2018. aug. 15. szerdaMária
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem állnak meg a szeptember 1-i tüntetésnél a Verespatak-ellenzők

hírösszefoglaló 2013. szeptember 02. 11:03, utolsó frissítés: 15:02

Országszerte több ezren vonultak utcára a vasárnapi összehangolt tüntetésen, de Dániától az Egyesült Államokig 21 külföldi városban is tüntettek a verespataki beruházás ellen.


Romániában és több európai nagyvárosban is összehangolt tüntetést szerveztek szeptember elsején a múlt kedden elfogadott törvénytervezet ellen, amely a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól. A törvénytervezet kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a verespataki beruházást.

Bukarestben a Mediafax szerint eleinte pár százan, éjszakára pedig kétezren gyűltek össze, a Realitatea és a Hotnews hírportálok 3-4 ezer emberről beszélnek. A fővárosi tüntetésen az Egyetem téren összegyűlt tömeg a kormányépülethez vonult, és bár az engedélyük az Izvor parkba szólt, a csendőrség nem próbálta feloszlatni a tömeget, csak abban akadályozta meg a tüntetőket, hogy elfoglalják az útkereszteződést.

Este kilenc óra után a tüntetők visszamentek az Egyetem térre, de az úttesten maradtak, több százan közülük le is ültek, megbénítva a forgalmat az egyik irányban.

Tüntetés Bukarestben
<br />
Fotó: Moldovai Rita

Fotó: Moldovai Rita" >Tüntetés Bukarestben
Fotó: Moldovai Rita


>>Bukaresti tudósításunk a Think Outside The Box-on

Kolozsváron ennél nagyobb, becslések szerint ötezres tömeg gyűlt össze. A főtéren beszédeket mondtak, majd a prefektusi és a polgármesteri hivatalhoz meneteltek.

Tüntetés Kolozsváron
<br />
Fotó: Csala HerminaTüntetés Kolozsváron
Fotó: Csala Hermina


>>Kolozsvári tudósításunk a Think Outside The Box-on

Több romániai városban is kb. százas tömegek gyűltek össze tüntetni. Szatmárnémetiben mintegy 150-en voltak, és a szatmár.ro tudósítása szerint a Szamos nagyáruház előtt gyülekeztek, majd a régi városközpontban tettek egy kört a transzparensekkel, és visszatértek az új főtérre, ahol a prefektúra bejáratánál álltak meg egy időre. Sepsiszentgyörgyön is mintegy százan, Nagyváradon száznál többen, Brassóban szintén kb. 150-en, Iaşi-ban 200-250-en gyűltek össze. Marosvásárhelyen temesvári szurkolókkal erősítve zajlott a tüntetés.

Tüntetés Marosvásárhelyen
<br />
Fotó: Rácz TímeaTüntetés Marosvásárhelyen
Fotó: Rácz Tímea


>>Marosvásárhelyi tudósításunk a Think Outside The Box-on

Több európai ország román nagykövetségei előtt is megmozdulásokat szerveztek. A TOTB.ro összefoglalója szerint 21 városban, közöttük Aarhusben, New Yorkban, Genfben, Maastrichtben is tucatnyian gyűltek össze.

Tüntetés Prágában
<br />
Fotó: Tintea Alexandru Cristian via FacebookTüntetés Prágában
Fotó: Tintea Alexandru Cristian via Facebook


Tüntetés Brüsszelben
<br />
Fotó: Mireca Munteanu via FacebookTüntetés Brüsszelben
Fotó: Mireca Munteanu via Facebook


Budapestre a Lehet Más a Politika szervezett békés demonstrációt, amelyen az MTI szerint mintegy negyvenen vettek részt - a hírügynökség fotóján egyébként mintegy másfélszer ennyien láthatóak. "Mentsük meg Verespatakot!" feliratú pólóban a párt több politikusa megjelent.

Tüntetés Budapesten
<br />
Fotó: Marjai János/MTITüntetés Budapesten
Fotó: Marjai János/MTI


A tüntetők tovább kívánják folytatni a megmozdulásokat: Bukarestbe hétfőre, Kolozsvárra jövő vasárnapra hívták újra össze az üggyel egyetértőket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS