Holnap 9 órától tárgyal az Alkotmánybíróság Băsescu felfüggesztéséről

» Antonescu arról nyilatkozott, hogy megkegyelmez-e Năstasénak, ha államelnök lesz

» Brüsszel egyelőre nem kívánja kommentálni a romániai helyzetet

» Franciaország a jogállamiság tiszteletben tartására kérte a Ponta-kormányt

» Pénteken 17 órakor szavaz Băsescu felfüggesztéséről a parlament

» Hiba csúszhatott az USL számításába

» Traian Băsescu mellett és ellen is tüntettek Bukarestben

» Sürgősségi rendelettel módosította a Ponta-kabinet a népszavazási törvényt

» Az Alkotmánybíróság állásfoglalása után dönt az RMDSZ az államfő felfüggesztéséről

» Antal Árpád: rossz döntés lenne Băsescu leváltásának támogatása

» Ponta: Románia stabil ország marad

» Barroso telefonon jelezte aggodalmait Pontának

» Az Alkotmánybíróság kétértelmű döntést hozott az államfő felfüggesztése ügyében

» Mi lesz, ha felfüggesztik Băsescut?

» Frunda: nem fogják felfüggeszteni Románia szavazati jogát az ET-ben

» Pontról pontra elemezte az USL indoklását az Alkotmánybíróság

» Megkezdődött a felfüggesztést tárgyaló rendkívüli ülésszak

» Ponta: Tőkés László kivételével senki nem próbált beavatkozni az igazságszolgáltatásba

» Nemzetközi sajtó: európai vészharangzúgás kísérte Băsescu felfüggesztését

» Victor Paul Dobre: a népszavazási kampány elkezdődött

» Közel 100 millió lejbe kerül az államfő felfüggesztéséről szóló népszavazás

» Felmérés: Băsescut leváltják a népszavazáson

» Alkotmányos, de még dolgoznia kell a kormánynak a népszavazási törvényen

» Ponta az Alkotmánybíróság javaslatának megfelelően módosíttatná a referendumtörvényt

» Az alkotmánnyal kampányol Băsescu

» Ponta: az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően szervezik meg a referendumot

» Ponta biztosította az EP-elnököt: lesz érvényességi küszöb a népszavazáson

» Traian Băsescu szerint nincs szükség a referendum monitorizálására

» Kedden és szerdán rendkívüli ülésszakon módosítják a referendumtörvényt

» A népszavazáson való részvételre buzdít Băsescu

» Basescu: 8 évig építettem Románia presztízsét, az USL négy nap alatt lerombolta

» Ponta: kérni fogjuk Băsescu lemondását, ha a referendum érvénytelen lesz, de a leváltására szavaznak

» Három órával lesz hosszabb a népszavazás programja

» Ponta: meghosszabbítjuk a népszavazás programját

» Leszerelik Băsescu biztonságos telefonvonalait

» CCSB: a választók 61%-a elmegy szavazni, ebből 68% menesztené Băsescut

» Markó: az erdélyi magyar választóknak részt kell venniük a népszavazáson

» Băsescu a népszavazáson való részvételre buzdítja a választópolgárokat

» Băsescu: jövő szerdán ismét a Cotroceni-palotában leszek

» Az Avantgarde felmérése szerint érvényes lesz a népszavazás

» Tusványos: az erdélyi magyarságnak nem saját ügye az államfő leváltása

» Barrosóhoz fordul a PDL bojkottja miatt Ponta

» Felmérés: a válaszadók 52%-a készül részt venni a referendumon

» Az EMNP a népszavazástól való távolmaradásra buzdít

» Kelemen: a parlamenti választásokig ellenzékben maradunk

» Băsescu: menjen vagy maradjon?

» A referendum előtti hangulatról ír a nemzetközi sajtó

» 46%-os a részvétel, érvénytelen a referendum - népszavazás PERCRŐL-PERCRE

» Péter László: közeledhet egymáshoz az RMDSZ és az USL

» Tőkés: az erdélyi magyarság saját józan lelkiismeretére hallgatott

» MSZP: Orbán Viktor ártott az erdélyi magyarságnak

» EMNP: az erdélyi magyarok elutasították az RMDSZ kétszínűségét

» SZÉKELY ISTVÁN: Néhány észrevétel a referendum kapcsán

» Ponta: a parlament jelzi az Alkormánybíróságnak, hogy nincs is 18 millió szavazó

» Péter László arról, hogy mi okozta az urnáktól való távolmaradást

» Péter László nem tartja kizártnak, hogy ismét utcai tüntetésekre kerül sor

» Péter: Antonescu valószínűleg nem mond le

» Németh Zsolt: nem érdemes az erdélyi magyarok ellen kormányozni

» Illyés Gergő: árnyalni kell a népszavazási eredmény arányait

» Băsescu: köszönet a magyar szavazóknak, megértettem jelzésüket

» Kiss Tamás: Victor Pontát utasították el a magyarok

» Kelemen: nem bojkottálta a magyarság a népszavazást

» Băsescu megnyerte a csatát, de nem valószínű, hogy győzni fog

» Fegyverletételre szólított fel Traian Băsescu

» Hivatalos: a referendumon 46,24 %-os volt a részvétel

» Antonescu: a választópolgárok leváltották Traian Băsescut

» Az IMF találkozna az államfővel, csak nem tudja, melyikkel

» Esélytelen a referendum érvényesítése?

» Adevărul: olaj a tűzre a magyarok hibáztatása

» Csütörtökre várható az Alkotmánybíróság döntése a népszavazás ügyében

» Politikusokhoz intézett felhívást az Adevărul: „Álljatok le!”

» Szeptember 12-én dönt az Alkotmánybíróság a népszavazásról

» Antonescu: nem jár politikai bizonytalansággal az Alkotmánybíróság halasztása

» Borbély: az Alkotmánybíróság döntése fenntartja a bizonytalanságot

» Szeptember 12-e helyett augusztus 31-én dönt az Alkotmánybíróság a referendumról

» Băsescu birkatürelemmel vár az Alkotmánybíróság döntésére

» Ponta: törölni kell a választói névjegyzékből a külföldön élő román állampolgárokat

» Antonescu: súlyos zavargásokat előzött meg a referendum

» Közérdek elleni hivatali visszaéléssel vádolják a lakosság-nyilvántartási hivatal vezetőjét

» Soron kívül ülhet össze az Alkotmánybíróság az ellentmondásos átiratok ügyében

» Victor Paul Dobre mentelmi jogának felfüggesztését kérik

» Barroso: a kormány késedelem nélkül küldje el a választói névjegyzéket az Alkotmánybíróságnak

» Belügyminisztérium: hamis az Alkotmánybíróság pontosító átirata

» Ponta: az EB elnökét nem tájékoztatták megfelelően

» Az amerikai külügyminisztérium megbízottat küld Bukarestbe

» Alkotmánybíróság: a kvórum részét képezik a külföldön élő román állampolgárok

» Öt alkotmánybíró a referendum érvénytelenítését kérte

» A héten elemzi a Központi Népszámlálási Bizottság a rendelkezésre bocsátott adatokat

» Alkotmánybíróság: a kvórum részét képezik a külföldön élő román állampolgárok

» Băsescu cáfolja, hogy paktumot kötött volna Orbánnal Székelyföld autonómiájáról

» Antonescu magyarázatot követel az ügyészségi vizsgálatok miatt

» Ponta: a referendum érvényességére vonatkozó kérdésre csak az Alkotmánybíróság felelhet

» Ma dönt az Alkotmánybíróság a referendum sorsáról

» Mi történt a referendum óta eltelt időszakban?

» Érvénytelen a referendum, Băsescu visszatérhet a Cotroceni-palotába

» Haşotti: Băsescu és az USL között semmiféle párbeszéd vagy együttműködés nem jöhet létre

» Kelemen: Băsescunak és Pontának meg kell találni a modus vivendit

» Feszültségekkel terhes időszak várható a parlamenti választásokig

» Antonescu nem lép ki a politikából

» Székely: előrehozott választási kampány volt a névjegyzék-hercehurca

» EB: tiszteletben kell tartani az Alkotmánybíróság döntését

» Băsescu Rises. Mit gondol a nép?

» Crin Antonescu csomagolhat a hétvégén

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS