2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támaszpontokat ajánl fel az amerikai hadseregnek Románia

összeállította:Szin Péter 2003. december 04. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Bukarest hat támaszpontot ajánl fel az USA-nak. Az itt létesítendő #b#amerikai bázisokról#/b# jövő héten kezdődnek meg a tárgyalások. Patriot-rakétákat valószínűleg hozna magával a US Army, de atomfegyvert szinte biztosan nem.

Rövidesen Romániába érkeznek az amerikai kormány képviselői, hogy az ország területén létesítendő amerikai katonai támaszpontok elhelyezéséről tárgyaljanak a román illetékesekkel. A bukaresti Evenimentul Zilei napilapnak George Cristian Maior védelmi államtitkár elmondta: az utóbbi hónapokban az esetleges katonai bázisokról több informális megbeszélésre került sor.

A közel-keleti béketeremtés nehezen megy Irakban: amióta Bush elnök tavasszal bejelentette a hadműveletek végét, több tucat amerikai katona vesztette életét. Az amerikai csapatokat gyűlölő gerillák irakiakra is lőnek. A fotón helyi rendőrök állják körül kollégájukat, aki akkor sebesült meg, mikor laktanyájukra tüzet nyitottak (AP/Khalid Mohammed)A közel-keleti béketeremtés nehezen megy Irakban: amióta Bush elnök tavasszal bejelentette a hadműveletek végét, több tucat amerikai katona vesztette életét. Az amerikai csapatokat gyűlölő gerillák irakiakra is lőnek. A fotón helyi rendőrök állják körül kollégájukat, aki akkor sebesült meg, mikor laktanyájukra tüzet nyitottak (AP/Khalid Mohammed)


Több ezer katona érkezne 2004-ben


Ezeket terelnék most hivatalos mederbe, mivel Románia hamarosan teljes jogú NATO-taggá válik. Hivatalos források szerint az ország területén létrehozandó támaszpontokon a jövő évtől több ezer amerikai katona állomásozik majd Romániában. Elképzelések szerint több "biztonsági körzetet" alakítanának ki – ezek közül az egyik állandóan, a másik időszakosan, a harmadik pedig kifejezetten válsághelyzetek esetén működne.

A részleteket a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel a közeli romániai tárgyalásokon fogják pontosítani. A Bukarestbe érkező amerikai küldöttséget Douglas Feith, az amerikai védelmi miniszter helyettese vezeti, a delegáció tagja lesz Marc Grossman politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár is.


Főleg repterek érdeklik az amerikaiakat

A sajtó úgy tudja, a megbeszéléseken a román fél hat támaszpontot ajánl majd fel: a Constanta melletti Mihail Kogalniceanu repülőteret, melyet az amerikaiak már az iraki háború idején is használtak, továbbá a Topraisar, a Temes megyei Gyarmata (Giarmata), a bukaresti Otopeni, a Ialomita megyei Fetesti, illetve a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében fekvő aranyoslónai (Luna) katonai repülőtereket.

Ezek közül a constantai és az aranyoslónai repülőtér szinte biztosan amerikai támaszpont lesz. Az amerikaiak a romániai lőterek (Babadag, Cincu és Smirdan), valamint a hegyivadász-alakulatokat kiképző gyakorlóterek használatában is érdekeltek. Ugyanakkor nem kizárt, hogy védelmi célból Constanta mellett rakétaelhárító Patriot rakétaütegeket állítanak majd fel – ismerteti az Evenimentul Zilei összeállítását a Népszabadság kolozsvári tudósítója.Nukleáris fegyvert szinte biztosan nem telepítenek

Egyben tárgyalni kívánnak azon romániai vállalatokról és kórházakról, amelyek az amerikai katonákat szolgálják ki majd. Ami nukleáris fegyverek esetleges romániai állomásoztatását illeti, a hivatalos álláspont szerint eddig nem esett szó erről. Honvédelmi forrásokból azonban azt is tudni lehet, hogy ebben a tekintetben nem létezik semmiféle megállapodás se Románia és Oroszország, sem pedig Románia és a NATO között.

Jamie Shea NATO-szóvivő szerint mielőtt Romániát befogadták volna az Észak-Atlanti Szövetségbe, biztosították Oroszországot, hogy nem fognak nukleáris fegyvereket állomásoztatni területén.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy honvédelmi források szerint az érintett országnak, de főleg a lakosságnak fontos beleszólása van, ami a nukleáris fegyverek idetelepítését illeti. (Elegendő itt a németországi zöldek 80-as évekbeli monstre atom-ellenes tüntetéseire gondolni, mikor a tiltakozók azt követelték, az USA vigye haza nukleáris fegyvereit németországi támaszpontjairól.) Ha a lakosság ellenzi amerikai csapatok romániai állomásozását, atomfegyverek esetében az elutasítás még jelentősebb lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS