2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilószámra gyűlnek az egybanisok Lakó Péterfi Tündének

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. október 09. 15:38, utolsó frissítés: 17:02

Hadd szenvedjen a hatóság! Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön civilek kezdtek pénzérme-gyűjtésbe #b#Lakó Péterfi Tünde#/b# marosvásárhelyi aktivista bírságának kifizetésére.


Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön civilek kezdtek egybanis pénzérme-gyűjtésbe Lakó Péterfi Tünde marosvásárhelyi civil aktivista bírságának kifizetésére. A Facebookon flashmob indult, a résztvevő felhasználók egybanist ábrázoló képre cserélték le a profilképüket.

Lakó Péterfi Tündét a marosvásárhelyi rendőrség múlt héten bírságolta meg, mert a November 7. (mai nevén 1989. december 22.) nevű piacon kétnyelvű feliratokat osztogatott az árusoknak. A feliratokon román és magyar nyelven szerepelt a termékek neve. A rendőrség szerint a bírságolás jogos, mert a nő nem rendelkezett szórólapozáshoz szükséges engedéllyel. A bírság összege 1500 lej, Lakó Péterfi Tünde úgy döntött, kifizeti a bírságot, de az összeget egybanisokban, a sajtó jelenlétében pengeti le a hatóságnak. Személyes blogján egy felhívást is közzétett, amelyben jelezte, a bírság felét fogja kifizetni a a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül, így


75 ezer egybanis érmét kell kigyűjtenie,

ezért számít a közösség segítségére. A felhívás nyomán Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön mozgósítás történt, kilószára gyűlnek az egybanisok.Székelyudvarhelyen az érméket a G. kávézóban, a pultra kihelyezett edénybe gyűjtik, tegnap óta fél vödörnyi egybanis gyűlt össze. Fazakas Szabolcs, a gyűjtési akció elindítója elmondta, nem ismeri Lakó Péterfi Tündét, de számára egyértelmű volt, hogy igazságtalanság történt Marosvásárhelyen, ezért úgy gondolta, felhívást tesz közzé a barátainak a Facebookon, arra kérve őket, hogy dobják össze egybanisaikat.

"A felhívás nyomán Sepsiszentgyörgyön is elindult a banigyűjtési akció, ez azt mutatja, hogy mások is úgy gondolják, Marosvásárhelyen igazságtalanság történt" - mondta Fazakas és leszögezte, az ackió egyrészt


politikától mentes, teljes egészében civil megmozdulás.

Másrészt az akció nem románellenes, hanem az anyanyelv-használati jog melletti kiállásról szól.

"Meg kell mutassuk, hogy gyakorolni akarjuk az anyanyelvünket a közszférában is. Marosvásárhelyen elhalt az egybanis-gyűjtés, úgy látszik, ott az emberek nem tudtak összefogni. Ilyen szempontból Székelyföld példát tud mutatni. Nem akarunk nagy dolgot, de teljesen jó bulinak tartom, hogy látszik, az embereket érdekli, hogy mi történik, és készek arra, hogy összefogjanak" - mondta.

Elmondta, a banik szaporán gyűlnek, például kocsija kilincsén ma reggel egy zacskónyi pénzt talált egy üzenet kíséretében, amin az állt, hogy juttassa el a pénzt a G. kávézóba elhelyezett edénybe.

Fazakas elmondta, a fél vödörnyi aprópénzt nem fogja megszámolni, leméri és eljuttatja Lakó Péterfi Tündének.

Szerinte egyébként Lakó Péterfi Tündének nem fizetnie, hanem fellebbeznie kellene a bírság ellen, mert a polgármesteri hivatal nem érdemli meg ezt a pénzösszeget.

Ezt a félakváriumnyi egybanist egy kézdivásárhelyi cég juttatta el a Hírmondó székelyföldi napilap szerkesztőségébe. <i>(Fotó: Facebook)</i>Ezt a félakváriumnyi egybanist egy kézdivásárhelyi cég juttatta el a Hírmondó székelyföldi napilap szerkesztőségébe. (Fotó: Facebook)

Egy kézdivásárhelyi cég egy félakváriumnyi egybanis érmét adományozott, Sepsiszentgyörgyön a Teinben várják az egybanisokat. Kónya Attilától, a teázó tulajdonosától megtudtuk, eddig 1300 darab érme érkezett, egyetlen személytől.

A Teinben egy sajtótájékoztatót is szervez ma délután egy helyi akciócsoport, akik "néhány paprikás kedélyű civil"-ként írták alá a Facebookon közzétett felhívásukat, amelyben hangsúlyozzák, szerintük Erdély a tolerancia hazája, azok az erdélyi gondolkodású román és magyar emberek, akik az egybanis-gyűjtő akcióval egyetértenek, úgy vélik, ekkora érzéketlenség megkövetel némi civil engedetlenséget. A felhívásban továbbá az szerepel, hogy megkérnek mindenkit, hogy minél több egybanis és ötbanis fémpénzzel járuljanak hozzá a bírság összegének kigyűjtéséhez.

"Miért is? Mert tudjuk, hogy fémpénzt számolni vacak dolog. És súlyos gond, a szó legkonkrétabb értelmében.


Ez a civil engedetlenség lényege: szenvedjen a hatóság,

aki alamuszi módon, a törvényt egyértelműen félremagyarázva büntet, ébredjen rá: vannak emberek, akiknek fontos, hogy több nyelven, szabadon kommunikáljanak. Egymás nyelvének, kultúrájának tiszteletben tartása erény. Azt akarjuk, hogy ezt az is vésse eszébe, akiben egy fikarcnyi tisztelet sincs. Érvényes ez magyarokra, románokra, szászokra, romákra, csoki- vagy vaníliafagyalt-kedvelőkre, szüzekre és kékharisnyákra, művészekre és kidobó-legényekre egyaránt" - áll a felhívásban.

Kedden minden RMDSZ-es képviselő magyarul szólalt fel a tanácsülésen a piacon kétnyelvű feliratokat osztogató aktivistát megbírságolása ellen tiltakozva. Dorin Florea polgármester az RMDSZ fellépésére úgy reagált, "tíz nyelvet is beszélhetnek" a magyar képviselők, ezzel csak a "képmutatásukat és a demagógiájukat" bizonyítják.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS