2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Véget ért az ülés

2012. augusztus 27. 15:27, utolsó frissítés: 17:49

Az Alkotmánybíróság bírája felolvasta a testület határozatát. Kimondta a referendum érvénytelenségét, Crin Antonescu ideiglenes államelnöki mandátumának megszüntetését és Traian Băsescu visszahelyezését az államelnöki tisztségbe.


UPDATE 7: Az Alkotmánybíróság bírája felolvasta a testület határozatát. Kimondta a referendum érvénytelenségét, Crin Antonescu ideiglenes államelnöki mandátumának megszüntetését és Traian Băsescu visszahelyezését az államelnöki tisztségbe. Az alkotmánybíróság döntése publikálandó a Hivatalos Közlönyben és a sajtóban. Az ülés véget ért.

UPDATE 6: Szavaztak az ülés két nappal történő elhalasztásáról. 20 támogató, 196 ellenző szavazat és 21 tartózkodás mellett elutasították a Ioan Ghişe szenátor javaslatát. 195 szavazattal megszavazták a két ház álladó bürójának napirendi javaslatát, amelynek egyetlen pontja az alkotmánybírósági határozat felolvasása.

UPDATE 5: A plénumban Ioan Ghişe PNL-s szenátor olvassa fel határozat-tervezetét, mely szerint az Alkotmánybíróság meghaladta hatáskörét, amikor a referendum érvénytelenségéről döntött. Ghişe két nappal halasztatná el a mai ülést.

UPDATE 4: Úgy tűnik, a PSD biztosítja a szavazóképes többséget. Értesülések szerint Ponta SMS-ben mozgósította a szociál-demokrata képviselőket és szenátorokat.


UPDATE 3: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nincs értelme az időhúzásnak: "legfennebb néhány napot nyerhet ezzel az USL - mondta el megkeresésünkre a szövetség elnöke. Szerinte az ülés bojkottálása politikai értelemben vett öngyilkosság, hiszen ez nem az a pillanat, amikor "izmozni kell". Hozzátette, egyelőre a szövetségi törvényhozók a parlament üléstermében várják a hatalmon levő pártok döntését.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Transindexnek elmondta, a szünet a szabályzat szerint bármely frakciónak jár, ennek értelmében kérték a PNL-sek a szünetet, hamarosan döntést hoznak, és annak függvényében dől el, hogy lesz-e szavazóképes többség. "A kvórum szükséges ahhoz, hogy az ülést megtarthassuk. Az USL-s frakcióvezetők bejelentették, hogy egyelőre egymás között is tárgyalnak" - számolt be. Máté a bojkottot kommentálva elmondta, minél hamarább véget kellene vetni a politikai válságnak. "Jogászként azt mondom, hogy az alkotmánybírósági döntésen nincs, amit kommentálni, politikusokként tudomásul kell vegyük, mert kötelező mindannyiunkra nézve. Ilyen szempontból jelen kellene lenni a parlamentben" - jelentette ki megkeresésünkre a szövetségi frakcióvezető.

UPDATE 2: Újabb fél órás halasztást kért a liberális párt. A teremben 190-en vannak jelen.

UPDATE: Nem biztos, hogy összejön ma a szavazóképes többség: noha 15 óráról 16 órára halasztották, még most sem kezdődött el az ülés. Az ülésteremben még kétszáz képviselő és szenátor sem jelent meg. A PNL most már hivatalosan is bejelentette, hogy testületileg bojkottál. A teremben a PSD-s politikusok sem jelentek meg.

Ahhoz, hogy döntőképes legyen, az ülésen legkevesebb 217 résztvevőnek kellene megjelennie. Amennyiben nem lesz meg a szavazóképes többség, az ülést elhalasztják, és legközelebb jövő héten, az őszi parlamenti ülésszak során ülhet össze ismét a törvényhozó testület. Addig is Crin Antonescu nem köteles elhagyni a Cotroceni-palotát, illetve Traian Băsescu nem térhet vissza tisztségébe.

Noha 15 órakor meg kellett volna kezdődnie a képviselőház és a szenátus rendkívüli ülésének, a törvényhozók még csak most kezdtek szállingózni az ülésterembe.

A két ház együttes ülésén felolvassák az Alkotmánybíróság referendum kapcsán kibocsátott határozatát, amelyet a parlamentnek tudomásul kell vennie ahhoz, hogy Traian Băsescu visszatérhessen államfői tisztségébe. Az ülésen Alkotmánybíróság bírái is részt vesznek.


A PNL úgy tűnik, testületileg bojkottál,

noha a párt hivatalosan ezt nem ismeri el. A PNL-s képviselők és szenátorok zöme bejelentette, távolmaradásával bojkottálja a 15 órakor megkezdődő ülést, amely kvórum hiányában nem lehet döntőképes. Ahhoz, hogy döntőképes legyen az ülés, 217 parlamenti képviselőnek és szenátornak kell megjelennie. A PSD nem ért egyet a bojkottal.

Ion Iliescu volt államfő és Ioan Ghişe szenátor felszólította a parlamentet, hogy "javítsa ki" a téves alkotmánybírósági határozatot, sőt, mi több, Ghişe egy határozattervezetet is előkészített, amely kimondaná, hogy Traian Băsescut a referendumon leváltották, ezért


előrehozott államelnök-választást kell kiírni.

Mihai Voicu, a PNL szóvivője ma kijelentette, több liberális törvényhozó is azt választotta, hogy távol marad. Ők döntésüket egyéni indíttatásból, nem pedig pártvezetői felszólításra hozták meg. "A távol maradókat nem kényszeríthetjük arra, hogy részt vegyenek egy olyan határozat felolvasásán, amelyet igazságtalannak tartanak", jelentette ki.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök érkezésekor bejelentette, az RMDSZ képviselői és szenátorai jelen lesznek, hiszen a távolmaradás sem az USL-t, sem a PDL-t, azaz senkit nem segít.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS