2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Prokon az új Schweighofer? A multi Gyergyóvaslábon nézelődik

B. D. T. 2013. október 08. 16:47, utolsó frissítés: 2013. október 09. 12:43

Az alternatív energia piacában, és ezen belül a pelletgyártásban is érdekelt német vállalat Romániában vásárolt fel erdőket többek közt a Sturdza arisztokrata családtól.


“Úgy hírlik, egy német cég fafeldolgozó üzemet tervez Vaslábra. Újabb multinacionális vállalat készül Székelyföldre” – írta tegnapi közleményében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A vállalat 400 munkahelyet ígér 70 hektár területen, 40 millió eurós beruházással, míg a Schweighofer osztrák cég Rétyen 650-et több mint 67 hektárnyi területen, 150 millió eurós befektetéssel – hasonlítja össze a két beruházást a tanácselnök, majd hozzáfűzi: “Ennek tükrében az a gyanúm, hogy mindkét cég csak dobálózik a számokkal, marketingcéllal”.

Még korai arról beszélni, Vasláb község lakói és önkormányzata akarja-e ezt a beruházást, hiszen konkrét ajánlatot még nem is kaptak – tudtuk meg Fórika Istvántól, Vasláb alpolgármesterétől. A német cég egyelőre tapogatózik, egyszer látogattak el a helyszínre, még júliusban, megnézték a területet, azt ígérték, pénzügyi-gazdasági számításokat végeznek, és majd visszatérnek egy ajánlattal. Ez még nem történt meg. Az alpolgármester elmondta, a Prokon Gmbh. nevű multinacionális vállalatról van szó, Nagyszebenben van a romániai kirendeltségük székhelye, és több ágazatban is érdekeltek, nemcsak fafeldolgozásban.

A cég képviselői a helyi döntéshozókkal folytatott megbeszélésükön többek közt azt is elmondták,


több tízezer hektár erdőt vásároltak fel Romániában.Modern, csúcstechnológiával felszerelt üzemet terveznek, ahol a keletkező hulladékot is feldolgozzák, briketteket is gyártanának. Az általuk potenciális helyszínként kiszemelt terület az önkormányzat tulajdonában lévő legelős külterület.

“Továbbra is meggyőződésem, hogy hosszú távon a helyi emberek, vállalkozók munkájára építhetünk biztos jövőt, mert a külföldi vállalatoknak – bár az ellenkezőjét állítják – nem fontos sem a munkahelyek létesítése, sem a környezet védelme – írta közleményében Borboly Csaba. – Biztosak lehetünk benne, hogy nekik egyetlen dolog a fontos: a profit, amit elvisznek a térségből. Nekünk viszont az, hogy a fafeldolgozásból származó haszon minél nagyobb arányban a lakosságnál maradjon. Ez az érdekük az erdőgazdálkodásból élő embereknek, az ágazatban tevékenykedő székelyföldi cégeknek egyaránt”.

Képünk illusztráció (fotó: B.D.T.)Képünk illusztráció (fotó: B.D.T.)

A tanácselnök szerint „csak úgy teremthetünk biztos jövőt, ha a fa helyben kerül feldolgozásra, és abból elsősorban az erdőtulajdonosok, illetve helyi vállalkozók profitálnak”. A megyei tanács segítené ezt a folyamatot, az erdő a Hargita megyei lakosság jövedelmének egyik fő forrása lehet,


nem szabad hagyni, hogy a multinacionális vállalatok fölözzék le

a hasznot – írta a tanácselnök, aki ismételten összefogásra kéri az erdőtulajdonosokat, a közbirtokosságokat, a helyi fafeldolgozókat.

“Csak akarat és párbeszéd kell ahhoz, hogy létrehozzanak egy hasonló üzemet, mint amilyet a külföldi cég tervez. Ha összefognak, akkor tőkeerős cégük mellé már nem nagyon telepedne a térségbe más vállalat. Együtt, összehangolt tevékenységgel védhetik meg érdekeiket” – zárul a tanácselnök közleménye.

A Prokon cégcsoport az alternatív energia piacában érdekelt, szélenergiával, bioüzemanyagokkal és biomasszával foglalkozik. 2010-ben terjesztette ki tevékenységi területét a fa mint megújuló energiaforrás felhasználására, azóta szorosan együttműködik a Holzindustrie Torgau OHG fafeldolgozóval, amelynek résztulajdonosa.

A Holzindustrie Torgau napi pelletgyártó kapacitása több mint 20 ezer darab, 460 alkalmazottja van, és a németországi piacon 10%-os részesedéssel bír. 2010-ben közel 79 millió pelletet gyártottak összesen Németországban. A pelletgyártás hulladékának egy részét a préseltlemez- és papírgyártásban érdekelt cégeknek adják el, de


saját biomassza-erőművel is rendelkeznek,

ahol a hulladékot feldolgozzák és elektromos energiává alakítják, amit részben a pelletgyár használ fel – derül ki a vállalat angol nyelvű bemutatójából.

Hogy a nyersanyag-utánpótlás terén független legyen, a vállalat erdőket vásárolt föl. A Holzindustrie Torgau Németországban 3 ezer hektár erdőt birtokol, de ez nem biztosítja a szükséges nyersanyagot. Németországban nehéz nagyobb erdőterületeket vásárolni, mivel sok kis erdeje van magánszemélyeknek, településeknek, közösségeknek, vállalatoknak, az államnak - ezért a Holzindustrie Torgau figyelme Románia felé fordult, ahol 2010 végétől vásárolni kezdte az erdőket.

„Romániában az ország területének 27%-át borítja erdő. A múltban ezeket az erdőket elsősorban vadászatra használták. Mivel szinte egyáltalán nem volt erdészeti szempontból használatban, a területeket nem tartották jó állapotban mindeddig. Még ha ma Kelet-Európa erdőségeit intenzívebben is használják, érvényesek rájuk is az EU-direktívák, amelyek a túlzott kitermelést és erdőirtást megelőzendő előírják a fenntartható erdőgazdálkodást” – írják. A Holzindustrie Torgau


10 ezer hektár erdőt vásárolt a Sturdza családtól,

és további ajánlatokat kaptak több mint 5 ezer hektárra. A Kárpátok klímájának köszönhetően hektáronként akár a 10 köbmétert is eléri az évi faanyag-gyarapodás, ami több, mint Németországban - dicsérik a befektetés értékét a bemutatkozóban.

A Holzindustrie Torgau székhelye Nagyszebenben van. A Prokon időközben Neamt megyében, Csalhóban megnyitotta saját erdészeti irodáját, így a Holzindustrie Torgau jogosult menedzselni saját erdőit, függetlenül az állami erdészettől. Eddig nyolc erdőkitermelő munkást alkalmaztak, és több ezer köbméter fát termeltek ki, amelyet saját vonatvagonjaikkal szállítottak Németországba – írják a hivatalos bemutatkozóban.

A Prokon nagyszebeni leányvállalata a Prokon Hit Timber Kft., és 2008-ban jegyezték be.

Egyes sajtóértesülések szerint a Sturdza-örökösök majdnem 19 millió eurót kaptak a német befektetőktől - és az adásvételi szerződést Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő feleségének közjegyzői irodájában kötötték meg. Az év ingatlanbizniszeként megnevezett tranzakció során a közjegyzői díj a bzi.ro 2011-es cikke szerint 100 ezer euró volt. Az Evenimentul Regional al Moldovei idén nyáron arról írt, hogy utólag az egyik áruba bocsátott erdő kapcsán a bíróság megkérdőjelezte a Sturdza-örökösöknek való visszaszolgáltatás jogosságát. A szóban forgó erdő Iasi megye egyik természeti rezervátuma. A lap szerint egyébként a német befektetőcsoport 22 ezer hektár erdőt vásárolt Neamt, Kovászna és Iasi megyében 43 millió euróért.

Az épp brüsszeli úton lévő Borboly Csaba a Transindex kérdésére emailben közölte, a cég még nem kereste meg a megyei tanácsot, “de mi szeretnénk a dolgok elejébe menni”. Figyelmünkbe ajánlotta a http://erdogazdalkodas.hargitamegye.ro honlapot, amely a megyei tanácsi tevékenységeket jeleníti meg az erdőgazdálkodás témakörében, és ahová várják a javaslatokat és észrevételeket a lakosság, az olvasók részéről. “Erőfeszítéseinkből sajnos kevés látszik, de azt kérem mindenkitől, hogy a weboldal felkeresése után jöjjön még javaslatokkal, felajánlással, elképzeléssel, ott is hozzá lehet szólni” – írta Borboly Csaba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS