2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Florea megosztással vádol, Portik válasza: a Forgatag nem eladó

hírösszefoglaló 2013. szeptember 05. 12:50, utolsó frissítés: 13:06

Florea diverziókeltő rendezvénynek nevezte a Forgatagot, a főszervező válasza szerint minden eszközzel érvényesíteni fogják jogaikat.


"Diverziókeltő és megosztó" rendezvénynek nevezte a Vásárhelyi Forgatagot Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerdán tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a magyar sajtót, közöttük a Népújságot is felelőssé tette a "megosztásért".

A Népújsággal kapcsolatban Florea azt sérelmezte, hogy nem volt hajlandó leközölni második replikáját Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei szervezete elnökének nyílt levelére, valamint nem vállalta fel az Împreună–Együtt rendezvény reklámozását. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a lap „politikai érdekcsoportok befolyása alatt áll” - írja a Népújság. Florea továbbá azt mondta, a rendezvényt "meggazdagodni vágyó politikusok szerveztek, az 1990-es évek szeparatista mentalitását helyezve előtérbe, s csak az volt a cél, hogy

a város lakóit egymás ellen uszítsák."

A lap azt is megkérdezte a polgármestertől, hogy miért nem lehetett a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonló, kizárólag magyar fellépőket felvonultató rendezvényt szervezni Marosvásárhelyen is, amelyre Florea úgy válaszolt, amíg ő lesz a polgármester, addig ilyent nem engedélyez. Amellett érvelt, hogy ő közös megoldásokat szeretett volna találni egy közös rendezvény megszervezésére, ám a Forgatag szervezői elzárkóztak az együttműködéstől. Az Edda pedig szerinte azért mondta le a fellépését a Forgatag ellenrendezvényén, mert azzal fenyegették meg az együttest, hogy kővel fogják megdobálni őket a színpadon.


Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője csütörtökön blogján, nyílt levélben válaszolt Florea sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Ebben a pontatlanságokat óhajtja korrigálni, mivel "az elmúlt néhány hét alatt a


sokadik alkalommal sértette meg

mind a vásárhelyi magyarokat, mind pedig a Vásárhelyi Forgatag szervezőit" - írja.

Portik elutasítja, hogy a rendezvényt - bár mind az RMDSZ, mind az EMNP támogatását élvezte - politikai szempontból kategorizálja és mérlegelje a városvezető. Határozottan cáfolja továbbá, hogy a szervezők találkoztak volna Floreával, hanem - mint írja - csupán Florea néhány munkatársával került sor találkozóra, és ezek is "jórészt a süketek párbeszédéhez voltak hasonlatosak".

Florea azon kijelentésére reagálva, miszerint az ő polgármestersége alatt nem lesz színmagyar rendezvény, Portik ezt írja: "Mi a leghatározottabban hívjuk fel a figyelmét arra, hogy önnek sem erkölcsi, sem pedig törvény által szavatolt joga nincs ehhez. Határozottan követeljük, hogy a törvény betűje szerint járjon el az augusztus 30-án iktatott, 2014-es évre vonatkozó területigénylési kérésünk elbírálásakor."


"A Vásárhelyi Forgatag nem eladó"

- nyomatékosít a főszervező, kiemelve, hogy a fesztivált sosem lesznek hajlandóak vegyes rendezvénnyé alakítani. "Az összes törvényes eszközzel küzdeni fogunk azért, hogy érvényesítsük jogainkat" - írja Portik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS