2019. február 24. vasárnapMátyás
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diákbérletek: irreálisan magas árakat szabnak meg egyes személyszállító cégek

Sólyom István 2013. június 21. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Az oktatási törvény nyújtotta lehetőséget kihasználva több busztársaság is jóval a piaci áron felül értékesíti havi bérleteit, mivel azok árát az állam megtéríti. A szaktárca törvényt módosítana.


Óriási eltérések vannak országos szinten azon autóbuszbérletek árai között, amelyek költségét az állam utólag téríti meg. A tanügyi törvény szerint azoknak a tanulóknak, akik nem a lakhelyükön járnak iskolába, az oktatási minisztérium téríti meg az ingázási költségeit 50 kilométeres távolságon belül.


Tizenkétszeres különbség

Az 50 km-es táv toplistája élén egy Brăila megyei cég áll, a társaság járataival utazóknak havi 491 lejt kell fizetniük, míg a legolcsóbb, szintén 50 km-es távolságra szóló bérlet 42 lejbe kerül egy Dolj megyei személyszállító cégnél, ami közel 12-szer kevesebb. A kisebb távolságok esetén szintén tetten érhetőek az aránytalanságok. Egy Temes megyei cégnél 48 km havonta 76 lejbe kerül, míg egy másik, szintén Temes megyei cég ugyanezért a távolságért 518 lejt számol fel. Bihar megyében 20 km-re egy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemély 491 lejt kér a havi bérletért, ezzel szemben egy brassói cég ugyanazon távon csupán 36 lejért szállít.

A 9 km-es távot nézve egy konstancai társaság 240 lejt kér havonta, míg egy Temes megyei 18-at. A legtöbb bérletet 10 km-es távolságra adták ki országszinten, 11 636-ot, a második helyen pedig a 15 km-es táv szerepel 11 205 bérlettel. A 10 km esetében a két szélső érték 25 és 326 lej. Románia-szinten a legnagyobb árakkal dolgozó cég a már említett konstancai székhelyű Metropolitan, amelyik 3 km-re havi 166 lejt számol fel, ezzel ellentétben egy szebeni társaság csupán 15 lejt kér. A Metropolitan csak márciusban 142 516 bérletet értékesített több mint 20 millió lej értékben.
Abnormális árak

A csíkszeredai székhelyű Open World busztársaság igazgatója a Transindexnek elmondta, szakmailag egyik szélső értéket sem tartja normálisnak, abban viszont egyetértett, hogy lehetnek jelentős eltérések a bérletárak között.

„A bérletárak meghatározására különböző tarifa-politikák léteznek. A jegyek árát többnyire a régebbi időkből örököltük, az kiszámított. Ez alapján kiszámoljuk, hogy mennyibe kerülne a bérlet ára, ha naponta megvennék az utasok a jegyet. A kapott összeget 20-21-22-vel beszorozzuk és kijön egy összeg, amelynek az 50-60%-a a bérlet ára. Így a bérlet körülbelül 40-50%-os bónusszal van adva, a napi rendszeres jegyvásárláshoz képest” - magyarázta a módszert Orbán László.

Hozzátette: a jegy- és bérletárakat ugyanakkor az infláció és az üzemanyagárak is befolyásolják, valamint tekintettel vannak az utasok észrevételeire is. „Sok éve küzdünk azért, hogy az állam támogassa a közszállítást, hisz Románia azon kevés ország közé tartozik, ahol nem létezik ilyen típusú központi költségvetési hozzájárulás” - mondta a cégvezető.

Az Open Worldnél egyébként egy 50 km-es távra szóló havi bérlet 226 lejbe, 30 km-es távra 194 lejbe, 15 km-es távra 158 lejbe és 1,5 km-es távra 93 lejbe kerül.


A minisztérium elejét venné az ügyeskedéseknek

Az oktatási minisztérium szerint a szélsőségesen magas árak megszabása nem törvénytelen, de az erkölcstelenség kategóriájába esik. A tárca ugyanakkor bejelentette, hogy 800 iskolabuszt tervez vásárolni 31 millió euróért, a járatokat a vidéki iskolák tanulói számára lízingelnék.

Májusban több megyében is tiltakoztak a diákok az elmaradt ingázási pénzek miatt. A szaktárca ugyanis több hónapon át nem fizette ki a támogatásokat, mondván, hogy egyes szállítási cégek indokolatlanul magas tarifákat szabtak meg, tudván, hogy az állam úgyis megtéríti azt a diákoknak. Háromszéken 2000 diák lépett japánsztrájkba, majd vonult utcára, miután az oktatási minisztérium 5 hónapot késett a pénzek kifizetésével.

Az országos szintű demonstrációk hatására a tárcavezető bejelentette, hogy 50 millió lejt különítettek el erre a célra, és megkezdték a kifizetéseket. A szaktárca ugyanakkor úgy tervezi módosítani a jogszabályt, hogy az egy diákra eső költségtérítés összege ne haladhasson meg egy bizonyos, a minisztérium által megállapított felső határt. Az erről szóló sürgősségi rendeletet június elején bocsátották közvitára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS