2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biró: nem a megosztás felé mozdulunk el

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2012. október 29. 16:14, utolsó frissítés: 17:30

Verseny az önkormányzati választásokkor, együttműködés a parlamenti választások alkalmával - így összegezte az MPP vezetője pártja választási szerepléssel kapcsolatos elképzeléseit.


Miért döntött úgy az MPP, hogy nem indít jelölteket a december 9-i parlamenti választáson? Ennek a döntésnek van köze ahhoz, hogy a múlt héten ön megbeszélést folytatott az RMDSZ-szel?

A Magyar Polgári Párt életében nem is olyan régen választások történtek: a tíz nappal ezelőtti tisztújító kongresszus után felálló új elnökségnek nem sok ideje jutott arra, hogy valamilyen formában viszonyuljon a december 9-i parlamenti választásokhoz. Arra is fontos emlékeznünk, hogy az MPP július óta folyamatosan a párbeszédet szorgalmazza, illetve a Magyarok Szövetsége felállításának gondolatával felkereste mind az EMNP, mind az RMDSZ vezetőit.

Sajnos válaszok akkoriban a politikai alakulatok részéről nem érkeztek. Az RMDSZ a 85-86%-os támogatottsági arányával időhúzásra játszott, sportnyelven fogalmazva „kibekkelte” ezt az időszakot. Az MPP delegációja azért találkozott az RMDSZ vezetőségével, hogy az együttműködés lehetőségéről és szükségszerűségéről tárgyalhasson. Ma ugyan elismerik, hogy az MPP által kezdeményezett Magyar Szövetség az igazi járható út a romániai magyar közösség esetében a parlamenti választásokon, viszont ennek technikai kivitelezésére már nincs lehetőség (szeptember 16-án járt le a választáson induló pártszövetségek bejegyzésének határideje - szerk.). Így csak áttételesen van köze a választásokkal kapcsolatos döntésünknek ahhoz, hogy a múlt héten az RMDSZ-szel tárgyaltunk.

A dolog akkor kerek és teljes, ha elmondjuk, hogy az RMDSZ-szel történő tárgyalásokat megelőzően elsőként az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel ültünk le tárgyalni, és ugyanezeket a kérdéseket beszéltük át velük is. A Magyar Polgári Párt mindvégig hangsúlyozta, hogy felelős döntést csak akkor hozhat, ha mind az EMNP, mind az RMDSZ vezetőivel tárgyalt.


A két tárgyalás után vontuk meg a vonalat, a két tárgyaláson elhangzott lehetőségeket és változatokat mérlegelve jutottunk el arra a következtetésre, hogy akkor vagyunk következetesek elveinkhez, és akkor járunk el leghelyesebben a nemzeti érdek érvényesítése szempontjából, hogyha a parlamenti választások tekintetében nem a további megosztást, versenyt szorgalmazzuk, hanem amellett az elv mellett állunk ki, hogy a nemzeti érdeknek felül kell írnia mindenféle pártpolitikai és csoportérdeket.

Ezért döntöttünk úgy, hogy nem a megosztás felé mozdulunk el, hanem az embereket arra próbáljuk biztatni, hogy vegyenek részt a választáson, és magyar jelöltre adják le a szavazatukat. Bízunk a választópolgár bölcsességében, hogy el tudja dönteni, hogy számára melyik az a jelölt, aki hiteles és az ő érdekeit képes képviselni és megjeleníteni a román törvényhozásban.

Nekünk sokszor vetik a szemünkre, hogy a választás szabadságának hirdetésére jöttünk létre. Ezt továbbra is képviseljük, és ez a legfontosabb célkitűzésünk, de ennek a versenynek elsősorban az önkormányzati választások alkalmával látjuk létjogosultságát, és a parlamenti választások esetében – mivel kisebbségként kell viszonyulnunk ehhez, és a romániai választójogi törvény előírásainak kell megfeleljünk – nem látjuk annak a lehetőségét, hogy ne az együttműködés felé mozduljunk el. Tehát: verseny az önkormányzati választásokkor, együttműködés a parlamenti választások alkalmával.Az MPP tehát tartózkodni fog attól, hogy valamely magyar politikai alakulat jelöltjeit támogassa?

Nem kötelezzük el magunkat egyik párt mellett sem. A választópolgárok felnőttek, mi pedig bízunk a választópolgár józan ítélőképességében. Nem akarunk további megosztást, további zavart kelteni a választópolgárok fejében. Fontosnak tartjuk a parlamenti jelenlétet és azt is, hogy megtörténjen az a minőségi és erkölcsi korrekció, amit a MPP tudott volna ebben a szövetségben képviselni. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy ez a szövetség most nem tudott felállni, de mindenképpen ez a jövő, a nemzeti érdek mindig prioritást élvez, és nekünk ezt kell szem előtt tartanunk.


Mégis, kiket támogat az MPP?

Ha lesznek olyan független jelöltek, akik az MPP által vallott értékrendet képviselik és hitelesen megjelenítik, akkor ezen jelöltek mellett az MPP tiszta szívvel ki fog állni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS