2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem bánja a BBTE vezetősége, hogy tiltakoznak a diákok

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. március 27. 15:15, utolsó frissítés: 18:38

Teremcserét ajánlott fel az egyetem vezetősége a főépület egyik nagyobb termét elfoglaló diákoknak, akik tegnap óta tiltakoznak. A diákok úgy döntöttek, nem tágítanak.


Általános zűrzavar fogadott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem első emeleti termében, amelyet tegnap óta az Occupy mozgalom jegyében foglalt el a diákok egy csoportja. A falakon OCCUPY-feliratok, az egyiken az olvasható: elfoglalt terem: a diákok által, a diákokért.

A tiltakozók Soós Anna rektorhelyettessel vitáznakA tiltakozók Soós Anna rektorhelyettessel vitáznakSoós Anna rektorhelyettes a diákok képviselőivel és a Mentsük meg Verespatakot mozgalom tiltakozási akcióiról ismert arcokkal vitázik arról, hogy a termet fel kell szabadítani, mivel a matematika-informatika szakon hallgató diákoknak meg kell tartani az órát. Néhányan állva gesztikulálva magyarázzák, hogy Ioan Aurel Pop rektor beleegyezett abba, hogy a termet a tiltakozók megkaphassák, azonban a rektor-helyettes azon a véleményen van, hogy az órákat meg kell tartani, és nem elfogadható az, hogy az egyetemi oktatás akadályozott legyen a tiltakozás miatt. Szóban felajánl egy másik, kisebb méretű termet, viszont a tiltakozók azzal vágnak vissza, hogy immár nincs arra garancia, hogy abból a teremből is nem utasítják ki őket.galeria_10285.jpg
A diákok a rektorhelyettessel vitáznak
galeria_10286.jpg
galeria_10287.jpg
Menni vagy maradni?
galeria_10288.jpg
Az Agyagember
galeria_10289.jpg
Ioan Bolovan rektorhelyettes előállítja a teremcseréről szóló dokumentumot
galeria_10290.jpg
A dokumentum

A teremben körülbelül 40 személy tartózkodik, többen füzeteiket készítik elő: ők órára jöttek, és zavarral társuló értetlenséggel figyelik, hova fejlődhetnek az események. Több tanár járkál ki-be a terembe, egyezkednek, higgadtan próbálják kezelni a helyzetet.


A diákok a folyosón tárgyalnak a következő lépésrőlA diákok a folyosón tárgyalnak a következő lépésről

Végül a tiltakozók beadják derekukat, kivonulnak a teremből, az óraadó pedig bejelenti, mi lesz az órának a témája, a hangulat végre lecsillapodik, a diákok a folyosóra vonulnak vissza egyeztetni.

Soós Anna rektorhelyettes szerint az egyetem vezetősége nyitottságot mutatott a diákok irányába, próbáltak velük beszélni, megérteni a problémáikat, a diákok viszont nem tudták megfogalmazni, hogy pontosan mit szeretnének. Elmondta, a diákok kedden 16-17 órától,


óra közben özönlötték el a termet

úgy, hogy ott közben oktatás zajlott, szórólapokat osztogattak az ott levő diákoknak. A következő, 18 órai kurzust sem lehetett normális körülmények között megtartani, az oktatási program után, 20 órától az egyetem vezetősége - öt rektorhelyettes is - megpróbált velük tárgyalni, azonban sikertelenül. Soós Anna elmondta, az egyetem hivatalos álláspontja szerint nem fog a tiltakozó diákok ellen erőszakot alkalmazni, viszont azt sem fogja eltűrni, hogy a diákok az oktatás menetét megzavarják.

Éppen ezért egy másik termet ajánlottak fel számukra, amely beszélgetések tereként szolgálhat. A rektorhelyettes érthetetlennek tartja azt, hogy egyrészt a diákok a demokratikus keretek hiányára panaszkodnak, másrészt a tegnap este nyolc óra utáni megbeszélésekről kitiltották a sajtót, az egyetem vezetőségének pedig nem voltak hajlandók bemutatkozni. "Nem tudjuk, kivel beszélünk" - így Soós Anna. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan látja az ügy végkifejletét, a rektorhelyettes azt válaszolta, úgy gondolja, az Occupy UBB


egy nemzetközi hullámba illeszkedik,

és mint ilyen, előbb-utóbb elhal.

A diákok a Iorga-terem elhagyását követően abban egyeztek meg, hogy egyelőre várják, hogy az egyetem vezetősége egy hivatalos papírral garantálja, nem küldik el őket abból a teremből, amelyet a Iorga-teremért cserébe kapnak a tiltakozási akció folytatása érdekében.

Ioan Bolovan rektorhelyettes megírja a teremcserére vonatkozó dokumentumotIoan Bolovan rektorhelyettes megírja a teremcserére vonatkozó dokumentumot

A dokumentumot Ioan Bolovan rektorhelyettes ki is állította, és aláírta.

A tiltakozók egyike, aki Valeriu néven a diákok ideiglenes szóvivőjeként mutatkozott be, elmondta, azért tiltakoznak, mert nehezményezik a túlzott biztonsági eljárásokat, amelyeket az utóbbi időben az egyetem alkalmaz. Elmondta, elfogadhatatlan, hogy a rendőrök szabadon járkálhatnak az egyetem épületében, vagy hogy indokolatlanul akadékoskodjon a portás. Mint mondta, egy alkalommal a kapus arra hivatkozott, hogy egy diák igazolványában olvashatatlan az írás, ezért nem akarta beengedni az épületbe.

A diákok 20 órától egy vitát szerveznek az egyetem problémáiról, ahol várhatóan körvonalazódik egy követelés-lista is. Valeriu kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy abban a pillanatban, amikor a tiltakozási akciójukat elkezdték, miért nem tudtak felmutatni egy követelési listát, amelynek mentén tárgyalni tudnak az intézmény vezetőségével. Mindössze annyit mondott, hogy "ennek több akadálya is volt".

14 órakor a diákoknak a BBTE vezetősége átnyújtotta a teremcserére vonatkozó hivatalos dokumentumot, azonban a diákok nem fogadták el azt.

Az egyik tiltakozó, Alex elmondta, az Occupy-mozgalomnak nem az a lényege, hogy kérésre felszabadítják az elfoglalt termet. "Nem megyünk sehova" - sommázta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS