2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem műtenek már szívbeteg újszülötteket Marosvásárhelyen

Kertész Melinda Kertész Melinda 2012. október 17. 19:11, utolsó frissítés: 22:19

A két utolsó altatóorvos távozásával Marosvásárhelyen ellehetetlenült az ország egyetlen olyan klinikájának működése, ahol csecsemőkön sürgősségi beavatkozást és szívátültetést is végeztek.


Október 1-je óta nem végeznek sürgősségi beavatkozásokat szívrendellenességgel világra jött újszülötteken Marosvásárhelyen. A Maros Megyei Sürgősségi Kórház keretében működő Szív- és érrendszer-sebészeti Klinikán a hónap elején felmondott a csecsemők altatására szakosodott két altatóorvos, emellett a korszerű felszerelés és a gyógyszerek hiánya is ellehetetleníti a klinika normális keretek közötti működtetését.

Noha Vasile Cepoi nemrég lemondott egészségügyi miniszter szeptember végén arról beszélt, hogy fontolgatja a szívintézet újraalakítását, a mai napig nem történt előrelépés az ügyben. A Szívbeteg Csecsemőkért Egyesület aláírásgyűjtést indított, az aláírók Victor Ponta miniszterelnöktől és Raed Arafat megbízott egészségügyi tárcavezetőtől követelték, tegyenek a klinika megmentéséért.

dr. Radu Deacdr. Radu Deac
A tavaly márciusáig önálló intézetként működő klinikát a kórházátszervezések során bekebelezte a Maros Megyei Sürgősségi Kórház, azóta állandó problémát jelent a tevékenység folytonosságának biztosítása. Dr. Radu Deac, a szívátültetési intézet alapítója tavaly márciusban azt nyilatkozta, hogy gyermeteg indoklással,


politikai döntés eredményeként


olvasztották be a megyei kórházba a szívintézetet, amely egyébként országszerte egyedüli intézményként végzett szívátültetést és sürgősségi beavatkozást újszülöttek esetében.

A szívorvos nemrég úgy vélekedett, gyakorlatilag lakatot tett az intézményre az a tény, hogy az utolsó két altatóorvos is távozott, és egy harmadik már korábban elment.

"Október elsejétől nem végezhetünk sürgősségi beavatkozásokat a kisgyerekeken. Azok a fiatal sebészek, egészségügyi személyzeti tagok, akik hozzájárulnak a gyermekszívsebészet és csecsemőkön végzett szívátültetéssel kapcsolatos feladatok ellátásához, egyrészt az egészségügyi fogyóanyagok, a gyógyszerek hiánya, másrészt a tevékenység akadoztatása miatt, nem feltétlenül az alacsony bérezés miatt veszítik el motivációjukat" - jelentette ki a klinika volt vezetője.

dr. Horaţiu Suciu (fotó: Zi de zi)dr. Horaţiu Suciu (fotó: Zi de zi)
Horaţiu Suciu, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház keretében működő klinika jelenlegi vezetője a Transindexnek elmondta, gyerekeket továbbra is műtenek, bár nehezebb körülmények között, mint egy évvel ezelőtt. Azonban újszülöttek esetében


sürgősségi beavatkozásokat még nem végezhetnek.

„Ezek a beavatkozások számítanak a legnehezebbeknek, ezért még némi időnek el kell telnie, hogy az új csapat megérjen ennek a feladatnak a felvállalásához” – jelentette ki Suciu. Kifejtette, az új altatóorvos felnőtt páciensek műtéti előkészítésére szakosodott, pediátriával alig foglalkozott, ezért el kell sajátítania a csecsemők altatásának módszerét.

„A betanulási folyamat gyorsan halad, remélhetőleg hamarosan ismét műthetünk sürgősségi eseteket, hiszen országszerte egyedül a mi klinikánkon végeztünk sürgősségi beavatkozásokat napi 24 órában” – mondta a szívsebész.

Beszámolt továbbá arról, hogy most, más megoldás hiányában, a sürgősségi eseteket külföldre szállítják. Szívátültetéseket egy ideje már nem végeztek a klinikán, és nem feltétlenül a szakemberhiány miatt.

„Csak akkor lehet ilyen beavatkozásokat végezni, ha a napi rutintevékenységekre jut személyzet, létezik megfelelő gyógyszer és felszerelés. Mindezek a feltételek hiányoznak, ilyen körülmények között nem lehet szívátültetést végrehajtani” – magyarázta a szakember és hozzátette: folytonos készültségben kellene lenni a szervek fogadására, erre pedig jelenleg nincs kapacitás.

Szerinte, ebből helyzetből a kiutat pusztán tűzoltás jellegű intézkedésekkel nem lehet megtalálni, egy átgondolt stratégiára lenne szükség, és ez nemcsak a szívklinikára, hanem a teljes egészségügyi rendszerre vonatkozik. „”Minket is érintenek


az egészségügy egészére jellemző

gondok: a felszerelés sok kívánnivalót hagy maga után, a megfelelő anyagi kompenzáció hiányában pedig a kulcsfontosságú személyzet is külföldön keresi a boldogulását. Számos gyógyszert nem importálnak, olyan szereket, amelyek elengedhetetlenek a szívbetegek kezelésében. Szervezés szempontjából pedig szükség van a klinika függetlenségének biztosítására, hiszen bizonyított tény, hogy önállóan hatékonyabban működött, mint most, a kórház keretében, ahol sokszor a befogadó intézmény vezetősége döntéseinek van kiszolgáltatva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS