• Megosztás:
  •  Itthon RSS
  •  Elküldöm e-mailben
  •  Kinyomtatom
  • Utolsó frissítés: 21:07 GMT +2, 2012. november 16.

Kertész Melinda
VÉTKESSÉG VÉLELME
"A fényképen szereplő személy tolvaj"


Marosvásárhelyiek kezükbe vették az igazságszolgáltatást a buszos tolvajokkal szemben, a Facebookos polgári kezdeményezés azonban emberi jogokat sért. A "tolvajokat védő" újságírót is helyretették.


HIRDETÉS
A marosvásárhelyi közszállítási eszközökön feltűnő zsebtolvajok leleplezésére, bemutatására szolgáló În Atenţia Pasagerilor Târgumureşeni – A marosvásárhelyi utasok figyelmébe elnevezésű oldalt hoztak létre hétfőn a Facebookon. Bár az oldal tartalom szempontjából mindeddig szegényes, annál nagyobb érdeklődés övezi. A lap céljának leírása kíséretében egy 50 év körüli, a „tolvajok anyjának” titulált nőről készült fotót töltöttek fel, majd állítólagos nevét, becenevét és születési dátumát is közzétették. A fotót pár nap alatt 2539-en osztották meg, 514-en lájkolták, 268 komment érkezett hozzá, de az oldalnak is viszonylag nagy és gyorsan gyarapodó a rajongótábora: már 1211-en lájkolták.

Az oldal létrehozói a kezdeményezés célját ismertetik a fotót kísérő szövegben: „A kampány egy roma származású bűnöző banda ismertetése érdekében indult, amelynek tagjait többé-kevésbé ismerik a marosvásárhelyiek. A bűnözők évek óta tevékenykednek a Siletina Impex cég közszállítási eszközein, de eddig a hatóságok nem tettek semmit a csoport felszámolása érdekében, az idős vagy figyelmetlen utasokat így szabad prédává változtatták” – írják az oldal kezdeményezői.

Szerintük a bűnöző csoport 4-5 tagot számlál, információik szerint ezek a személyek egy 40 és egy 50 év körüli nő, egy 30 és egy 25 év körüli férfi, az esetleges ötödik tagról pedig nincs leírás. Azt ígérik, hogy a Facebook-oldal keretében megosztják a „bandatagokról” készült fotókat, amint sikerül lefényképezni őket.

A kezdeményezők továbbá arra buzdítják az oldal látogatóit, hogy osszák meg a fotókat, és lépjenek fel a „bandatagok” leleplezése érdekében.


Tolvajprofilokat is ismertetnek

A felhívást egy zsebtolvaj-profilról szóló leírás követi, egy Tudorel Butoi nevű kriminálpszichológusra hivatkozva. Az idézett szakember két csoportba sorolja a zsebtolvajokat, a profikat „zongoristáknak” nevezi, a kevésbé szakszerűen „dolgozókat” pedig „faragatlanoknak”. Az első csoportba tartozók szerinte nagyobb bandákban dolgoznak, sokszor legalább egy nő bevonásával. Megállókban ücsörögnek, és úgy viselkednek, mintha nem ismernék egymást. A buszra való felszállást követően kipécéznek maguknak egy áldozatot, aki legtöbbször egy sok csomaggal rendelkező, vagy olvasó utas. A cselekvési módszerük a tülekedés szimulálása, sokszor lökdöséssel társítva: például az áldozatot balról lökdösik, és közben a jobb zsebéből lopják ki az értékeket. A lopott holmit azonnal továbbadják társaiknak, hogy leleplezés esetén ne legyen náluk bizonyíték.

További módszerük, hogy lopáskor egy sállal leplezik kezüket, hogy az utasok ne láthassák, mire készülnek. A „faragatlan” zsebtolvajokkal ellentétben, akik gyakran pengékkel felszerelkezve lopnak, és leleplezésük esetén erőszakhoz folyamodnak, a rajtakapott „zongoristák” bocsánatot kérnek, szerénynek mutatkoznak, így gyakran elkerülik azt, hogy az áldozat feljelentést tegyen ellenük a rendőrségen.

Noha a kezdeményezés kapcsán egyértelműen felmerül az emberi jogok megsértésének kérdése, a hirtelen érkező népszerűsége a marosvásárhelyiek elkeseredésére utal, akik a hatóságoktól már hiába várják a megoldást, így úgy döntöttek, saját kezükbe ragadják a kezdeményezést.

Ez egyébként a beérkező kommentekből is kiderül: egy Facebook-felhasználó arra panaszkodik, hogy a bűnözők már évek óta lopnak az utasoktól, azonban eddig a rendőrség semmiféle intézkedést nem hozott annak érdekében, hogy feloszlassa a csoportot. Egy másik tudni véli, hogy a 17-es és a 18-as busz vonalán tűnnek fel a zsebtolvajok, és leginkább csúcsforgalomban szeretnek „dolgozni”.

Egy kommentelő egy barcelonai rendőr módszerével példálózik, aki a metróra felszálló zsebtolvaj láttán belefúj a sípjába és fennhangon figyelmezteti az utasokat: tolvaj szállt fel közéjük, mindenki vigyázzon értékeire, poggyászára. Megjegyzi, a marosvásárhelyi rendőrség tagjai inkább az iroda melegében üldögélnek, mintsem hogy terepre menjenek és „rendet csináljanak” a buszokon.

Az elégedetlenkedők nemcsak románul, hanem magyarul is publikálják a hozzászólásukat, de ez esetben senkinek nem okoz problémát a nyelvi korlát, hiszen közös ellenségükre, a zsebtolvajokra koncentrálnak.


Az oldal üzemeltetője szerint velünk van a baj

A Facebook-oldal működtetőjét egy nem nyilvános üzenetben kerestük meg, arról érdeklődve, hogy emberjogi szempontokat figyelembe véve korrekt lépésnek értékeli-e a kezdeményezést, hiszen nyilvánosan tolvajnak nevez egy több ízben feltöltött és számtalanszor megosztott fotón szereplő személyt. Ugyanakkor azt is meg szerettük volna tudni, hogy a jelenség elleni fellépésnek miért ezt a módját választotta, illetve a rendőrségen tett-e valaha is feljelentést.

Választ a kérdésekre ugyan nem kaptunk, sértegetésnek szánt megjegyzéseket annál inkább. A románul érkező válasz fordítását teljes terjedelemben közöljük: „Soha nem hallottam arról a médiatrösztről, amelynél ön dolgozik, de amíg nem igazolja magát, addig semmi okom nincs arra, hogy válaszoljak! És különben is, a médiatrösztöket csak a rating növelése érdekli, és tesznek arra, hogy jól mennek-e a dolgok ebben az országban. Szép estét kívánok! És közlöm a személyesnek szánt üzenetedet, ha már nem akartad nyilvánosan feltenni a kérdéseidet! Ha már újságíró vagy, légy, apukám, újságíró! P.S. Interjúért időpontot kell kérni, tisztelt hölgyem! Semmiféle jogod nincs felelősségre vonni, mintha a rendőrségen lennék kihallgatáson. Ha a rendőrök érdektelenek, én nem leszek az! Jó munkát! És igen, ezernyi bizonyítékom és tanúm van, kedves kompetens újságíró! Menj és tegyél meg két kört a trösztödben, és hagyj békén minket, hogy védekezzünk ahogy tudunk a semmirekellő tolvajok ellen. Tőlem ratingra nem teszel szert, ülj nyugton, asszony!”


A közszállítási cég tehetetlen

Az oldalon megszólaló marosvásárhelyiek által jelzett probléma létezését a Siletina Impex közszállítási vállalat nem tagadta. Megkeresésünkre azt válaszolták, a Facebook-oldalon bemutatott jelenség valós, amelyről mind nekik, mind a rendőrségnek tudomása van. A zsebtolvajok ellen számos kampányt indítottak, jelenleg is zajlik az utasok figyelmeztetése. A buszokat öntapadósokkal látták el, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy a vásárhelyiek kitettek a zsebtolvajoknak a zsúfolt megállókban, buszokon.

„Egyik kampányunk során egy felvételt készíttettünk egy televízióstúdióban, a zsebtolvajok jelenlétére figyelmeztető anyagot a sofőrök játszották le a buszokon az utasoknak, ennek ellenére a jelenséget nem tudtuk felszámolni. A jegyellenőreink is folyamatosan szólnak az utasoknak, figyeljenek a zsebtolvajokra. Állandó utasaink tudják, miként kerüljék el azt, hogy a zsebtolvajok áldozataivá váljanak, azonban a faluról beutazók és az idős emberek sokszor ezeknek a parazitáknak – azt gondolom, nevezhetem így őket – a hálójába esnek” – közölte a Transindex-szel a Siletina Impex képviselője. Hozzátették, buszvállalatként jogilag nem léphetnek fel a tolvajok ellen, az utasok informálása az egyetlen eszköz, amellyel harcolhatnak a jelenség ellen.


Civil vélemény: helytelen a kezdeményezés

Koreck Mária, a Marosvásárhelyen tevékenykedő Divers Egyesület elnöke megkeresésünkre elmondta, emberi jogok szempontjából helytelen a kezdeményezés,
hiszen tolvajként állítják be a feltöltött fotón levő személyt. Ennek ellenére nehéz lesz fellépni a kezdeményezés ellen, hiszen az oldal nagy népszerűségnek örvend, a fotó megosztását nem lehet megfékezni, valóságos lavina indult be. Elmondta, egyszerűbb lenne a kezdeményezést leállítani, ha egy közintézmény állna mögötte, azonban a jogi helyzet miatt magánszemélyek, civilek ellen körülményes fellépni.


A rendőrség előbb kivizsgál

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője, Livia Popa felügyelő megkeresésünkre nem kívánt látatlanban nyilatkozni a kezdeményezésre vonatkozóan. Elmondta, a rendőrségnek meg kell vizsgálnia, valamilyen törvénybe ütközik-e az oldal tartalma, azonban valakiről fotót az illető személy beleegyezése nélkül tilos közzétenni.

Kérdésünkre, hogy milyen módon lép fel a rendőrség a zsebtolvajokkal szemben, elmondta: a rendőrség több megelőző és felvilágosító kampányt is bonyolít a tömegszállítási eszközökön előforduló lopások kapcsán. A rendőrség azonban nem engedheti meg magának azt, hogy gyanúsított személyek fényképét közzétegye, hiszen egy végleges és visszavonhatatlan bírósági végzés hiányában létezik az ártatlanság vélelme - tette hozzá.

  • Megosztás:
HIRDETÉS
36. Halford
2012 november 25 01:02 Replikázok

Konkrétabban: jelen esetben a szerző nem védte a tolvajokat, csak felvetette azt, ami jogállamban jogosan vethető fel - éspedig azt, hogy létezik az ártatlanság vélelme. Ezzel még nem állította azt, hogy nincsenek tolvajok, hiszen leírta, hogy a rendőrség is tud róla. A cikkből kiderül, hogy a hatóságok nem teszik a dolgukat, bénák, így valahol jogos a facebook-kezdeményezés. Csakhogy az önbíráskodás veszélyes precedenseket teremthet. Hogy jobban értsétek: az ártatlanság vélelmét az ember a saját védelmére találta ki, hogy ne lehessen alaptalanul, felületes vádaskodás alapján megbélyegezni, bántani. Az ember a gyilkosság tilalmával is elsősorban a saját életét védi, nem a másét. Ezek a törvények a saját védelmünkre vannak, mert bármikor lehetünk mi is ártatlanul megvádoltak!
Persze nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudjam: az indulatok miatt nem értitek, amit írok.

35. Halford
2012 november 25 01:01 Replikázok

Megint azt tapasztalom, mint még pár másik vita során: ha nem a többség mantráját nyomod, a szokásos közhelyeket, sablonokat, akkor már azt hiszik rólad, hogy teljesen az ellenkezőjét állítod, mint amit a másik fél. Holott lehet, csak árnyalod a kérdést. A többség sajnos nem fogékony az árnyalatokra, hanem az az elvárása, hogy ugyanolyan indulatosan, primitíven leegyszerűsítve, sablonosan gondolkodj, mint ő, mert máskülönben ellenség vagy. (Folyt. köv.)

34. lor ánd
2012 november 24 11:50 Replikázok

Nem a magyarokrol, se nem a románokrol volt szó itt. Olvasd el a témát még egszser (utolsó két hozzászóló)

Tolvajokrol van szó, tőrténetesen romániában élő, magyar nevű (mint kiderült), cigány származású "állampolgárrol".


Ismét elkalandoztok a témátol, pont mint a cikk szerzője is. Mellékes, vita nincs, már szinte 1000 éves téma, meg kivűlállóként könnyű vélekedni bármiről, ugye?

Ha már itt tartunk, akkor magyar = gyávaság, tehetetlenség, nem-töröődömség, stb.

A repűlőjegyekkel egyet értek én is, símán. Ha nem tudjuk megoldani a problémát, akkor el kell menekülni. Helyes. Amúgyis egy "mélyen tisztelt" helyi politikus szerint, mindannyian túristák vagyunk it. Elő a frissen megszerzett "magyar állampolgárságival" (idézőjel szándékos) s uzsgyí. Dajcslándba értékelik az uborkaszedő képességünket, mi magyaroknak... (legalább ott nem kell aggódj hogy megfosztanak a tárcádtol a buszon - s a mégis, akkor fogadjunk hogy egyik kedves "sötét emberjogos hónfitársunk".)

33. Ercsey-Ravasz Ferenc
2012 november 23 08:39 Replikázok

Nos, ha a romániai magyar közösség így vélekedik a dologról, akkor javaslatom a következő - úgyis alkotmánymódosítás közeleg:
1. A büntető törvénykönyvet azonnali hatállyal felfüggeszteni.
2. Az ártatlansági vélelmet kiiktatni a jogrendszerből: közvélekedés alapján bűnös akárki, amíg ártatlanságát be nem bizonyítja.
3. A közvélekedés alapján bűnösnek itélt egyének ellen a polgárok bármilyen megtorló-büntető eljárást "nyomban és helyben" szabadon alkalmazhatnak.
4. A liberálisok hordjanak kötelező módon ruházatukon megkülönböztető jelzést (sárga csillag mintájára, de találjatok már ki valami eredetit is, ha az elveitek már úgyis középkorból valók)
5. Ha még kérhetek valamit: a fenti tételek megszavazása esetén nekem egy kétszemélyes repülőjegyet - a határon kívül bárhova.
Üdvözlégy lincstársadalom!

32. emes
2012 november 22 22:00 Replikázok

magyar = gyűlölet és intolerancia - ezt olvasom a hozzaszólásokból
az egyetlen gesztus, ami itt helyénvaló, az a riporternek azon próbálkozása, hogy rávilágítson: a cél NEM szentesíti az eszközt

31. mobra
2012 november 22 13:38 Replikázok

A kezdeményezés nagyon is helyes.
Ideje lenne leszokni már arról a baromságról, hogy mindenféle emberjogi álcába bújtatva segítjük a bűnözőket.

30. lor ánd
2012 november 22 08:57 Replikázok

Az ilyen (üres és műanyag)gondolkodású egyének lesznek - azt látják amit mások mondanak meg írnak, miatt áll jelenleg itt a társadalom. Tehetetlen, idióta, büszke, materialista. Minél nagyobb a nyomorúság, annál nagyobbak az elvásárok. Így hát nyugodtan vegyétek a 10 éves kölykötöknek az iphone-t, és kössétek a nyakába, legyen mivel villogjon, és legyen mit továbbra lopjanak ezek...

29. lor ánd
2012 november 22 08:57 Replikázok

Ahogy megírta itt valaki, majd ha neked is megfújják a tárcád meg a szaranykarátokkal bevont legútobbi ájfonod, akkor bizonyára te is repesztenéd a taknyod fel a rendőrségre, rinyálván mutatnál azokra, akiről meg lennél bizonyosodva, hogy a tettesek voltak. Ugye?

Minthogy a sok hülye agymosó, fiatal butitó, politikai szarságokkal foglalkoznál, meg egyéb ilyen disznósággal, mint amivel manapság hülyítik a fiatalokat, inkább nyisd ki a szemed, keress egy más lefoglaltságot magadnak, végezz egy szakmát.

Nem hiába oktatott ki, a Facebook-oldal kezdeményezője is, végigolvastam az összes beszólást, és igaza volt. Vonulj vissza, vagy ülj le a sarokba és szégyelld magad.

28. lor ánd
2012 november 22 08:56 Replikázok

Kertész Melinda egy elrettentő képviselője a mai elszállt, degenerált, magas egó - semmi intelligencía fajtáját, ami óly elterjedt manapság.

A problémát nem lássuk, megragadunk egy teljesen mástémát, és azon lovagolunk végig.

Kedves Melinda,

Megkérdezném, hogy eddig hol voltál? Meliyik bolygórol szálltál le? Te is írtál valamit, azért a pár baniért, épp hogy lássák hogy dolgozol. Bár ne írtál volna semmit.

Szívesen körbesétálnák veled a főtéren egy nap, és elmodanám mi a véleményem erről a témárol, meg közben látnád te is hogy mi tőrténik körülötted nap mint nap. Ez itt nem egy álomvilág, ez a realizmus. Ezek az alakok valóságos tolvajok, még egy kivülálló idegennek sem lesz nehéz dolga megállapítani, pusztán csak ránézésből.

27. Mihai
2012 november 22 07:46 Replikázok

Este foarte ciudat!!! Chiar nu aveti lucruri mai importante de scris???? Ce bine functioneaza simtul civiuc in apararea infractorilor??? De ce nu functioneaza la fel de bine si in apararea oamenilor cinstiti??? A mai aparut si un clipin care hoata e ridicata de Politie ..probabil ca nici aceea nu este o dovada pentru dumneavoastra. M-as bucura sa aflu ca va fura dumneavoastra ceva. :)Sa aveti dovada!

26. Fabian Istvan
2012 november 21 22:09 Replikázok

Ebredj fel a liberalis almidbol. EZ ITT A VALOSAG. Lopnak, rabolnak, eroszakolnak es meg van a kepeden bor hogy vedd oket. Ha indul egy polgari mozgalom mar mindig akad egy par mutuj aki az emeberi jogokar hivatkozik. Szegyeld magad!!!

25. ap Kinar
2012 november 21 21:53 Replikázok

A szituáció valós. Gyakran utazok a buszon. Karjukra teszik a kabatot odaállnak egy-egy idősebb ember mellé, figyelik. Ha az nem figyel oda benyulnak a táskába. Feltünően magabiztosan figyelik az embereket. Othonosan mozognak a buszon mintha minden rendben lenne. Egyszer egy szegény őregember akarta megállitani a buszt mert ellopták a penztárcáját. Máskor egy idősebb hőlgy sipankodott hogy ellopták a penztárcáját. A sejtek közössége kilőki azokat a sejteket amelyek szemtelenül lopják a tápanyagot.

24. betamás
2012 november 21 21:12 Replikázok

Ha valakinek felteszik a képét és azt állitják róla, hogy tolvaj, anélkül, hogy tolvajlásért jogerősen elitélték volna, az valóban jogsértő, sőt bizonyos esetekben akkor is jogsértő lehet, ha már el is itélték. Tudtommal azonban jelenleg ez a cselekedet (a feltöltés és a megbélyegzés) se nem bűncselekmény (igaz, egy időben az volt, de akkor is csak a sértett kezdeményezésére intézkedhetett a rendőrség) se nem szabálysértés (aki ezt másként tudja, kérem adja meg a jogszabályt és a cikkelyt), igy az esetlegesen sértett személy, csak polgári pert indithat a feltöltők ellen, amelyre a facebook oldal uzemeltetői nyilvánosan fel is kérték az illetőket ...:)

23. Molnár Ervin
2012 november 21 20:29 Replikázok

Itt az élő példa, hogy miért is vagyunk azon a szinten, ahol vagyunk...Miért is? Egy jó indulatú ember, aki tényleg embertársait figyelmezteti a környező veszélyekről, mivel a hatóságok nem állnak mellettünk, erre jön egy ,, nagyokos,, aki itt jógokról és sértésekről prédikál. ennyire naivak vagyunk? Kedves Kertész Melinda, ha a te ,, zsebedet is kifosztótták volna,, akkor nem igy vélekednél. Röviden..... azért van sok rétegnek hatalma mások felett, mert egyesek addig cselekzsneek, mig mások a ,, szart" osztják

22. Sutyerák
2012 november 21 18:58 Replikázok

Ez a cikk egy vicc. Én értem hogy újságíróként a köntörfalazás egy muszáj tényező, de vásárhelyiként abszolut támogatom az egész dolgot.

Szerintem ez a bukfész az unaloműzés mellett, ilyen esetekre egy igazán kiváló fegyver. Egyedüli dolog amit bánok hogy nem 20 éve találták fel, hogy a mai öregek is tudjanak az egész bandáról. Nagyanyámtól már nem egyszer loptak, mert sajnos 86 évesen azért nem épp mai gyerek. Annyi szerencséje volt mindig, hogy figyelmeztettem ne hordjon magánál sok pénzt.

De még így is, ha naponta egy fiatal észreveszi ezeket tolvajokat és közben figyel a saját dolgaira már nyert ügyünk van. Aztán ha szerencsénk van akkor elkotródik a társaság mert hogy nem fognak börtönbe kerülni az hétszentség.

21. Béla a Mester
2012 november 21 13:16 Replikázok

Szóval most emberi jogokrol van szó? Meg kérdezném a kedves szerkesztőt hogy ezt most komolyan gondolja? Szerintem inkább egy a tolvajok lebuktatása mellett szóló cikket kéne szerkeszteni, mintsem a jogaik megvédése mellett állni. Talán többet segítene az embereknek és a hozzászólások is pozitívabbak lennének.

P.S. Térjen vissza a sötét oldalrol!

20. spd
2012 november 21 10:00 Replikázok

nem akarom le off-olni a témát de ha Kolozsváron így aggodnak néhány kétes egyén személyi jogaiért akkor lehetne egypár sorban felszólalni a Marosvásárhely-i fakivágások ellen is ....

19. spd
2012 november 21 08:45 Replikázok

Jó a módszer amúgy, sőt kitűnő .Biztos,hogy a újságcikk szerzője nem használja a közszállítást hanem a céges autóval furikázik,így nem volt alkalma megtapasztalni,hogy milyen érzés az amikor észreveszi az ember ,hogy megszabadították a pénztárcájától.Lehet hogy rosszul tudom,de a magántulajdon is egy személyi jog , és ezek az alakok minden nap megsértik azt . Es ha tetszik ha nem így is úgy is mindenki meg fogja osztani a fényképeket azon az oldalon,mert mindenkinek elege van a rendőrség tehetetlenségéből .

18. Kinga
2012 november 21 06:55 Replikázok

Jajj de érdekes!A tolvajoknak ,a gazembereknek(legyenek bármilyen nemzetiségűek) vannak minden féle jogaik.Nekem szép lassan elegem van ebből,hogy emberi jogok fent, emberi jogok lent.Nekünk - a többségnek - hol vannak a jogaink? A biztonság, a saját tulajdonhoz való jog stb.Nem felvilágosítás kell a rendőrség részéről, hanem tettek,leleplezés.S ha erre nem képesek,az emberekneknek JOGUKBNAN áll megvédeni önmagukat.És ha ez a kezdeményezés megoldáshoz vezet,akkor hajrá.

17. Utas
2012 november 19 09:35 Replikázok

Ez egy teljesen jó módszer, tolvajok ellen. Több előnye is van: humánus, modern, szociális, figyelemfelkeltő és nevelő:D
De tényleg, le kell filmezni a tolvajokat és fel az internetre!

16. Ercsey-Ravasz Ferenc
2012 november 18 13:31 Replikázok

Kedves Samu, igazságszolgáltatási rendszerünknek - sőt, extrapolálnék - valamennyi igazságszolgáltatási rendszernek - rengeteg rákfenéje van és igen, sokszor vagyunk tanúi annak, hogy mindenki által tudott, nyilvánvaló bűnösök megússzák s a társadalom bizony megszenvedi a dolgot. Mégis, inkább vagyok hajlandó elviselni a dolognak eme hátulütőit, mintsem, hogy lincseléssel (médialincseléssel, szociálismédia-lincseléssel stb.) helyettesítsem a törvényesség uralmát. Higgye el: mindnyájunknak sokkal rosszabb lenne, ha a "mindenki tudja, hogy bűnös" elv alapján nekifognánk személyek ellen a magunk módján eljárni. Vagy törvény van, vagy önbíráskodás s ha ragaszkodunk a jövőhöz, egy pillanatig sem választhatjuk, semmilyen indoklással az önbíráskodást.

15. samu
2012 november 17 20:53 Replikázok

2. A liberális jogalkotás ismeri a rágalmazás fogalmát is. Úgyhogy az illető gond nélkül feljelenthetné a facebook usert és esetleges felmentése után tisztára mosná az imidzst. Ez a feljelentősdi dívik az erdélyi magyar politikum körében.
A facebook hirdetés nem más mint az egészséges társadalom válasza a betegségre/tünetekre. És ahelyett, hogy a tünetek jogait néznénk inkább örüljünk, hogy még tudunk valahogy védekezni.

14. Szakáts István
2012 november 18 16:09 Replikázok

És ha a "fényképen szereplő személy tolvaj" alatti képen pl. Verestóy Attila díszeleg, számodra akkor is ennyire evidens, hogy publikus felkoncolására lehet bujtogatni, amikor csak feltűnik az erdőben?

13. samu
2012 november 17 20:49 Replikázok

Kedves Ferenc,
Akár el is fogadhatnám az érvelését ha:
1. A bíróság és a btk. elítélné az illetőke. Azonban a liberális jogalkotás feltalálta a megélhetési bűnözés fogalmát és a nupok (neinceperea urmarii penale) csakúgy repkednek.
2.

12. HZ
2012 november 17 16:04 Replikázok

"helytelen a kezdeményezés, hiszen tolvajként állítják be a feltöltött fotón levő személyt." Ha egyszer közismert tolvaj az illető, akkor mégis minek kéne beállítsák? Sírásónak vagy atomfizikusnak? Helytelen mert nevén nevezi a dolgokat...Az a helytelen, ha nem a társadalmi rend, a társadalom normális működése, a devianciák kiszűrése az elsődleges cél, hanem a nótorius tolvajok imázsának a megvédése.

11. FlagellumDei
2012 november 17 13:27 Replikázok

Amint egyik hozzászóló már jelezte: a cikk és az ügyhöz való viszonyulás a liberalizmus non plus ultrája. Eszembe jut az eset, amikor a közelmultban szülőfalumban árviz öntött el kutakat, pincéket, házakat. A helyi önkéntes tűzoltók frissen vásárolt autojából egy ilyen sotétbőrű alak akció közben elemelte az egyik akumulátort. A tűzoltócsoport vezetője észrevette és természetes felindulásából rendesen arculcsapta a bangladeshit majd visszavette tőle az ellopott holmit. Félóra múlva a tűzoltót kisérték be a rendőrségre, majd 600 lej büntetést fizetett testi sértésért. A rroma pedig röhögött a markába. Köszönjük szépen liberálisok!
( a tolvaj igazzából cigány nemzetiségű volt, de most már ezt sem szabad leirni...)

10. Ercsey-Ravasz Ferenc
2012 november 17 09:48 Replikázok

Kedves Samu, illetve Samoo, egy apró tévedés szorult az érvelésbe: az emberi jogok nem tolvajok, terroristák és szélsőséges rasszisták jogait védik, hanem emberekét. Emberekét, akik abban a pillanatban, amint egy érvényes bírósági itélet születik erről, lehet tolvajnak, terroristának, egyébnek minősíteni, s akkor a megfelelő jogok ugranak, DE ADDIG NEM. És hogy egy jogállam így s csakis így működhessen, az mindnyájunk érdeke mert egyébként semmilyen biztosítékunk nem lesz arról, hogy egy napon nem válunk mi magunk emberből valami hasonló módon kipellengérezhető jelző hordozóivá valaki(k)nek a puszta vélekedése nyomán. Egyébként ami a rendőrség töketlen és kényelmes működését illeti, maximálisan egyetértek.

9. HerrZsolt
2012 november 18 02:38 Replikázok

@Ercsey-Ravasz Ferenc: Loptak tolem is es nem kellett megallapitsa a birosag roluk , attol en meg akkor is tudom, hogy tolvaj volt aki ellopta. Normalis egyszeru kozossgekben regen eleg drasztikusan kikozositettek az ilyet, eleg sokszor hivatalos birosagi itelet nelkul. S ezek mukodokepes tarsadalmak voltak.
S ha valaki csak ugy pofon vag akkor az meg nem aggressziv amig a birosag ki nem mondja ra? Ne veszitsuk el a jozan eszunket. Amerika nem arthatott meg ennyire...

8. Simon Zoltán
2012 november 21 07:31

@HerrZsolt: Igazad van teljes mértékben. Sajnos azt lehet megállapítani hogy vannak olyan emberek akik mindenképpen feltűnőek akarnak lenni, ezért mindenfélét kitalál az agyuk. Ma már a tolvaj csak akkor tolvaj ha a bíróságon elitélik, akkor nem ha mindenki látja.

7. samu
2012 november 17 01:51 Replikázok

ez a cikk a liberális gondolkodásmód "ékköve". azaz a tolvajnak vannak személyiségi jogai és felháborító az, hogyha ne adj isten megsértjük, megsértik azt. javaslom a transindexnek és a kedves szerzőnek, hogy keresse meg az illető személyt és egy közjegyzői meghatalmazás megszerzése után (kevesebb mint 100 lej) tegyen feljelentést a facebookos oldal létrehozója ellen. Egyetértek a a működtetővel hogy veletek meg a koreck a máriákkal van a baj.
A Transindex olvasottságán és (el)ismertségén sokat lendítene, ha a liberális törvényeket alkalmazó bíróságokon értékelhető bizonyítékot tenne le az asztalra.

6. dick dale
2012 november 17 12:00 Replikázok

en nem fogom vedeni a tolvajok szemelyisegi jogait, es szet is veretnek koztuk.

ugyanakkor amirol szo van, az teljesen mas, kedves samu, mivel te is elloptal tolem egypar dolgot, a fotod meg nem osztottam meg facebookon, de majd ha 100 szazalek biztos lesz a dolog es az iteleted is megszuletik, akkor legy nyugodt, felteszlek es mindenki tudni fogja, hogy te loptad el a dolgaim.

vagod kisocskos?

5. samoo
2012 november 16 19:59 Replikázok

Nem kötekedni akarok, de nem vicces, hogy az emberi jogok a tolvajokat, terroristákat, szélsőséges rasszistákat védi, helyettünk, adófizető polgárok helyett?
Nem vicces, hogy a letartoztatott gyerekgyilkosnak, erőszakolónak ki van takarva az arca, miközben engem az utcán simán lefotózhatnak, mert az úgymond utcai felvétel?
Valószínű, hogy egy tökéletes társadalomban, ahol tökéletes törvények vannak,amelyeket tökéletesen be is tartanak, és nem csak a polgár felé kötelező, hanem a hatalomra is, valószínű, hogy jogsértő lenne a kezdeményezés, de abban az esetben, ha az én adópénzemen fizetett rendőr engem les, hogyan tudna megbüntetni, mikor kap el tilosban parkolva, a piaci kofától kobozza el az árúját, mert nincs engedélye, hát kedves Transindex, én személy szerint nem tartom jogsértőnek a feltett képeket, sőt...
Szerintem a kedves jogvédők menjenek el szépen és a rendőrséget bírják rá, hogy tegye végre a dolgát, és, lám: egyből okafogyottá válik az ilyesfajta kezdeményezés.

4. ítész
2012 november 16 19:37 Replikázok

Ez akár Borbély László választási plakátja is lehetne

3. Zoli
2012 november 16 19:19 Replikázok

A kezdeményezők a tövénél kellene megragadják a problémát: nyilvánvaló, hogy a rendőrség egy hét alatt fel tudná számolni ezt a bandát, ha akarná. De nem fogja, mert a koldusok a koldusmaffiához tartoznak, akik viszont keményen pénzelik a rendőrségi vezetőket. No ezt kellene bebizonyítani.

2. széköly
2012 november 16 18:46 Replikázok

Érdekes, hogy az utazó közönséget figyelmeztetik, nem a tolvajt fogják el... tele van a hócipőm, az ilyen és ehhez hasonló rendőrökkel, akik azon kívül, hogy szolgálati autójukkal hordozzák a csemetéket és a naccságákat, üldögélnek a melegben és röhégcselnek, felveszik a nem kis fizetésüket a dolgozó nép adójából, még cinikusan azt is kijelenti, hogy felhívják az utasok figyelmét, hogy vigyázzanak a holmijaikra... hát ez nevetséges! mint az az eset is, amikor ismerősöm biciklijét ellopták, a rendőr azt mondta, hogy ha elkapja a tolvajt, akkor hozza oda hozzájuk... addig, szegénykéim, nincs mit tegyenek...

1. sailor popy
2012 november 16 17:35 Replikázok

Hihetetlen egy egy sza..s foto kapcsan hogy beindul a rendorseg (citalom: "rendőrségnek meg kell vizsgálnia...") legalabb is szoban... De a dolog lenyeget, az problema forrasat mintha mellozni szandekoznanak....
SZAVAZÓGÉP

Mit tennél, ha titkos ügynök lennél?

Martinit innék. Rázva, nem keverve 74
Tanácsot kérnék Pontától 9
Indulnék az elnökválasztáson 10
Titkolnám 30
Lelepleznék valaki mást 10
Hogy jöttél rá, hogy az vagyok? 26

KORÁBBI SZAVAZÓGÉPEK


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS