2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Traian Băsescu tíz emlékezetes momentuma

szerk. 2012. július 11. 09:51, utolsó frissítés: 2012. július 12. 09:30

Zátonyra látszik futni a másodjára is felfüggesztett államfő eddig minden politikai vihart túlélt hajója. A süllyedés előtt összegyűjtöttünk egy csokorra való maradandó pillanatot a fedélzeti hídról.


Traian Băsescu a rendszerváltás utáni román politikai élet egyik legszínesebb, legellentmondásosabb egyéniségeként számos megnyilvánulásával rászolgált a saját maga alkotta „játékos elnök” kifejezésre. Botrányos kijelentéseinek, bohózatba illő performanszainak, váratlan húzásainak se szeri, se száma, a szinte mindent túlélő karakterének stílusjegyeire életünk végéig emlékezni fogunk.

Az államfő a felfüggesztéséről szóló parlamenti szavazás után bejelentette: ha nem kap bizalmat a három hét múlva esedékes referendumon, ő bizony újra tengerre száll, mert van neki becsületes szakmája, és különben is, utána az özönvíz.

A közvélemény-kutatások és a szakértők véleménye szerint vajmi kevés esélye van annak, hogy a népszerűségi listák alján tanyázó Traian Băsescu 2007-hez hasonlóan megússzon még egy referendumot, így a hajóskapitány kezdheti szervezni a búcsúbulit. Az a dal lesz a végső, hacsak az Alkotmánybíróság legutóbbi döntése nem fogja az USL blitzkriegjének a Sztálingrádját jelenteni. A testület kedden úgy határozott, az államfő menesztéséről szóló népszavazás abban az esetben érvényes, ha azon a választói névjegyzékben szereplő állampolgár többsége megjelenik. E szerint legkevesebb 9 millió választópolgárnak kellene voksolnia a július 29-én tartandó referendumon ahhoz, hogy annak eredménye érvényes legyen.

E kis porszem miatt hadd fájjon az USL feje, mozgósítsanak minél nagyobb számban a nyaralási szezon kellős közepén, mi azonban beleástuk magunkat az államfő múltjába, és tíz olyan emlékezetes momentumot bányásztunk elő, amelyek miatt Traian Băsescu nevét mindörökre megőrzi a népi folklór. Ha távozik Băse, azért, ha nem, akkor azért, hogy a legközelebbi lista összeállításakor könnyebb dolgunk legyen.


10. Băsescu és a „büdös cigányasszony”

Öt éve, 2007 májusában, a menesztéséről szóló referendum napján az államfőt és a feleségét egy bevásárló központból kijövet megállította az Antena3 hírtévé egyik riporternője, aki megkérdezte Băsescut, hogy milyen eredményre számít. Az elnök válaszában letegezte az újságírónőt, majd keresetlenül megkérdezte tőle: „Măi, păsărica, n-ai și tu treabă azi?” („Nincs jobb dolgod, kispicsám?”) Ez után Băsescu kitépte a nő kezéből a mobiltelefont, autóba ült és elhajtott a helyszínről. Az autóban megjegyezte feleségének: "milyen erőszakos volt ez a büdös cigányasszony". Az esetre úgy derült fény, hogy a készülék felvétel üzemmódban maradt, rögzítette az államfő szavait. Az államfő visszajuttatta a telefont az újságírónőnek, amelyen figyelmetlenségből rajta maradt a hangfelvétel. Băsescu később bocsánatot kért, ám így sem úszta meg, hogy a Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalja az ominózus kijelentés miatt.
9. Băsescu bejelentette, hogy lemond, majd mégse

2007 áprilisában szinte a teljes román politikai elit felsorakozott az államfő leváltása mellett. Băsescu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy abban az esetben, ha a parlament felfüggeszti, lemond az államfői tisztségről. A parlament megszavazta a felfüggesztést, Băsescu újabb sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte: mégse mond le. Döntését azzal indokolta, hogy remélte, a parlament értékeli gesztusát, és ez előrehozott választásokat eredményez. „Sajnos, amit tegnap láttam a parlamentben, meggyőzött arról, hogy a széles elnökellenes parlamenti többség nem támogatta az előrehozott választások ötletét” - mondta.
8. Megütötte Băsescu a gyereket?

Három éve napokig más se ment a hírtelevíziókban, mint az, hogy egy előkerült felvétel tanúsága szerint a 2004-es elnökválasztási kampányban az államfő megütni látszik egy gyereket. Băsescu a felvétel láttán zavarba jött, az elején nem is cáfolta a történteket. Az ország két részre szakadt, különféle szakértők véget nem érően elemezték a videó eredetiségét, az államfő alkatát és vérmérsékletét, hogy aztán pár napra rá egy szakértői vizsgálat megállapítsa, az államfő hamisított videón vágta szájon a gyereket.
7. Dragă Stolo!

A nap, amelyen Románia papírzsebkendő fogyasztása az előző év hasonló időszakához képest az ötszörösére emelkedett, hisz Traian Băsescu könnyek közt fuldokolva köszönte meg a szintén megviselt Theodor Stolojannak, hogy elvállalta, majd mégse a 2004-es államfői jelöltséget.
6. A 2004-es elnökválasztási tévévita

A választások nagy esélyese a nemrég két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt, azonban egy tévévitán Traian Băsescu kijelentette: milyen dolog az, hogy 15 évvel a rendszerváltás után még mindig a kommunisták közül kell választani. Ezzel a mondattal annyira meglepte ellenfelét, hogy az köpni-nyelni nem tudott meglepetésében, nem is nagyon tudott érdemben reagálni, Băsescu pedig esélytelen jelöltként behúzta a választásokat. A videóra sajnos nem találtunk rá, de álljon itt egy kis ízelítő a 2004-es elnökválasztási kampány második fordulójából.
5. Băsescu és a filozófusok

Az államfő 2011 novemberében a német sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a román oktatási reformot a munkaerő-piaci igényekhez kell igazítani, mert túl sok a munkanélküli filozófus és túl kevés a mérnök. Az államfő ugyanakkor elismerte, hogy nem szeretett sem tanulni, sem olvasni, de ennek ellenére sokra vitte. Kijelentéseit élesen bírálta az értelmiség.4. A PSD 2008-as csőbe húzása

A 2008-as parlamenti választások után mesterien vezényelte le a PDL és PSD nagykoalíciójának megkötését. A PSD úgy lépett kormánykoalícióra a PDL-vel, hogy a PSD erős emberei, Adrian Năstase és Viorel Hrebenciuc tisztában voltak vele, öngyilkos lépés, de a négy éve éhező helyi erős emberek belekényszerítették a központi vezetést ebbe a stratégiailag életveszélyes manőverbe. A különös házasság nem sokkal később felbomlott, és a PSD továbbra is az ellenzéki padsorokat koptatta.

3. A sátáni kacaj

A Traian Băsescura annyira jellemző, hamiskás mosolynak két jeles esetét említjük. Az első, amikor vert helyzetből legyőzte Mircea Geoanát 2008-ban, utána pedig kijelentette: „Un fleac, i-am ciuruit”
A másik, amikor azt mondta a plagizálással vádolt Victor Pontának, hogy "cine este doctor in drept, este tare, dottore, dottore." Látszik, hogy Băsescu mennyire elemében érzi magát a politikai csatározásokban, élvezi ezeket a mérkőzéseket, ezzel a karakterrel magasan kiemelkedik a román politikai élet mezőnyéből.
2. Băsescu, aki nem adott a látszatra

Országlása alatt Traian Băsescu ment el a legmesszebb a tekintetben, hogy államfőként nem az ország egységét jelenítette meg, hanem pártját, a PDL-t igyekezett lépéselőnybe hozni. E tekintetben még Ion Iliescut is túlszárnyalta, aki államelnökként szintén nem ment a szomszédba jó tanácsért, ha a PSD érdekeiről volt szó. E mellett Băsescu az az elnök, aki hatalma megszilárdítása érdekében a legnagyobb mértékben támaszkodott a titkosszolgálatokra, a Korrupcióellenes Ügyészségre, a Feddhetetlenségi Ügynökségre és a bíróságokra. Elnöklete alatt egyre szélesebb méreteket öltött a mindenre kiterjedő korrupció, amit a Transparency International jelentése évente igazol. 2011-ben Románia az előző évhez képest 6 helyet rontva a listán a 75. pozícióban található, Kína társaságában.

1. Băsescu elítélte a kommunizmust

Bűnös és törvénytelen rendszerként ítélte el Traian Băsescu a romániai kommunizmust 2006 decemberében, bocsánatot kérve mindazoktól, akiknek életét tönkretették a rezsim túlkapásai. Felszólalását az államelnök arra a több mint hatszáz oldalas tanulmányra építette, amelyet a Vladimir Tismăneanu történész által vezetett, kutatókból álló bizottság készített az államfő megbízásából. A jelentés "bűnös és törvénytelen" rendszernek minősítette a kommunizmust, és felelősnek nevezte emberiesség elleni bűntettekben.

A rendszer bűnös jellegű volt, mert emberiesség elleni bűnöket idézett elő, másfelől erőszakos természetű volt, emberek százezreit ölte meg börtönökben és munkatáborokban. Emberek millióit tette tönkre az elnyomás különféle formáival, az embertelen bánásmóddal. A szocialista humanizmus jelszava mögött az emberek mélységes megvetése rejlett, a rendszer az egész lakosságot "kísérleti nyúlként" kezelte - áll a jelentésben, amely számos jelenleg is aktív, kiemelkedő politikust is elmarasztal, amiért "részei voltak a kommunista rezsimnek", köztük Ion Iliescu volt elnököt is. Az elnöki kiállást széles körű nemzetközi elégedettség fogadta.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS