2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Annyi a schengeni csatlakozásnak az EB jelentésével?

2012. július 18. 17:59, utolsó frissítés: 2012. július 19. 09:55

Megingott a Romániával szembeni bizalom – mondta Barroso az #i#Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus#/i# jelentésének a bemutatóján.


Románia visszalépett a szakadék széléről, de még mindig nincsen biztos távolságban attól – jellemezte a jelenlegi helyzetet José Manuel Barroso az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretén belül elért előrehaladásról szóló jelentés bemutatóján.

A CVM célja a csatlakozott országok – jelen esetben Románia és Bulgária – számára segítséget nyújtani a további reformok végrehajtásában. A félévente elkészülő jelentések fő témája az igazságügyi reform és a korrupció-ellenes harc – Bulgária esetében ez kiegészül a szervezett bűnözés elleni harc témájával.


A Schengeni csatlakozás szempontjából fontos

A szerdán bemutatott jelentés azért kiemelt fontosságú, mert a Románia és Bulgária 5 évvel ezelőtt történt EU-csatlakozásának a történéseit foglalja össze. A jelentés ezen kívül a schengeni csatlakozás szempontjából is fontos. Bár hivatalosan a CVM és a schengeni csatlakozás között nincsen kapcsolat, Hollandia és Franciaország is egyértelművé tette, hogy nem szavazza meg a két ország csatlakozását, ha a CVM-jelentés elmarasztaló.>> A jelentések itt elérhetőek >>

A jelentés bemutatóján az EB-elnök rövid beszédet mondott. Bár értékelte a Ponta-kormány kötelezettségvállalásait, továbbra is igen kemény hangnemet ütött meg. Azzal kezdte beszédét, hogy, az utóbbi három hét történései miatt mind az EB, mind az egész Unió aggódott Románia miatt, az országgal szembeni bizalom megingott.


Barroso: a reformok nem visszafordíthatatlanok

Barroso elmondta, az elmúlt öt évben számos előrelépés történt az igazságügyi reform és a korrupció elleni fellépés területén, ugyanakkor a közelmúlt eseményei ezek aláásásával fenyegetnek, már csak azért is, mert a reformok "még nem visszafordíthatatlanok és garantáltan fenntarthatók".

José Manuel Barroso EB-elnök. Fotó: ReutersJosé Manuel Barroso EB-elnök. Fotó: Reuters


Kiemelte az alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, valamint az ellenzékhez tartozó elnök elmozdítását célzó intézkedéseket, úgy ítélve meg, hogy egyes lépések már kulcsfontosságú demokratikus ellensúlyok felszámolásával járhatnak.

Bejelentette, az év végére várható jelentésben megvizsgálják, Románia mennyire tett eleget az EB 11 pontból álló listájának, külön hangsúlyozva, hogy a politikusok számára tilos támadni az olyan bírákat, melyek esetleg nekik nem tetsző döntéseket hoznak, illetve az Alkotmánybíróság összetételét nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.


Bulgária ezúttal a „jó fiú”

A jelentés azért is fájhat Bukarestnek, mert ezúttal Bulgáriának jóval kevesebb feladatot kell teljesíteni. Barroso néhány perces beszéde során legfőképpen Romániával foglalkozott, Bulgáriáról csak egészen keveset beszélt, elismerve az előrelépéseket, általános, technikai jellegű javaslatokat téve.

Kiderült az is, hogy a két ország ellenőrzését ezentúl szétválasztják: a következő, Bulgáriáról szóló jelentés csak 2013 végén készül el, míg az év végére várható egy újabb, Románáról szóló jelentés, melyben főként azt vizsgálják majd, hogy sikerült-e visszaállítani a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerét.


Ponta: kiegyensúlyozott a jelentés

Victor Ponta kiegyensúlyozottnak nevezte a jelentést, hangsúlyozva, hogy abból Bukarestnek le kell vonnia a szükséges következtetéseket. Biztosította a közvéleményt, hogy az általa személyesen vállalt kötelezettségeket Románia tiszteletben fogja tartani, és a törvényes keretet összhangba hozzák az alkotmánybíróság legutóbbi döntéseivel.

Traian Băsescu ezzel szemben azt emelte ki, hogy a jelentés összességében „jó”, és nem képezett volna akadályt a schengeni csatlakozás számára, ha Pontának és Antonescunak köszönhetően nem merültek volna fel a jogállam működésével kapcsolatos kételyek.

Keddi televíziós interjúja során a felfüggesztett államfő azzal vádolta a miniszterelnököt és az ideiglenes elnököt, hogy ´90-es évekre emlékeztető hozzáállásukkal tíz évvel vetették vissza a jogállam működését.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS