2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: a Moldovai Köztársaság jövője az Európai Unióban van

2013. július 17. 16:40, utolsó frissítés: 16:44

Az elnök növelné a moldovai diákok számára fenntartott ösztöndíjak számát, és optimistán nyilatkozott az EU-val való társulási egyezmény aláírásáról.


A Moldovai Köztársaság jövője az Európai Unióban van, nem pedig valamiféle eurázsiai szövetségben – jelentette ki Traian Băsescu egy, a Szabad Európa Rádiónak adott interjúban, melynek átiratát a România Liberă napilap közölte.

Az államfő annak apropóján adott egy hosszú interjút, hogy szerdán hivatalos látogatásra utazott a Moldovai Köztársaságba. A látogatás keretein belül Băsescu találkozik Nicolae Timofti moldovai elnökkel, Iurie Leancă kormányfővel és Igor Corman házelnökkel.

Helyszíni beszámolók szerint a moldovai államelnöki hivatal utcájának két végében


két kisebb tüntetésre került sor;az egyik csoport Băsescu-, egyesülés- és Románia-párti jelszavakat skandált, a másik csoport azt kiabálta: „le az egyesüléssel!”. Mindkét csoport feloszlott, miután Timofti és Băsescu bement az épületbe.

Nicolae Timofti moldovai elnök (balra) és Traian BăsescuNicolae Timofti moldovai elnök (balra) és Traian Băsescu


A látogatás előtt adott interjúban a román államfő egyébként a tabutémának számító egyesülésről is beszélt. Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e a Moldovai Köztársaság Románia határai közé, Băsescu azt mondta, Románia prioritása az, hogy a Moldovai Köztársaság az EU tagállama legyen, amire szerinte 10-12 éven belül kerülhet sor. A két ország egyesüléséről csak ezután lehet beszélni – fejtette ki. Az interjúban az államfő elismerte, hogy


Moszkvának legitim érdeke fenntartani a befolyását

Moldovában, hiszen itt a lakosság jelentő százaléka továbbra is inkább Moszkvához kötődik. Kifejtette ugyanakkor, senki sem akarja kényszeríteni Moldovát, hogy Kelet vagy Nyugat felé forduljon: Moszkva és Brüsszel is meggyőzni szeretné.

„Úgy vélem, a Moldovai Köztársaság jövője az EU-ban van. A Moldovai Köztársaság népe része a román népnek: kultúrája, történelme, minden érv az uniós integráció mellett szól” – jelentette ki.

Băsescu ugyanakkor kifejtette: az EU nem fogja megismételni „azt a hibát”, amelyet Ciprus esetében elkövetett, így kizártnak tartja, hogy a Moldovai Köztársaság a Dnyeszteren-túli szakadár terület kérdésének rendezése előtt, az ott állomásozó orosz csapatokkal együtt lépjen be az Európai Unióba.

A transznisztriai helyzet rendezéséről szóló, 5+2-es formátumú tárgyalások (Transznisztria, Moldovai Köztársaság, Ukrajna, Oroszország, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, Egyesült Államok és Európai Unió) azért nem sikeresek, mert a kérdés a Moldovai Köztársaság területi integritásáról szól, és ezt a döntést Chisinău kell meghozza;


a moldovai álláspontot azonban nem tudja mindenki elfogadni.

Arra a felvetésre, hogy a Moldovai Köztársaságnak is egyszerűbb lenne a helyzete a Dnyeszteren túli területek nélkül, Băsescu így válaszolt: Moldovának kötelessége diplomáciai úton harcolni minden tenyérni területéért.

Rámutatott: Chisinău európai integrációja hosszú folyamat lesz, de fontos előrelépés az, hogy az Európai Unió Vilniusban novemberben megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozóján parafálják a társulási egyezményt az EU és a Moldovai Köztársaság között.

Arra az újságrói kérdésre, miszerint azt beszélik, hogy Moszkva megakadályozza majd a társulási egyezmény aláírását, az elnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a novemberi csúcson


mindenképpen aláírásra kerül az egyezmény.

Băsescu Chisinăuban bejelentette, hogy a román állam a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően 6000-re növeli a tanulók és egyetemisták számára fenntartott ösztöndíjait. Ez 500-al több, mint a 2013-2014-re előirányozott ösztöndíjak száma.

A bejelentés válasz Iurie Leancă miniszterelnök kérésére, miszerint csökkenteni kellene az ösztöndíjak számát, mivel a Romániában tanuló diákok zöme sosem tér haza a Moldovai Köztársaságba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS