2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PRM a diktátor pénze után nyomoz

S.M. 2003. augusztus 25. 18:21, utolsó frissítés: 18:12

Augusztus 23. apropóján a Nagyrománia Párt Maros megyei szenátora bejelentette: #b#beperelik a román államot#/b#, mert a Ceausescu-házaspárt hamis vád alapján ítélték el és végezték ki 1989 decemberében.

A nemlétező millió

A Nagyrománia Pártnak (PRM) szándékában áll beperelni a román államot a volt diktátor, Nicolae Ceausescu kivégzésének okán. A párt a Ceausescu-házaspár elleni vádiratra támaszkodik -- jelentette be a hétvégén Marosvásárhelyen Dumitru Pop, a párt Maros megyei szenátora.

"Három vádpont alapján ítélték el Nicolae és Elena Ceausescut, amelyekből az egyik arra vonatkozott, hogy a házaspár egymillió dollárral próbált meg elmenekülni az országból. Szeretnénk tudni, hogy mi lett az összegnek a sorsa" -- nyilatkozta Pop. A Nagyrománia már interpellált a parlamentben az eltűnt dollármillió ügyében. A pénzügyminisztertől, Mihai Tanasescu-tól kapott válasz "megdöbbentette" a párt vezetőségét."Azt írták benne, hogy tulajdonképp nem létezik" -- magyarázta Dumitru Pop. "Ha a pénzügyminisztérium igazat mond, ebben az esetben a Ceausescuék elleni vádirat legalább egyik pontja hamis volt" -- teszi hozzá a szenátor, aki úgy véli, a bizonyítékok hiánya a diktátor házaspár perében elegendő indokot szolgáltat ahhoz, hogy bepereljék a román államot az ország egykori vezetőjének kivégzése miatt.

Amúgy a diktátor-kultusz már 1990-ben kezdetét vette. Azóta is minden évben az egykori diktátor születés és halála napján százak keresik fel a Ceausescu-házaspár sírját, nosztalgiázva a régi aranykorszakon, amikor még mindenkinek jutott munka és nem voltak ennyire szegények, mint most.


Augusztus 23. anno: felvonulás, flekkensütés

A Ceausescu-ügy aktualitást az adja, hogy szombaton volt augusztus 23.-a, amely 14 évvel ezelőtt még a román kommunista pártállam legfőbb ünnepének számított. Felvonulások a stadionokban, dicsőítő tévéműsorok, szabadnap, miccs-sütés és sörivás a szabadban -- körülbelül ezek jelentették a romániaiak legfőbb elfoglaltságát majd ötven éven keresztül augusztus 23.-án, a kommunista rezsim egyik legnagyobb ünnepén.


1989 után jelentősen megváltozott az akkori események megítélése, noha 1944 történelmi fontosságát senki sem vitatja. Ugyanis ezen a napon mondta fel Románia a Németországgal kötött szövetséget, és csatlakozott a szövetségesekhez.

A Ceausescu-rezsim a hadsereg ünnepét azonban a kommunista párt és vezetőjének (személyi) kultuszának fokozására használta fel. Még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a vállalatok RKP-szervezetein keresztül már az illusztris nap előtt két héttel megkezdődtek a próbák az augusztus 23.-ai felvonulásra. Az összes kis helyi őrület dacára, amely az eseményt jellemezte, az emberek örvendtek, mert két szabadnapot is kaptak egyszerre. A résztvevők nagy része -- ahogy letudta a díszmenetet -- rohant ki a szabadba, ahol a flekkensütés közben gyakran a pártvezérről szóltak a viccek.


Államcsíny és történelemhamisítás

Az 1944-es augusztusi eseményeket az idők folyamán a legkülönbözőbb jelzőkkel illeték, megkezdve azon egyszerű megállapítással, hogy "szembeszállás a hitlerista Németországgal" egészen a hangzatos "antifasiszta és antiimperalista felszabadítási forradalomig". Józanul áttekintve a történteket, augusztus 23. nem volt több egy államcsínynél, mellyel Antonescu tábornokot eltávolították. Románia kilépett a Németországgal kötött szövetségből, és a harcot a szovjetek és az amerikaiak oldalán folytatta, még ha a fegyverszünet hivatalos megkötésére csak '44 szeptember 12-én került is sor.


Az augusztus 23.-ai politikai események számos történészi kérdést vetettek fel: Antonescu is lezárhatta volna a háborút, és ezzel meg tudta-e volna menteni az országot a háborús veszteségektől? A későbbiekben túlzottan felnagyították a kommunista párt augusztus 23.-ai szerepét, holott az egész csak a véletlen műve volt.


Forrás: Ziua, Curentul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS