2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Se helyszín, se pénz: túl magyar a városvezetésnek a Vásárhelyi Forgatag

K. M., G. L. 2013. augusztus 14. 16:06, utolsó frissítés: 17:46

Úgy tűnik, Florea képtelen megemészteni egy magyar rendezvény ötletét, ezért át akarta gyúrni a programot. Ez nem ment, így maradt a kerékkötés.


Rosszindulatúan állt a magyar napokként első alkalommal sorra kerülő Vásárhelyi Forgatag ügyéhez Dorin Florea polgármester, aki procedurális eszközökhöz folyamodva próbál akadályokat gördíteni a marosvásárhelyi magyaroknak szánt rendezvény zavartalan megszervezése elé – legalábbis ez érzékelhető a helyszínfoglalási kérés körül kialakult huzavonából. Az alpolgármesteri tisztséggel és a helyi tanácsban a legnagyobb frakcióval rendelkező RMDSZ-nek pedig, úgy tűnik, nem sikerült hatékonyan kiállnia a magyar közösség érdekei mellett.

A konfliktust az okozta, hogy a Florea-városvezetés nem nézi jó szemmel, hogy a város központjában egy kizárólag magyar rendezvényre kerüljön sor.


Ne legyen nemzeti?

Soós Zoltán RMDSZ-es tanácsos, a Vásárhelyi Forgatag fesztiváligazgatójának értékelése szerint azért nem sikerült megfelelően együttműködni a városvezetéssel, mert az teljesen az ellenőrzése alá akarta vonni a rendezvényt. Soós szerint a városvezetés szegregációnak minősítette, hogy a magyarok önálló kulturális fesztivált szeretnének maguknak szervezni.A polgármesteri hivatal abban az esetben egyezett volna bele a rendezvény megszervezésébe, ha a program úgy változik, hogy a koncertek, fellépők, vásárosok, árusok kétharmada a román közösség soraiból kerül ki. A polgármesteri hivatal ezen feltételek mellett a Ligetet ajánlotta helyszínnek, amit a szervezők nem fogadtak el.

„A magyar kultúra sajátosságait kiemelő jelleget próbáltunk adni a rendezvénynek, de a városházának ez az elképzelés nem tetszett, ezért átszervezte a programot, még a rendezvényünk nevét is meg akarták változtatni. Gyakorlatilag egy második Marosvásárhelyi Napokként képzelte el a rendezvényt” – magyarázta Soós a konfliktus okát.


A főtéren ne „szegregáljanak”

Az már csak járulékos probléma, hogy a rendezvény két hét múlva kezdődik, de a főtérre vonatkozó helyszínigénylési kérelem a mai napig nem lett elbírálva.

Így fennáll annak a rizikója, hogy az eredetileg a városközpontba tervezett rendezvény kiszorul a Maros-partra, mert a polgármester alárendeltségébe tartozó közrendi bizottság a mai napig sem hozott döntést a helyszín engedélyeztetésével kapcsolatosan.

Soós elmondta, a helyszín engedélyeztetésére vonatkozó kérésüket július 12-én adták le, amelyben a nyári színpadot, a főteret, valamint a Színház teret igényelték a polgármesteri hivataltól. A közúti rendőrség, a megyei rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és a helyi rendőrség képviselőiből álló bizottság július 24-én ült össze a forgatag két képviselőjével a kérés megvitatására. Akkor nem sikerült dűlőre jutni a helyszínekkel kapcsolatban, ezért egy héttel elhalasztották a döntés meghozatalát. Soós szerint a rendezvénnyel kapcsolatban a közúti rendőrségnek volt leginkább kifogása, amiért részben hétköznap is le kellett volna zárják a központot.

A szervezők a probléma megoldására azt ajánlották, hogy csak péntek délutántól legyen lezárva a központ, de ennek a javaslatnak a megvitatására már nem került sor, mivel az egy héttel későbbre összehívott ülésen a Vásárhelyi Forgatag képviselőin kívül nem jelent meg senki. A bizottság legközelebb augusztus 20-án fog ismét összeülni.

Az önkormányzat hozzáállása és az elhúzódó, esetleg sikertelen helyszín-engedélyeztetés miatt a szervezők úgy érezték, a fesztivál léte forog veszélyben, és ezért döntöttek a semleges, marosszentgyörgyi helyszín mellett – mondta a fesztiváligazgató.


Mit mond a városháza?

Aurel Trif, a polgármesteri hivatal szóvivője szerint a Forgatag szervezőinek állításai hamisak. „A polgármesteri hivatal a legalább 12 éve minden évben megszervezett rendezvényeit mindig a multikulturalitás, a kétnyelvűség, az egyetértés és a békés együttélés jegyében szervezte románoknak és magyaroknak egyaránt. Eddig egyik közösség sem szervezett olyan rendezvényt, amelyből kizárták volna a másikat.

Amit a Forgatag szervezői állítanak, teljes mértékben téves. Amikor a helyszínfoglalási kéréssel a polgármesteri hivatalhoz fordultak, beszélgettünk, és közösen megegyeztünk abban, hogy magyarok és románok együtt szervezzünk meg egy olyan rendezvényt, amely más multietnikus közösségek számára is példaértékű lesz. Azonban ők bizonyos okok miatt úgy döntöttek, hogy nem akarnak velünk együttműködni, ami sajnálatos, hiszen a román és a magyar közösség között létező békés együttélés és egyetértés kárára megy a hozzáállásuk. Tehát előbb egyetértettek a közös rendezvényszervezéssel, majd úgy döntöttek, hogy egy kizárólag magyar rendezvényt kívánnak megszervezni. A polgármester úr pedig nem kifogásolta a programot, még a rendezvény elnevezésével kapcsolatosan is sikerült kiegyezni. Azonban az, amit a szervezők akarnak, éspedig, hogy elválasszák a magyar lakosságot a romántól olyan értelemben, hogy csak a magyarok ünnepeljenek, ilyesmi Marosvásárhelyen sajnos nem elfogadható, hiszen mondhatni tökéletes harmóniában élünk, ami túl jó ahhoz, hogy egy ilyen ügy miatt tönkremenjen” – mondta el megkeresésünkre Aurel Trif.

A szervezők álláspontjával kapcsolatosan, mely szerint a Forgatag egy jó alkalmat adna arra, hogy a marosvásárhelyi románok ismerkedjenek a magyar kultúrával, Trif elmondta, erre nincs szükség, hiszen nagyon jól ismerik a marosvásárhelyiek egymás kultúráját, például sokan vegyes házasságban élnek. „Ilyen esetben mi a teendő? A román férj menjen a román rendezvényre, a magyar feleség pedig a magyarra?” – érvelt a szóvivő.

Felvetésünkre, mely szerint Kolozsváron a városi költségvetésből is finanszírozott rendezvény keretében, a Kolozsvári Magyar Napokon ünnepelhetnek a magyarok, és emellett létezik a város hivatalos ünnepe is, Trif azt mondta, minek megtartani külön a magyar ünnepet, amikor a marosvásárhelyi hivatalos városnapokon a magyar közösségnek szóló estéket is rendeznek: „12 éve minden évben magyar nyelvű nótákat és lakodalmas zenét hallgathatnak a magyarok. Mi nem akarjuk kihagyni a magyarokat az általunk szervezett rendezvényekből, hiszen közel érezzük őket magunkhoz, és tökéletes egyetértésben élünk” – hangsúlyozta a szóvivő.


Többnyire magyarországi pénzekből áll a költségvetés

A Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, magánszemélyek és cégek támogatták a rendezvényt, amely 45-50 ezer euróból gazdálkodhat idén.

“Tavasszal, a költségvetés megszavazásakor a kulturális projektek keretében be volt illesztve a Forgatagra lehívható 500 ezer lejes tétel. Az RMDSZ benyújtott a Forgatag számára egy valamivel több mint 100 ezer lejt igénylő pályázatot a polgármesteri hivatalhoz, azonban ez ügyben sem született döntés. A városi tanács által megszavazott pénzt valószínűleg Florea nem fogja kifizetni, amennyiben nem az ő szabályai szerint szervezzük meg a rendezvény, annál is inkább, mert 2-3 éves számlák kifizetésével van elmaradva az önkormányzat különböző cégek felé” – vélekedett Soós. Elmondta, egyéb támogatási igényt nem fogalmaztak meg a polgármesteri hivatal felé.


B terv lenne a Maros-part?

Peti András alpolgármester, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének vezetője szerint mivel közeleg a fesztivál kitűzött időpontja, nem volt más választás, mint egy biztos helyszínt megjelölni, ez pedig a Maros-part. „Ettől függetlenül a helyszínfoglalási kérelem a főtéren megy a maga útján, hiszen augusztus 20-án születhet egy olyan döntés, amely engedélyezi a rendezvény főtéren való megtartását” – mondta Peti, aki szerint ez esetben lemondanának a Maros-parti helyszínről.

A Transindex kérdésére, hogy miért nem lehetett korábbi időpontban összehívni a bizottságot, Peti úgy reagált, hogy közbeszóltak a nyári szabadságok, és egy sajnálatos haláleset is volt. Kérdésünkre, mely szerint a helyszínigénylést nem lehetett volna korábban leadni a szabadságok okozta probléma elkerülése érdekében, illetve azért, hogy Florea hozzáállása miatt ne tolódjon ki a döntés időpontja, Peti elmondta, a szervező csapat attól tartott, hogy ha túl korán adja be a helyszínfoglalási kérelmet, a jóváhagyásig megváltozik valami a tervezett programban, de különben sem létezett semmiféle garancia arra, hogy hamarább elbírálják a kérelmet. „Ha valaki rosszindulatú, akkor a jóváhagyási folyamatot a végtelenségig el tudja húzni” – mondta Peti.

Az alpolgármester nem kívánta kommentálni Soós Zoltán állítását, miszerint a városvezetés szegregációnak minősítette, hogy a magyarok önálló kulturális fesztivált szeretnének maguknak szervezni.

Soós általa sem ismert fejleményként értékelte Peti kijelentését, mely szerint lát esélyt arra, hogy a főtéri helyszínt mégis megkapja a rendezvény. Szerinte nehezen, de esetleg lát esélyt arra, hogy az augusztus 20-tól számított tíz nap alatt a rendezvény kezdetéig leszervezzék a helyszínváltoztatást.

„Vélhetően a polgármester rábólintása nélkül a bizottság nem fog számunkra kedvező döntést hozni, ennek jogi alapja is van, hiszen a polgármester a várost képviseli és a rendezvények biztonságáért is felelősséget vállal” – vélekedett Soós.

Elmondta, kíváncsian várja a fejleményeket, de egy pozitív döntés születése nagyon kényes helyzetbe hozná a szervező csapatot, ugyanis a hét folyamán a szervezés már előrehaladott állapotban lesz, így nem lesz könnyű változtatni. „Ha 20-án pozitívan bírálják el a helyszínfoglalási kérésünket, már nem mondhatjuk azt, hogy a polgármester kiutasított a központból. Azt gondolom, ez lehet a háttérben, mert elég nehéz lenne a polgármesternek lekommunikálnia a lakosság felé, hogy azért nem tartható meg egy rendezvény a központban, mert magyar” – mondta a rendezvény főszervezője.

Közben Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala közleményben reagált a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek azon döntésére, mely szerint nem kívánnak együttműködni a városházával a rendezvény megszervezése ügyében.

„Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala sajnálatát fejezi ki a Forgatag szervezőinek merevsége miatt, akik úgy döntöttek, hogy ezt az eseményt a Maros partjára, Marosszentgyörgy területére költöztetik” – áll Floreáék nyilatkozatában, amelyben egyebek mellett nehezményezik, hogy a polgármesteri hivatal által javasolt változatok mindegyikét észérvek nélkül utasították vissza a szervezők, többek között a Liget használatát illető felajánlásra is nemet mondtak.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint az intézmény továbbra is úgy gondolja, hogy a Liget az esemény számára megfelelő helyszínként szolgálhatott volna, hiszen éppen az ilyen jellegű rendezvények megszervezésére újították fel a marosvásárhelyiek abbéli elégedetlensége miatt, hogy a különböző rendezvények okán a főteret időről időre le kellett zárni.

Továbbá azzal vádolták a „magyar rendezvényt” szervezőket, hogy visszautasítják az olyan európai értékeket, mint a multikulturalitás vagy az interkulturalitás.

„Remélem, hogy az egyetértés és tisztelet jegyében folytatódik a város élete, és véget ér az elszigetelődés, a gyanakvás és a manipulálás” – áll a polgármester közleményében.

A Forgatag szervezői írásban reagáltak a polgármester nyílt levelére, amelyben „a kialakult helyzet operatív megoldását” kérik a polgármestertől.

Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke, a rendezvény főszervezője megkeresésünkre elmondta, hogy egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a polgármester odaadja a Forgatag rendezvényei számára a főteret. Noha Peti András úgy vélekedik, hogy elvileg lenne esély arra, hogy a helyszínigénylési kérés mégis kedvező elbírálásban részesül az augusztus 20-i bizottsági ülésen, ő egyáltalán nincs erről meggyőződve.

Mint mondta, a rendezvény főszervezőjeként ő személyesen arra készül, hogy a Maros-parton szervezik meg a kültéri rendezvényeket, noha ez a helyszín inkább a hétvégi kikapcsolódás számára rendelkezik jó adottságokkal, a Forgatag rendezvényeit illetően nem tekinthető ideális helyszínnek, így néhány programot például össze kell vonni.

A polgármesteri hivatalhoz beadott mai levelükre, amelyben világos állásfoglalásra szólítják fel a polgármestert, legalább választ vár, hiszen, mint mondta, divatos azt hangoztatni, hogy demokráciában élünk, tehát a polgármesternek legalább annyit meg kellene tennie, hogy írásban megindokolja, hogy miért ad vagy miért nem ad engedélyt egy köztéri rendezvénynek.

Elmondta, a polgármester most mindenhol kirekesztésről beszél, és azt hangoztatja, hogy a főteret nem adja oda egyik vagy másik közösségnek sem, és nacionalizmussal vádolja a szervezőket, illetve azt hangsúlyozza, hogy milyen békésen él egymás mellett a két közösség. Portik szerint ez viszont távol áll a valóságtól, hiszen a polgármester most gyakorlatilag kiutasítja a magyarokat a városból, burkoltan nacionalista hozzáállása jól illeszkedik az utóbbi napokban kiütköző magyarellenes közhangulatba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS