2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dühöng a kormánypárt az EMNT és Tőkés László nyilatkozata miatt

szerk. 2003. december 16. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Csúsztatással tálalta az Adevarul Tőkés László önrendelkezésről szóló beszédét, így a PSD #b#máris fegyveres#/b# revizionistáknak képzeli az EMNT tagjait.


Az egyetlen alternatíva az önrendelkezés

"A románok rájöttek, hogy a magyar törekvéseket, az erdélyi magyarság jogos igényeit magyarokkal lehet a legkönnyebben leszereltetni. Itt az ideje tehát, hogy többé ne fogadjuk tétlenül az RMDSZ kirakatrendezési politikáját, amely az erdélyi magyarság autonómiaigényének az elszabotálását jelenti"


– kritizálta a romániai magyarok pártját Tőkés László püspök, az Erdély Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tiszteletbeli és rendes elnöke a szervezet szombati megalakulásán.


Csúsztatás és félrefordítás

A püspök úgy fogalmazott, "a határmódosítás egyetlen altenatívája az autonómia". Ennek megvalósításához arra is szükség van, hogy az egykor RMDSZ-keretben elképzelt román-magyar kerekasztalt hozzanak létre, ahol meghatározó román és magyar közéleti személyiségek folytassanak párbeszédet az erdélyi magyarok jogos autonómia-igényéről – tért ki a dialógus fontosságára a püspök és tiszteletbeli elnök.

Tőkés László nyilatkozik az EMNT megalakulása előtt. Miután a szervezet elnökévé választották, a szavazáson egyedül tartózkodó küldött elmondta: Szilágyi Zsolt képviselő hatékonyabban tudna lobbizni az önrendelkezésértTőkés László nyilatkozik az EMNT megalakulása előtt. Miután a szervezet elnökévé választották, a szavazáson egyedül tartózkodó küldött elmondta: Szilágyi Zsolt képviselő hatékonyabban tudna lobbizni az önrendelkezésért


Az önrendelkezés alternatívájáról szóló mondatot az ország vezető, legnagyobb példányszámú napilapja, az Adevarul úgy tálalta, hogy Tőkés László a határok módosítására szólított fel Kolozsváron. Ennek nyomán a kormányzó PSD szóvivője révén éles hangú nyilatkozatban tiltakozott az EMNT megalakulása ellen. Bodgan Niculescu Duvaz pártszóvivő mutatta be a sajtónak azt a közleményt, amely revizionizmussal vádolja az EMNT-t.


Tőkés László kevésbé lobbiképes

– Megkérdőjelezem, hogy Tőkés Lászlóban partnert lát a bukaresti politikum – így fogalmazott szombaton Szövérdffy Zoltán Temes megyei küldött a Krónika napilapnak. Ő volt az egyetlen, aki tartózkodott Tőkés László EMNT-elnökké választásakor. Szövérdffy indoklása szerint az EMNT célja, hogy az autonómia-tervet Bukarest is elfogadja, és ehhez hatékony lobbizásra van szükség, s szerinte kétséges, hogy erre a püspök-elnök képes.


A kormánypárt szeparatizmust emleget

A kormánypárt most hatósági fellépést sürget a frissen megalakult tanács ellen, és úgy értékeli, hogy Tőkés László elnök és a Fideszt meghívottként képviselő Kövér László beszéde a magyar irredentizmus rendkívül agresszív és veszélyes megnyilvánulása volt Románia területén. A közleményében az, hogy minden eddiginél súlyosabb helyzet alakult ki, mert Kolozsváron

"a nyíltan területi szeparatizmus fegyveres módszerrel történő megvalósítására buzdítottak. Az EMNT elfogadott terve közvetlen támadást jelent Románia stabilitása és területi épsége ellen – véli a PSD. A közlemény folyamatosan incidensről, etnikai feszültséget gerjesztő akcióról, súlyos fejleményekről, alkotmányellenes megnyilvánulásokról beszél, amelyekkel szemben az állami szerveknek fel kell lépniük, illetve a hasonló eseteket meg kell előzniük.

Imával kezdődött az EMNT megalakulásaImával kezdődött az EMNT megalakulása


Tőkés ássa alá az RMDSZ hitelét?

A PSD továbbá úgy látja, hogy aláássa az RMDSZ hitelét az a tény, hogy Tőkés László lett az EMNT elnöke, mert ez "azokat az előrelépéseket veszélyezteti, melyeket a szövetség elért a magyar kisebbség és a többségi románság békés együttélése terén".

A kormánypárt ezenfelül arra szólítja fel a magyar és román polgárokat, ne hagyják magukat ebbe "a különösen veszélyes politikai játszmába bevonni" és – Tőkés László beszédéhez némileg hasonlóan arra hívja fel a polgárokat, "továbbra is álljanak ki a tolerancia és a párbeszéd fontossága mellett".

Tekintettel arra, hogy a nyilatkozatok egy részét magyarországi politikai személyiség tette, a román kormányzópárt úgy értékeli, hogy a magyar kormánynak is intézkednie kell azokkal szemben akik "revizionista propagandát fejtenek ki, és fegyveres etnikai harcra buzdítanak. A román szociáldemokrata párt közleményében azt is bejelenti, hogy "tiltakozást fog eljuttatni a magyar országgyűléshez amiatt, hogy a Fidesz egyes vezető politikusai megengedhetetlen módón beavatkoznak a romániai politikai életbe.


Kövér László cáfol

Ezzel párhuzamosan pedig diplomáciai csatornákon tájékoztatni fogják az európai intézményeket a "magyar irredenták provokatív cselekedeteiről". Kövér László a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Budapesten így reagált a PSD vádjaira:

"– A több órás tanácskozás, nyugodt hangnemben, méltóságteljesen zajlott. Semmiféle irredenta kijelentés ott el nem hangzott. Valószínű hogy a román kormánypárti politikusokat az hozza ki a sodrából, ami Európában egyébként megszokott, hogy az Európai Unió tagállamainak nemzeti kisebbségeihez hasonlóan a romániai magyar kisebbség is szeretne önrendelkezési jogokkal rendelkezni.

Ha Románia az Európai Unióhoz akar tartozni és ezt a törekvést a Fidesz is támogatja, akkor ezzel együtt jár egy olyan fajta kötelezettség is, hogy alkalmazkodni kell bizonyos normákhoz. Nem egészen világos, hogy ami mondjuk a baszkokat vagy a tiroliakat megilleti, az miért ne illethetné meg példának okáért a székelyföldi magyarokat is. Erről szólt ez a tanácskozás."

A Fidesz-MPSZ politikusa arról is beszélt, hogy a romániai magyarság kizárólag békés eszközökkel küzd jogaiért. "– Méltánytalannak tartanánk, hogy csak azért, mert nem robbantanak ki valahol konfliktust, negatívabb elbánásban részesítené őket akár az adott ország, akár pedig a nemzetközi közvélemény."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS